Strona 2 z 24 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 240

Wątek: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Pytanie ma wymiar bardzo praktyczny.

Jeśli, inaczej niż w lustrzankach, w bezlusterkowcach AF działa przy ustawionej przesłonie
    to poco kupować/nosić jasne szkła skoro np. w fotografii ulicznej potrzeba głębi ostrości.

Praktycznie ja :
    - nie schodzę, gdy ciemno, na większy otwór niż /5,6
    - korzystałem, będę korzystał ze stabilizacji gdy z ręki.

Wystarczy więc, że będę miał dobre obiektywy f/4.

Jeśli ?

Gdy zaś będzie kłopot (nie da się np. przekadrowywać) to a7R2 ma bardzo pomocy mechanizm pomagający przy ręcznym doostrzaniu.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-07-2015 o 08:57
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wlasnie sprawdzilem eksperymentalnie. Fuji X-E1, wiec nie bede uogolnial. ale ten model akurat ostrzy na przymknietej dziurze, na tyle na ile widze przez obiektyw.
    co wiecej... ten aparat sam sobie domyka przyslone stosownie do ilosci wpadajacego swiatla (o ile tylko aparat jest wlaczony), po czym przy ustawianiu ostrosci ja i tak przestawia. nie potrafie powiedziec czy do roboczej czy "jakiejs tam"...
    Mam prośbę, (nie mam żadnego aparatu, czekam........)

Czy mógłbyś wykonać 2 zdjęcia i je tutaj pokazać lub przysłać na
    jan.pawlak@onet.pl

Stanąć blisko przed lustrem w jasnym miejscu, ustawić aparat w tryb Av (Ty dobierasz przesłonę, automatyka resztę)

1.
    Ustawić Av na "dużą dziurę", zogniskować na przesłonę widoczną w lustrze i zrobić zdjęcie
    2.
    Ustawić Av na "małą dziurę", zogniskować na przesłonę widoczną w lustrze i zrobić zdjęcie

To na 99% rozstrzygnie sprawę.
    I zaoszczędzi kilkaset gramów w ręku/torbie/plecaku i kilka tysięcy w portfelu.

jp

PS
    Jeśli ktoś inny mający bezlusterkowiec też/także może to zrobić to byłoby wspaniale
    Dzięki z góry
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-07-2015 o 11:27
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Świetny to pomysł wyprzedać cały posiadany system na rzecz przyszłego zakupu innego systemu, o którym nie ma się pojęcia. Nie traci sie wówczas czasu na robienie zdjęć i można swobodnie deliberować na forum.
    Na nikoniarzach jest szeroki watek o sony a7.

Pełne uzależnienie

Najlepiej gdyby ktoś wykonał taki test na Sony A7, A7R, A7S lub A7II, skoro na A7RII jeszcze nie można. Inaczej pozostaniemy w sferze spekulacji obarczonych trochę większym ryzykiem błędu.
    /Jeśli ktoś ma blisko do salonu Sony Centre w: Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu lub Warszawie, to może A7 nieodpłatnie wypożyczyć./
    Z opisów dostępnych w necie wynika, że wszystkie te aparaty mają AF działający w oparciu o tą samą zasadę, zmianom ulegają tylko procesor i ilość dostępnych punktów i pól AF-a i być może firmware.

Zakładam, że skoro w dostępnych opisach nic nie wspomina się o zależności sprawności działania tego układu od jasności obiektywu, to zapewne takiej nie ma, chociaż z drugiej strony biorąc pod uwagę ilość dostępnych obiektywów Sony FE, mogło się zdarzyć że takich porównań nie dokonano.
    Drugim argumentem za brakiem istnienia takiej zależności jest to, ze w przeciwieństwie np. do Canona 5D3 wszystkie punkty i obszary AF-a w Sony A7RII są jednakowe. Nie ma w przeciwieństwie do Canona 5D3 takich, które w pełni wykorzystują swoje własności dla f= lub < od 2,8.

P.S. Nie mogę się powstrzymać od takich dygresji:
    1. Canon wprowadzając nowatorski jak na swoje aparaty AF w 5D3 znacznie dokładniej i jaśniej opisał jego działanie, niż robi to Sony w swoich nowatorskich pełnoklatkowych bezlustrach serii A.../reklamowy bełkot zdaje się przeważać nad przekazem istotnych konkretów/.
    2. Sony wydaje się być ostatnimi laty firmą bardziej innowacyjną w projektowaniu cyfrowego sprzętu fotograficznego od Canona, jednak relatywnie częsta zmiana koncepcji konstrukcyjnych pozostawia "na lodzie" użytkowników wcześniejszych modeli /tradycyjnych lustrzanek DSLR, aparatów SLT (z nieruchomym, półprzepuszczalnym lustrem) i ostatnio chyba również NEX-ów/.

Tomfoot

Jesteśmy różni, jedni z nas tkwią do końca w starym związku a inni potrzebują nowych wrażeń.

Po 11 latach z lustrzankami Canona przyszedł czas na rozwód. Uznałem że warto po zobaczeniu specyfikacji Sony a7, przeczytaniu wielu wątków, testów i zdjęć. Przygotowywałem się do tego prawie rok, sporo się naumiałem a specyfikacja a7R2 tylko uruchomiła proces przejścia.

Tego przy jakim świetle, (pełnym czy ustawionym) działa w bezlusterkowcach układ AF (399 punktów fazy, 25 punktów kontrastu) wbudowany w 42 Mpix matrycę stabilizowaną 5-osiowo nie do końca jestem pewien stąd moje poszukiwania i prośba.
    Najwyżej będę musiał poczekać jakieś 3 tygodnie by sprawdzić samemu.

Nie znalazłem jeszcze w Sony odpowiednika faceta o nazwisku Chuck Westfall

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-07-2015 o 14:25

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Tomfoot

Jesteśmy różni, jedni z nas tkwią do końca w starym związku a inni potrzebują nowych wrażeń.

Po 11 latach z lustrzankami Canona przyszedł czas na rozwód. Uznałem że warto po zobaczeniu specyfikacji Sony a7, przeczytaniu wielu wątków, testów i zdjęć. Przygotowywałem się do tego prawie rok, sporo się naumiałem a specyfikacja a7R2 tylko uruchomiła proces przejścia.

Tego przy jakim świetle, (pełnym czy ustawionym) działa w bezlusterkowcach układ AF (399 punktów fazy, 25 punktów kontrastu) wbudowany w 42 Mpix matrycę stabilizowaną 5-osiowo nie do końca jestem pewien stąd moje poszukiwania i prośba.
    Najwyżej będę musiał poczekać jakieś 3 tygodnie by sprawdzić samemu.

Nie znalazłem jeszcze w Sony odpowiednika faceta o nazwisku Chuck Westfall

jp
    Sugeruję udać się na forum systemu Sony, np. Dyxum lub rodzime KKM.

Cytat Zamieszczone przez KrZyChUM Zobacz posta
    Sugeruję udać się na forum systemu Sony, np. Dyxum lub rodzime KKM.
    dzięki, przeglądam ponad 10 różnych (w tym te), jestem bliski "zapisania się" do 3 z nich.
    Brak mi jeszcze forum "technologicznego", takich informacji jakich udziela właśnie Chuck Westfall, "jak to działa i dlaczego"
    Jak na razie najwięcej informacji o technologii bezlusterkowej i doświadczeniach w jej używaniu znalazłem na forum dpreview oraz http://www.mirrorlessons.com

Mam nadzieję że znajdę takiego faceta jak Chuck w świecie Sony.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-07-2015 o 14:42

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    . Sony wydaje się być ostatnimi laty firmą bardziej innowacyjną w projektowaniu cyfrowego sprzętu fotograficznego od Canona, jednak relatywnie częsta zmiana koncepcji konstrukcyjnych pozostawia "na lodzie" użytkowników wcześniejszych modeli /tradycyjnych lustrzanek DSLR, aparatów SLT (z nieruchomym, półprzepuszczalnym lustrem) i ostatnio chyba również NEX-ów/.
    Zgadzam się z Tobą że "stare" rozwiązania technologiczne są słabo (lub wcale) rozwijane kosztem nowych.
    Według mnie zorientowali się, że na polu klasycznych lustrzanek :
    - nie mogą konkurować z Canonem, Nikonem
    - rozwój tej technologii zbliża się do końca.
    A zastąpienie lustra lustrem półprzepuszczalnym to półśrodek tylko.
    Znaleźli niszę, weszli bez żadnych ograniczeń systemowych, tworzą i (na razie) wygrywają w bezlusterkowcach
    A Canon, Nikon mają "zgryz", nowe/dobre konstrukcji bezlusterkowców to kanibalizacja lustrzanek Entry Level które ostro rozwijają a których Sony praktycznie nie ma.

Nie zgadzam się natomiast, że użytkownicy starych pozostali na lodzie.

Miałeś body "starej technologii" z obiektywami do niego, i chcesz "lepszego"
    Wszystkie obiektywy starej technologii dzięki rozwiązaniom Sony możesz używać z powodzenie w body nowej technologii, są przejściówki firmy Sony.

Wszystkie obiektywy FF możesz wpiąć do body APS-C (tak jak i u Canona)
    I wszystkie obiektywy APS-C możesz wpiąć do body FF które automatycznie przechodzi do trybu APS-C.
    U Canona raczej nie należy.

Co więcej do a7R2 można wpiąć dowolny obiektyw (np. Canona, przez przejściówkę) i AF działa.
    Na odpowiednich forach są zarówno zdjęcia jak i filmy

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-07-2015 o 15:37

Pełne uzależnienie

Jeśli chodzi o mnie to chętnie poczytam o wrażeniach "po przejściu", jak na razie jestem zadowolony z mojego sprzętu jedynie co mnie rusza to waga moich gratów - już jestem zmuszony do wybierania i planowania co zabrać co zostawić, a staram się ograniczać kupuję tylko szkła których rzeczywiście potrzebuję (i pewnie kupię jeszcze ze dwa) - stąd czasem myśli o bezlusterkowcu - ale z tych większą matrycą, bo cofać się nie mam ochoty - tylko czy to rzeczywiście będzie (dużo) lżejsze.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie

Zgadzam się z Tobą że "stare" rozwiązania technologiczne są słabo (lub wcale) rozwijane kosztem nowych.
    Nie zgadzam się natomiast, że użytkownicy starych pozostali na lodzie.

Miałeś body "starej technologii" z obiektywami do niego, i chcesz "lepszego"
    Wszystkie obiektywy starej technologii dzięki rozwiązaniom Sony możesz używać z powodzenie w body nowej technologii, są przejściówki firmy Sony.
    Jakoś nie za bardzo mogę sobie wyobrazić dajmy na to posiadacza np. Alfy A580 przesiadającego się na A7RII za ponad 10kpln lub nawet na A7 za niecałe 5kpln i posługującego się posiadanymi dotychczas posiadanymi obiektywami.

do a7R2 można wpiąć dowolny obiektyw (np. Canona, przez przejściówkę) i AF działa.
    To, że można wpiąć przez odpowiednią przejściówkę do A7R2 dowolny obiektyw, to niewątpliwa zaleta, jednak optymalnym wyborem do tego aparatu pozostają obiektywy Sony FE, których wybór jest bardzo ograniczony, ceny relatywnie wysokie a i gabaryty relatywnie spore.

Niestety ten "dowolny obiektyw" nie będzie działał z A7R2 tak optymalnie jak działają z nim obiektywy Sony FE, ani też tak jak z korpusem dedykowanym.

Strona 2 z 24 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów