Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 79

Wątek: Tamron 17-50 czy Canon 17-40 L

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

A mnie ten Tamron wyleczył ze skłonności do obiektywów spoza systemu. Miałem wcześniej T 28-75 i mimo drobnych wad AF-u byłem zadowolony. Dlatego do 50d zdecydowałem się na T17-50. Optyka bdb, ale co z tego, skoro procent zdjęć, których przez niego nie zrobiłem (wolny AF), albo zrobiłem nieakceptowalne (fatalna celność) był nie do przyjęcia. Kupiłem C 17-40L i problemy się skończyły: szybki, celny, lepsze kolory, lepszy kontrast. Wkrótce 50d zamieniło się na 5dII a 17-40L... na 16-35 LII. Jednak gdybym dzisiaj miał wybierać, to mając nie za duży budżet kupiłbym używane 17-40L zamiast T17-50.

Domyślnie

Po dłuższej analizie i podpowiedziach na forum dałem sobie spokój z wymianą... Czemu... bo tak naprawdę dostaję tylko obiektyw ze stajni Canona, a parametry obiektywu idą w dół. Fakt, można czepiać się głośności Tamrona, bo jest to największa jego wada. Fakt, można czepiać się wersji mydlanych i niecelnych... ale trafiają na nie tylko ludzie, którzy nie chcą/ nie umieją sprawdzić czy obiektyw trafia w cel itp. Faktem jest też to że jest to najlepszy obiektyw w tej cenie. No i kolejny plus idzie za światło i stabilizację. Warto kupić tamrona a do niego stałki ze stajni Canona. Różnica między stałkami (np. C50 f1,4) a Tamronem jest już odczuwalna i warta zamiany
    PS. AF tamrona jak i Canona w kiepskim świetle działa podobnie... czyli nie celnie. Plusem stałki jest jej światło, cichy AF i waga... i tu są widoczne zalety a nie tak jak przy 17-40L.
    Jeszcze jedno... jak kupiłem Tamrona to przeraziłem się głośnością AF - porównując z KITem.. ale teraz mi to nie przeszkadza bo mam jasny obiektyw. No i jeszcze jedno.. Namówiłem znajomego na inwestycję w CANONA bo wiem że będzie z niego zadowolony... Kupił 600D + KIT.. Kit się zablokował po 2 tygodniach i kupił stałkę C50 f1,4... a teraz kupuje Tamrona ze stabilizacją... do czego dążę.. chcę pokazać, że mimo cichości Canonów nie przeszkadza mu głośność tamrona. Więc jest wybór prosty albo szukamy L-ki bo to L-ka... albo Tamrona za światło i stabilizację
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Więc jest wybór prosty albo szukamy L-ki bo to L-ka... albo Tamrona za światło i stabilizację [/QUOTE]

Gratuluję wyboru (choć radziłem Canona) i życzę Ci, byś był zadowolony, ale wnioski wyciągnąłeś dziwne. Elki szukałem nie dla szpanu, ale na podstawie doświadczeń (pisałem o tym w poprzednim poście). A co do swiatła T, to mojemu (na szczęście byłemu) niech światłość wiekuista...:wink:

Domyślnie

Wybór nie jest dziwny... wybrałem obiektyw jaśniejszy i tyle. Do tego wiem teraz czego potrzebuje i jakie będą moje następne szkła (a 500zł które dołożyłbym do tej L-ki pójdzie na stałkę). Inwestycja w tą L-kę nie ma sensu jeśli mam zamiar kupić C 28 f1,8 i 50 f1,4.. potem przesiadka ma 5D MKII i dokupienie 135L. Do tego czasu będzie nowy Tamron 24-70 z napędem USD (i nikt się nie doczepi że Tamron jest za głośny), którego na bank dokupię by mieć uniwersalny zoom. A reszta... czas pokaże Każdy musi dojrzeć do jednej rzeczy.. musi wiedzieć co ma kupić i z czego będzie korzystał. Ja to już wiem i teraz kombinuję jak to kupić
    Ostatnio edytowane przez Morfii ; 20-03-2012 o 12:58
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Więc jest wybór prosty albo szukamy L-ki bo to L-ka... albo Tamrona za światło i stabilizację
    Dokładnie.
    Kazdy ma różne priorytety. Dla mnie jest światło, ale wiadomo, że kązdy ma swój bagaż doświadczeń i swoje oczekiwania względem sprzętu.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Wybór nie jest dziwny
    Ale ja nie napisałem, że wybór, tylko wnioski co do motywacji właścicieli Elek. Przecież wyraźnie odniosłem się do cytatu, jakim zacząłem post. Natomiast zgadzam się co do konkluzji – kupujemy to co potrzebujemy i na co nas stać.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Generalnie wybór jest prosty - chcesz mieć lepsze światło wybierasz Tamiego, chcesz mieć lepsze kolory i robisz zdjęcia przy dobrym świetle wybierasz eLę
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Generalnie wybór jest prosty - chcesz mieć lepsze światło wybierasz Tamiego, chcesz mieć lepsze kolory i robisz zdjęcia przy dobrym świetle, bądź też korzystasz z korpusu pelnoklatkowego i chcesz wykorzystać ultra-szeroki kąt - wybierasz eLę
    no, troche rozszerzylem algorytm
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_langner Zobacz posta
    Jeśli szkło ma służyc na cropie to nigdy w zyciu bym nie zmieniał na tą eLke. Co Ci po niej? Gorsze swiatlo, mniejszy zakres. No ale zawsze jest Lans
    Nie zgodzę się z tą opinią,że 17-40 nie służy na cropie.

Domyślnie

Ja mam 17-40 na kropie i jestem bardzo zadowolony. Zakres mi odpowiada, a światło to nie problem, ponieważ i tak go przymykam. Mam za to, jak już było pisane dobre kolory, kontrast i solidność. Czyli wszystkim według potrzeb.

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów