Strona 30 z 143 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080130 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Taka mała anegdotka na marginesie, może nie powinna być nawet w tym temacie, może moderator usunie-ale chcę się podzielić. Znajoma prosiła mnie o wykonanie zdjęć z dzieckiem, ja nie dość, że bez sprzętu to dodatkowo zero chęci po całej akcji z 5d3, walką z serwisem i patrzeniu na leżący w torbie sprzęt. Ok, pożyczyłem N D300 + swój 35 1.8DX. 250 zdjęć, 99% w punkt, ostre jak żyletka, zero kalibracji, idealnie naświetlone, zgodnie z założeniem i intencją-jakbym trafił do innej bajki. obróbka gdzie czuję się jak ryba w wodzie, zapomniałem czym są problemy techniczne, mogłem się skoncentrować na tym co widzę przez wizjer i na tym co z tych zdjęć później wyciągnę- kurcze...wiem, może to subiektywne i skrajne, ale czuje, że jak dostanę 5d3 i nawet będzie może działał jak powinien-wracam na stare śmieci. To chyba nie moja bajka choćby i Canon wypuścił 35 1.0, 50 1.0 i 85 1.0 w cenie 500zł za sztukę-chyba to odpuszczę ze sporą stratą finansową. A niby sprzęt nie ma znaczenia..pewnie narażę się tymi słowami na ostra krytykę ale dla mnie sprzęt ma kolosalne znaczenie w tym przypadku.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 29-09-2012 o 12:32
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Nie jestes sam z ta mysla ;

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    Nie jestes sam z ta mysla ;
    Raideur czy AF twojego 5D3 też już nie działa, czy jak dotąd tylko się tego obawiasz

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Sunders Na razie jest w porzadku lecz mam mniej niz 10 tys zobaczymy co bedzie dalej ?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Ja liczę na to że już niedługo bedzie jasne w czym problem i że się z tym uporają

A co do N to chyba z tymi nowymi (patrz D800) też nie jest tak różowo z AF, nie?

Początki nałogu

Domyślnie Kalibracja 5d3 - sens?

Z nowymi faktycznie jest i był problem, ale już wiedzą w czym rzecz i jest oficjalne stanowisko i opcja naprawy. Ja akurat jestem tym szczesciaźem, że w N nie trafiłem na problem nierozwiązywalny, niekalibrowalny, miałem ogólnie doczynienia z 6 korpusami i paroma szkłami niższej półki. Ciężko się do czegoś przyczepić, jedynie do własnych błedów.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Ja akurat jestem tym szczesciaźem, że w N nie trafiłem na problem nierozwiązywalny
    Z tego co wiem problem gum do tej pory nie został rozwiązany :-)
    Dobrze, że z kolorami jest już lepiej.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Taka mała anegdotka na marginesie, może nie powinna być nawet w tym temacie, może moderator usunie-ale chcę się podzielić.
    Nic moderator nie usunie .
    Znajoma prosiła mnie o wykonanie zdjęć z dzieckiem, ja nie dość, że bez sprzętu to dodatkowo zero chęci po całej akcji z 5d3, walką z serwisem i patrzeniu na leżący w torbie sprzęt. Ok, pożyczyłem N D300 + swój 35 1.8DX. 250 zdjęć, 99% w punkt, ostre jak żyletka, zero kalibracji, idealnie naświetlone, zgodnie z założeniem i intencją-jakbym trafił do innej bajki. obróbka gdzie czuję się jak ryba w wodzie, zapomniałem czym są problemy techniczne, mogłem się skoncentrować na tym co widzę przez wizjer i na tym co z tych zdjęć później wyciągnę- kurcze...

Z moimi 40D i 30D jest dokładnie tak samo jak piszesz.
    To klasyczna usterka techniczna, a nie cecha sprzętu.
    I jeśli już mówimy trochę na marginesie to napiszę, że przez moje ręce z racji tego co robię przewija się ogromna ilość sprzętu głównie audio i video - często za takie pieniądze że cena 5D mkIII przy nich to jest nic i też potrafią się popsuć albo nie działać zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Wiem jakie to jest frustrujące szczególnie, że na ogół powiązane z utratą zarobków. Natomiast niestety tak jest i nie ma co tutaj snuć teorii że firma taka, ta święta, a ta be.....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez piwo Zobacz posta
    Ja liczę na to że już niedługo bedzie jasne w czym problem i że się z tym uporają
    Też mam taką nadzieję i do tego czasu wstrzymuję się z jego zakupem.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Z moimi 40D i 30D jest dokładnie tak samo jak piszesz.
    Moje 50D i 5D2 też wciąż działają, dlatego mogę jeszcze trochę poczekać.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To klasyczna usterka techniczna, a nie cecha sprzętu.
    Też pozostaję w takim przekonaniu.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Też mam taką nadzieję i do tego czasu wstrzymuję się z zakupem
    Ja przyjąłem inną taktykę Kupiłem i liczę na to że do czasu gdyby (odpukać!!) problem miał się pojawić to już będzie ok. Ale byłem trochę na musiku bo sprzedałem starą puszkę a tyle zdjęć do zrobienia... Gdyby nie sprzedaż to może bym czekał.

Strona 30 z 143 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080130 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów