Strona 32 z 143 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    kurcze...wiem, może to subiektywne i skrajne, ale czuje, że jak dostanę 5d3 i nawet będzie może działał jak powinien-wracam na stare śmieci. To chyba nie moja bajka ...
    Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    Nie jestes sam z ta mysla ;
    Bez urazy, ale zaixowi i Raideurowi mogę zadedykować poniższe dwa posty z przytaczanego przeze mnie i roofmana wątku:

" 12-09-2012, 12:01 #33
    sevenoo
    Niestety widac, prawy bym odpuscil( jest mala roznica), ale cholercia na lewym tak czy siak widac roznice i to duza...

12-09-2012, 12:36 #34
    Michal_C
    Sev zacznij mówić Canon, Canon ........ masakra jakaś"

Na czarno-żółtym forum macie chyba sobowtóra.
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 30-09-2012 o 19:20

Witam wszystkich,

Witam wszystkich. Od kilku lat działam na systemie Nikona. D200 + kilka szkieł. Przyszedł czas na zmianę puszki. Legenda 5d Mk II sprawiła, że wszedłem w system Canona i padło na 5d Mk III. Pierwsze chwile to euforia. W chwili obecnej niepokój. AF jest nieprzewidywalny. Ostrzy szybko ale nie łapie ostrości. Nie chodzi nawet o to, że przestrzeliwuje. W całym kadrze ciężko znaleźć dobrze wyostrzone obiekty (niezależnie od przesłony). Robiąc mikroregulację trafia w punkt. W terenie, nawet przy dziennym świetle, loteria.

Moja seria to xxxxx3xxxxxx. Jedyne moja nadzieja na razie to fakt, że spięty jest z można powiedzieć kitowym szkłem Canon 24-105 mm f/4.0L EF IS USM. No ale kurcze nie wierzę, że i tu byłoby tak słabo. Na dniach chcę się zaopatrzyć w 50 1,4 aby mieć jakieś odniesienie.

Mam też pytanie. Czy jest ktoś z 3miasta posiadający tą puszkę? Z chęcią bym się spotkał, zrobił krótkie porównanie dla podobnych kadrów/sytuacji, wymienił doświadczenia.

Na ta chwilę powoli czas pozwala mi na zajęcie się tematem, zatem i ten watek będę monitorował.

Pzdr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Snafu Zobacz posta
    Witam wszystkich,

Witam wszystkich. Od kilku lat działam na systemie Nikona/.../ na 5d Mk III. Pierwsze chwile to euforia. W chwili obecnej niepokój.
    SNAFU = Situation Normal, All F***** Up = Sytuacja jest normalna, wszystko do niczego
    Nick dobrałeś żeby był adekwatny do sytuacji :-)

--- Kolejny post ---

AF jest nieprzewidywalny. Ostrzy szybko ale nie łapie ostrości. Nie chodzi nawet o to, że przestrzeliwuje. W całym kadrze ciężko znaleźć dobrze wyostrzone obiekty (niezależnie od przesłony). Robiąc mikroregulację trafia w punkt. W terenie, nawet przy dziennym świetle, loteria.
    Możesz pokazać sample na których "ciężko znaleźć dobrze wyostrzone obiekty" - najlepiej linki do kompletnych RAW-ów
    Jak to w końcu jest - loteria czy nic nie jest ostre
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 30-09-2012 o 21:01

Ustawiłem się już, w tygodniu zależnie od pogody, z posiadaczką Mk II i kilku szkiełek. Z czasem u mnie krucho zatem zależnie od tego co wyjdzie na innych obiektywach itd. temat ruszę mocniej lub mniej pod koniec tygodnia.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Sony. Trzeba kupić Sony. Na serwis praktycznie skarg brak.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Legenda 5d Mk II sprawiła, że wszedłem w system Canona
    Wybacz ale kiedy to 5dmk2 stało się legenda? Ja tam pamiętam jak wszyscy na te puszkę marudzili i psy wieszali jaki to paskudny obrazek ona wypluwa hehehehehe

Początki nałogu

No to pięknie...kolejna puszka cierpi u Snafu. Mimo, ze nie życzę nikomu absolutnie źle, to być może mamy do czynienia z jakaś grubszą awarią i serwis zacznie to brać pod uwagę. Zgadzałbym się numer serii ...3...hmmm

Co do Nikona to skupiałem się na swoich doświadczeniach, nie na zółtym forum. Niemniej jednak zapewne określenie "trawa jest bardziej zielona po drugiej stronie płotu" być może jest adekwatna do sytuacji. Jak bym miał wadę w Nikonie to bym psioczył oi tej drugiej stronie płotu, nie zmienia to jednak faktów.

Apropos AF w Nikonie to mi dało jakby pozytywny pogląd na sprawę Update on the Nikon D800 left focusing issue | Nikon Rumors. Mniejsza o to, porównania nie dadzą mi sprawnej puszki.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Sony. Trzeba kupić Sony. Na serwis praktycznie skarg brak.
    MC_ które Sony radzisz kupić zamiast C5D3 lub ND800

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

A99. To oczywiste. ;-)

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    A99. To oczywiste. ;-)
    Moze i będzie oczywiste jak C i N nie poradzą sobie z AF-em

Strona 32 z 143 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282132 ... OstatniOstatni