Strona 4 z 24 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 240

Wątek: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Już zacząłem myśleć o A7R2 jako o zapasowym body, ale cena przy kasie w Sony Store mnie zatrzymała

https://shop.sony-europe.com/shop/b2...a=1&rdb=0)/.do

Ciekawe ile w niej podatku od nowości

P.S. Półka cenowa ta sama co Canona 5Ds R http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrz...?ACFCANEOS5DSR , z którym na piksele porównanie przegrywa.
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 13-07-2015 o 12:06

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Pytanie podstawowe to kiedy Sony porzuci projekt a7 i zastąpi go kolejnym. Niestety ale ta firma ma taka filozofie działania - otwarcie linii produktow na 2-3 lata, sprzedaz na maksa i zapominamy o serii. Wpisuje sie to pewnie w cykl zycia marek, ale nie daje szans na budowe jakiegokolwiek trwalszego systemu. Zreszta nie o rozwiazania systemowe, a o sprzedaz tu chodzi.
    Poza tym Sony robi fajne telewizory :-)

--- Kolejny post ---

Co do ceny, to oczywiście znajda kilkunastu frajerow, ktorzy kupia to teraz. W grudniu bedzie w promocji za 8999.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Każdy ma prawo mieć swoją drogę, dla mnie pogląd o A7R2 jako zapasowym body to jak jeżdżenie skodą i trzymanie mercedesa jako zapasowego
    Wtedy te 500 000 gwarancji aktywacji migawki wystarczy dla prapraprapra wnuków

Nie liczą się piksele tylko co i jak te piksele robią

Już poprzednik (A7R) we wszystkich kryteriach oceny jest lepszy od 5Ds (DxO)

- głębia koloru [bit] 25,6 do 24,7
    - dynamika [Evs] 14,1 do 12,4
    - Low-Light iSO [ISO] 2746 do 2381

a trudno przewidywać że w A7R2 zmieni się coś na gorsze.
    Nie mówiąc już o 5 osiowej stabilizacji matrycy.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Pytanie podstawowe to kiedy Sony porzuci projekt a7 i zastąpi go kolejnym. Niestety ale ta firma ma taka filozofie działania - otwarcie linii produktow na 2-3 lata, sprzedaz na maksa i zapominamy o serii. Wpisuje sie to pewnie w cykl zycia marek, ale nie daje szans na budowe jakiegokolwiek trwalszego systemu. Zreszta nie o rozwiazania systemowe, a o sprzedaz tu chodzi.
    Poza tym Sony robi fajne telewizory :-)

--- Kolejny post ---

Co do ceny, to oczywiście znajda kilkunastu frajerow, ktorzy kupia to teraz. W grudniu bedzie w promocji za 8999.
    Z prostego przeczytania o historii Sony w obszarze foto wynika, że mocowania A, lustrzanki i "stałe" lustro "odziedziczyli" w wiane przy zakupie Minolty.
    Mocowanie E to oryginalny patent/osiągnięcie Sony, znacznie lepsze rozwiązanie od poprzedniego (np. pełna cyfrowa komunikacja obiektyw-body, mniejsza odległość mocowanie-matryca co daje lepsze oświetlenie matrycy i mniejszą głębokość body, ....)

Zauważ ponadto, że wprowadzili przejściówkę i zapewnili że wszystkie "stare" obiektywy A pracują poprawnie w "nowym" systemie E.
    Gdybym był szefem rozwoju Sony zrobiłbym to samo

A Canon aby wejść w segment bezlusterkowców wprowadził mocowanie M i co .... ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 13-07-2015 o 15:07
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    dla mnie pogląd o A7R2 jako zapasowym body to jak jeżdżenie skodą i trzymanie mercedesa jako zapasowego
    To nie pogląd tylko zapotrzebowanie.
    Pisałem o tym nie wiedząc, że cena A7R2 będzie aż tak atrakcyjna

wprowadzili przejściówkę i zapewnili że wszystkie "stare" obiektywy A pracują poprawnie w "nowym" systemie E

Poprawnie mają tez pracować obiektywy Canona, stąd moje przymiarki do zakupu jako drugiego body. To jest drugi po matrycy, niewątpliwy atut tego aparatu. Wielu użytkowników kupuje Sony A7... właśnie aby używać z nim szkieł pozasystemowych, także manualnych.
    Jednak optymalnie Sony A7R2 współpracuje tylko z obiektywami Sony FE, z których najczęściej używanymi są FE 28-70 mm f/3.5-5.6 OSS i FE 24-70 mm f/4 ZA OSS, niespecjalnie rewelacyjne optyczne, za to relatywnie drogie.
    Przy takiej cenie A7R2 wstrzymam się z zakupem i poczekam na porównanie z A7R i A72 lub na ulgę w podatku od nowości

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Też rozważałem A7RII jako drugi korpus do współpracy ze szkłami Canona. Okazuje się jednak, że ta przejściówka jest, delikatnie mówiąc, mocno niedopracowana Pewnie pojawi się teraz więcej takich przejściówek, a jako-taka implementacja AF Canona będzie coraz bardziej w cenie. Tyle tylko, że Canon być może szybko zamknie ten temat. Niekoniecznie nawet, aby wyeliminować konkurencję
    Koniec końców czekam spokojnie na 5d IV...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 14-07-2015 o 17:56

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Okazuje się jednak, że ta przejściówka jest, delikatnie mówiąc, mocno niedopracowana
    Masz na myśli Metabones Canon EF Lens to Sony NEX Smart Adapter (Mark IV)?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Masz na myśli Metabones Canon EF Lens to Sony NEX Smart Adapter (Mark IV)?
    Tak. Choć może pospieszyłem się z opinią, bo widzę, że oni sami mało co testują (!!!). Więc lista obiektywów Canona, z którymi "działa" jest na razie dość skromna i powstaje po części w oparciu o to co im ludzie napiszą (!!!). Tak czy siak zachowałbym ostrożność.
    Niemniej zachodzę w głowę jak udało im się to zaimplementować, że nie działa np. z tak starym szkłem jak 400/5.6...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 14-07-2015 o 18:11

Pełne uzależnienie

może pospieszyłem się z opinią, bo widzę, że oni sami mało co testują (!!!). Więc lista obiektywów Canona, z którymi "działa" jest na razie dość skromna i powstaje w oparciu o to co im ludzie napiszą (!!!)

Fakt. To kolejny powód aby licząc na współpracę z posiadaną przez nas szklarnią Canona, wstrzymać się na razie z zakupem.

Byłem/jestem świadom że w słabym świetle może być gorzej niż z 5D3.
    Już z 5D3 + 24-70/2,8 II miałem z tym kłopoty ale zawsze poprzez przekadrowywanie z innego punktu "dawałem radę"
    Nie robię dynamicznych ujęć w hali, mam zawsze "trochę" czasu.

To z kolei druga po nie najlepszych i relatywnie drogich obiektywach systemowych możliwa słaba strona A7R2.

Koniec końców czekam spokojnie na 5d IV...

A ja myśląc o fotografii turystycznej i krajoznawczej na 6D2

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Jest w necie wywiad z przedstawicielem Sony który potwierdził, że do roku 2016 wyjdzie 8 nowych obiektywów FE o świetle 2,8 i jaśniejszych. Ich lista ma się ukazać wktótce.

Praca na obiektywach Canona z A7R II z co najmniej 2 powodów jest wątpliwa.

1.
    Obiektywy FE są konstruowane pod matryce o dużej rozdzielczości, A7R2 to 42 Mpix.
    Wszystkie (jak do tej pory) nowe obiektywy FE są zdecydowanie lepsze (DxO) od odpowiedników Canona
    Ciekaw jestem jak to będzie z FE 24-70/2,8 na który czekam bo jak do tej pory EF 24-70/2,8 to najlepszy obiektyw w tej klasie

2.
    Autofokus w A7R2 to przy obiektywach FE współpraca 399 czujników fazy i 25 czujników kontrastu.
    Dla obiektywów innych niż FE trzeba w setup zdecydować czy system ma pracować tylko na fazie czy tylko na kontraście.

jp

PS
    Czytałem wywiad o konstruowaniu stabilizacji matrycy.
    Okazuje się, że najtrudniej dobrać poprawne działanie matrycy w zależności od liczby pikseli. Nie może być za "słaba" (co wydaje się oczywiste) ale też nie może być za "silna" co mnie zaskoczyło
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 14-07-2015 o 20:31
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Wszystkie (jak do tej pory) nowe obiektywy FE są zdecydowanie lepsze (DxO) od odpowiedników Canona
    No w końcu po to Sony ma DxO.
    Tyko dlatego, że Nikon kupuje matryce od Sony kartofel w postaci N16-35 VR oceniono o punkt wyżej niż C16-35/4L.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 4 z 24 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów