Strona 20 z 140 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Zdaje sie wlasnie, ze kolega z gwarancji korzysta.
    A Ty piszesz o niezgodnosci z umowa

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

ok.. bardzo rozczarowujące to co tu czytam...

wygląda na to, że jestem prawdziwym farciarzem, bo w zasadzie prawie każdy swój sprzęt kupowałem używany (na nowy mnie nie stać) i z prawie każdego byłem super zadowolony...
    - 5Dmk1 - żadnych kalibracji, raz lustro wypadło to je wymienili na żytniej, co jakiś czas tylko czyszczę matrycę, przebieg 30tys., używany od 4 lat i nie zanosi się na to, że go zmienię
    - 85 1.8 - mam trzecią sztukę, pierwsza super ostra musiałem sprzedać , druga zasyfiona przez poprzedniego wlaściciela to ją sprzedałem, teraz mam prawie że nówkę, też super ostra, AF działa jak należy
    - 70-200 f4 IS - doskonały
    - 17-40 - super
    - 24-205 - super
    - Tamron 70-300 USD - jedyny nowy sprzęt, jaki kupiłem.. bajka, ostry nawet na 300 5.6
    - Sigma 12-24 - ostry, pewny AF
    - 50 1.4 - ostry od pełnej dziury, choć szybki to on nie był
    - kenko TC 1.4 - super

tak że szczerze współczuję i życzę pomyślnego zakończenia sprawy

jedyne problemy mam z G12, który czasem dłuuugo się włącza i ma zarysowaną soczewę co widać na filmikach...
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Niestety potwierdzam problemy Adama z focusem w 5d3. Mam u siebie to samo. Zaraz wrzuce przyklad ktory specjalnie zrobilem na ostatnim weselu.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

wyślij do serwisu, wymienią Ci zespół af, będzie jak nowy

Zdjecia mowia za siebie ... Reg.pkt 8.

--- Kolejny post ---

Problem potwierdził także moj znajomy fotograf z Grecji...
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 24-09-2012 o 11:20

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Zdjecia mowia za siebie ...
    Rzeczywiście, sam jestem ciekawy co jest powodem, gdzie leży przyczyna.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez ripek
    Masz na myśli Sakisa Batzalisa?

Początki nałogu

--- Kolejny post ---

a czy próbowałeś może w takich samych warunkach ustawić jednopunktowy af nie spot, czy też będzie się działo to samo co zamieściłeś na fotach. Spot jest dokładniejszy i może sobie nie radzi w trudnych warunkach, rozumiem że celowałeś w prawy okular tej Pani. Ciekawie jest z tym 5D III tylko współczuć ehhhhh.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 24-09-2012 o 11:20

Uzależniony

[...]
    Z całym szacunkiem - moim zdaniem jest to przykład pokazujący jak nie należy używać AF w 5d3. Spot nie jest, delikatnie mówiąc, do takich zastosowań. W tę panią celowałbym punktowym, ale w żadnym wypadku nie spotem, bo on głupieje w takich sytuacjach. To po pierwsze.
    Ripek - napisałeś na zdjęciu, że AF nie myszkował szukając ostrości, tylko pewnie zatrzymywał się na obiekcie. Nie napisałeś, czy pracowałeś w trybie One-Shot, czy Servo. Jeśli One-shot, to czy AF potwierdzał ostrość, czy tylko się zatrzymywał? Jak masz ustawioną opcję "Szukanie ostrości po utrac. AF" (Menu AF > 4 zakładka > pierwsza poz.)?? Oczywiście, jeśli masz uszkodzony układ, to i tak wszystko na nic.

Ok, abstrahując od Instrukcji Obsługi aparatu z całkowicie nowym układem AF, posiadającym w cholerę opcji konfiguracyjnych, który w dodatku nie chce myśleć za fotografa - Panowie, żyjemy w kraju 3-go świata, niezależnie od oficjalnie ogłoszonego koloru naszej wyspy. Papier, mównice i mikrofony zniosą wiele, a jak jest - każdy widzi. Wmurowanie studzienki równo z asfaltem jest możliwe jedynie przypadkiem, coś jak trafienie z ostrością AF'a w nowym aparacie fotograficznym założyciela tego wątku. Ten egzemplarz aparatu jest uszkodzony. Problem w tym, że "autoryzowany" serwis nie potrafi go naprawić, ale to nie jest nic nowego. Niektórzy posiadacze nowych samochodów (samochodów, nie zabawek na raty) również to znają - drogie, naszprycowane elektroniką cacka też się czasem psują, a autoryzowany serwis nie jest w stanie zdiagnozować przyczyny, bo nie ma sprzętu. Teoretycznie nie powinien być "autoryzowany", ale przecież tu prawie wszystko jest na niby.

Posiadam ten aparat od czerwca i nie mam zastrzeżeń. AF działa doskonale i cieszę się zdjęciami. Szkoda tylko, że jak na razie tzw. gwarancję mamy tylko ...na papierze. Szlag by mnie trafił, gdybym znalazł się w podobnej sytuacji co autor wątku. Życzę rychłego pozytywnego rozwiązania sprawy.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 24-09-2012 o 11:10

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    abstrahując od Instrukcji Obsługi aparatu z całkowicie nowym układem AF, posiadającym w cholerę opcji konfiguracyjnych, który w dodatku nie chce myśleć za fotografa - Panowie, żyjemy w kraju 3-go świata, niezależnie od oficjalnie ogłoszonego koloru naszej wyspy /.../ autoryzowany serwis nie jest w stanie zdiagnozować przyczyny, bo nie ma sprzętu. Teoretycznie nie powinien być "autoryzowany", ale przecież tu prawie wszystko jest na niby.
    Jeśli ta teoria jest słuszna, to serwis w Berlinie powinien dać radę problemowi. Jeśli nie da rady to znaczyłoby, że Canon Co. jeszcze nie rozpoznał tego problemu

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Z całym szacunkiem - moim zdaniem jest to przykład pokazujący jak nie należy używać AF w 5d3. Spot nie jest, delikatnie mówiąc, do takich zastosowań. W tę panią celowałbym punktowym, ale w żadnym wypadku nie spotem, bo on głupieje w takich sytuacjach. To po pierwsze.
    Dziwne bo wcześniej nie miał z takimi sytuacjami jakichkolwiek problemów.. Spot jest od takich wlasnie sytuacji - zgodnie z instrukcja

Z ciekawości na Digital Wedding Forum dałem post w tej sprawie i także ludzie mają problemy ...

Marcin, we had experienced that. For some reason it stopped for my wife and I a few weeks ago and we haven't had the problem since. It wasn't a backfocus issue for us. It just would not autofocus at all. We would try reseating the lens, then taking the battery out and putting it back in again would solve the problem. For some reason the problem went totally away for us. The problem happened even after the firmware was upgraded. I don't know what fixed it.

Michael
    My 5DMKlll/35L combo is pretty much worthless for reception entrances in low light!

Strona 20 z 140 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów