Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 79

Wątek: Tamron 17-50 czy Canon 17-40 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    17-40L wypada bardzo dobrze na cropie. Jednak jak już przyjdzie do wykonania reportażu, to braki w postaci IS czy światełka 2.8 dają się we znaki.

Imho zestaw pod cropa: 17-55/2.8 IS + 85/1.8 + 70-200/2.8L IS, to najlepszy zestaw pod cropa
    Oj brak 2.8 daje się we znaki w reportażu...dlatego tak krótko go miałam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Osobiście mam Tamrona 17-50 i Canona 17-40L(używam 350D,więc też nie powala na kolana). Gdybym miał teraz wybierać postawił bym na tą druga opcje. Światło może i Tamron ma lepsze ale polotu przy tym 2.8 nie ma i rzadko się zdarza nie "przymykać" w moim wypadku. Jeśli chodzi o kolory to Tamron ma w.g mnie jakieś mdłe strasznie. Canon w moich oczach lepiej tu wypada. Moim zdaniem przy tych 17mm dystorsja nie jest dla oglądających jakoś wybitnie zauważalna. Przy maksymalnym otwarciu porównywalnie ostre. Przy kupnie musicie sobie odpowiedzieć czy światło czy pewny AF(nie ma tak źle w Tamronie w zupełności wystarcza chociaż lubi sobie pokręcić i nie trafić). Chociaż nie wiem czy to "magiczne" 2.8 jest warte takiego wyboru skoro jest kasy na 17-40. Tym 2.8 już się nauczyłem że wiele się nie zawalczy jak już jest na prawdę ciemno. Jakiś bokeh "fajny" przy takim zakresie ogniskowych nie jest mi potrzebny i nie wiadomo jaka głębia ostrości. 17-40 ma lekki i wygląda to bardzo elegancko w.g mnie. Co do IS przy takich zakresach ogniskowych do zdjęć w.g mnie to w ogóle nie potrzebne, nie wiem jak z filmowaniem. To tylko moje odczucia takiego początkującego.
    Ostatnio edytowane przez Pumba_ ; 14-03-2012 o 23:38
    Wciąż się uczę!

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Tym bardziej że w ciemności mała pociecha z 2.8 jeśli ciągle jest tyżyyt-tyyyżyt :-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Tym bardziej że w ciemności mała pociecha z 2.8 jeśli ciągle jest tyżyyt-tyyyżyt :-)
    I tu potwierdzę po raz drugi chyba, 17-40 Canona łapał ostrość fenomenalnie

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Sprzedałem przed chwilą 17-40L i szukam teraz T17-50VC. Dlaczego?? Dlatego, że nie prędko będzie mnie stać na pełną klatkę, a 17-40L pod cropem to szkło nijakie... Prawdą jest, że AF w 17-40 to wymiatacz, nie wiadomo kiedy ustawiał ostrość i bardzo żadko nie trafiał w punkt. (nawet w trudnych warunkach oświetleniowych). Jednak jak już mi przeszło parcie na posiadanie eLek postanowiłem wymienić 17-40 i 70-200 L f/4 na T17-50VC, S30 f1.4 i S70-200 f2.8... Nie żałuję tej decyzji ani troche i do czasu uzytkowania Cropa, czyli jeszcze bardzo długo, ten zestaw w zupełności mi wystarczy.

Jedno ale do całości tematu... Dla mnie fotografia to hobby, gdybym na tym zarabiał, nie zaryzykował bym innych obiektywów niż Canon L.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    Nie żałuję tej decyzji ani troche
    Może z tym "nie żałowaniem" wstrzymaj się do momentu, kiedy będziesz już miał tego Tamrona i trochę go poużywasz?
    Być może za 2-3 miesiące będziesz kupować 17-40 ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Może z tym "nie żałowaniem" wstrzymaj się do momentu, kiedy będziesz już miał tego Tamrona i trochę go poużywasz?
    Być może za 2-3 miesiące będziesz kupować 17-40 ;-)
    17-40L na pewno nie kupię drugi raz pod Cropa... Jeśli już to albo 17-55IS, ewentualnie S18-50OS... Ale narazie pójdę do sklepu i sobie przetestuję tego tamrona. Mimo wszystko w cenie 1600zł to chyba najlepszy wybór...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pomiarowiec Zobacz posta
    ... Co do Tamiego to różne zdania, opinie ,ale głównie polecany do cropa, nie wiem na jakim poziomie słyszalności jest AF (mam "wiertarkę" 50 1.8 i tu ewentualnie ktoś mógłby się wypowiedzieć czy jest podobnie czy lepiej/gorzej - porównanie tylko do działania AF-ów)...
    Dla porównania:
    http://www.youtube.com/watch?v=ikHtZoDkInk
    i
    http://www.youtube.com/watch?v=VKxCzOYGWyU

Cytat Zamieszczone przez soltysh Zobacz posta
    ..... Cichość niestety też nie jest mocną stroną tego mechanizmu.............
    Filmiki to potwierdzają.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 15-03-2012 o 10:16 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Dla porównania:
    1539zł vs 3599zł

więc nie wiem co tu porównywać... trochę jakby np. samyanga 35 1.4 do L 35 1.4
    Za te pieniądze nie ma nic lepszego w tym zakresie i z takim używalnym światłem, za większe pieniądze jest i tyle.
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    ...... nie wiem co tu porównywać...

Rzeczywiście nie ma co tu porównywać. Skoro jednak kolega pomiarowiec prosił o porównanie, to je po prostu zapodałem.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów