Pokaż wyniki od 1 do 10 z 240

Wątek: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Teraz kluczowe jest to jak Lki będą działały na nowym AF 7RII. Będą śmigały to rozmawiamy. Nie będą dobrze pracowały - zostaję w Canonie.
    Trzy sprawy :

1.
    To że pracują dobrze to widać na (wielu) filmikach na youtube. Pytanie jest czy wystarczająco dobrze.
    Matryca ma 399 punktów fazy oraz 25 punktów kontrastu i współpracują one przy ustawianiu ostrości ale tylko przy obiektywach FE
    Dla innych trzeba w setup zdecydować czy AF pracuje na fazie czy na kontraście.

2.
    Wszystkie nowe obiektywy FE i FA Sony dostosowane są do rozdzielczości nowych matryc która jest znacznie lepsza od rozdzielczości matryc Canona. Matryce 5Ds mają najlepsze własności (DxO) z dotychczas wyprodukowanych matryc przez Canona ale i tak we wszystkich kryteriach są gorsze od A7R, a A7R2 są (ponoć) lepsze.
    Ponadto te obiektywy Canona (z wyjątkiem EF 24-70/2,8 II) są słabsze od obiektywów (odpowiedników) Sony

3.
    Przejściówka Canon -> Sony A7x zapewniająca prawidłową współpracę to koszt około 2000 zł

Wydaje się więc, że body Sony A7R2 + obiektywy Canona to nie najlepszy pomysł.
    No chyba że musisz z innego niż własności sprzętu taki zestaw utrzymywać.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    W pełnym świetle dnia jest fajnie, ale we wnętrzach nie ma porównania z 6d czy nawet 5d3.
    To twoje zdanie ma jednak inne znacznie niż w Twoim kontekście.
    Uważam, że nie ma porównania oznacza tylko tyle że nikt do tej pory nie publikował wiarygodnych wyników takiego porównania.
    I tylko tyle.

Byłem/jestem świadom że w słabym świetle może być gorzej niż z 5D3.
    Już z 5D3 + 24-70/2,8 II miałem z tym kłopoty ale zawsze poprzez przekadrowywanie z innego punktu "dawałem radę"
    Nie robię dynamicznych ujęć w hali, mam zawsze "trochę" czasu.

Ciekaw jestem jak to będzie z tą współpracą faza+kontrast w takich sytuacjach.
    Ponadto dużo sobie obiecuję (testowałem w "ciemnościach" na A7) po ręcznym dostrajaniu.
    Gdy dotknąłeś pierścienia ostrzenia to w wizjerze obraz się rozjaśniał i powiększał, przekładnia pierścienia się zwiększała,
    można precyzyjnie doostrzać, wszystko widać choć (ale tylko trochę) szumi. Bardzo dobrze jest to rozwiązane

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 12-07-2015 o 08:28
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów