Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 79

Wątek: Tamron 17-50 czy Canon 17-40 L

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    17-40L pod cropem to szkło nijakie...
    Mogę uzyskać bardziej rozwinięta wypowiedź dlaczego? Moim zdaniem bardzo dobrze się spisuje. Posiadanie obiektywu z klasy L jest zbrodnią? Rozumiem,że jest "dużo tańszych odpowiedników". Jednak odpowiedni obiektyw do danego zadania zostanie na długo i jest to inwestycja jak dla mnie nie na miesiąc bo mam taki kaprys albo bo wszyscy mają to ja też chce mieć. Co do ceny różnice są ale nowy Tamron vs używany Canon wypada podobnie(takie porównanie ala nowy Fiat, stary Mercedes). Posiadam jeden jak i drugi i uważam, że wypadają dość podobnie np na zewnątrz przy zwykłym pstryku chociaż tutaj i Tamron lubi "zakręcić" sobie. Takie 2 pstryki z okna na szybko.
    http://speedy.sh/MWXJV/Canon.jpg
    http://speedy.sh/Hwc2d/Tamron.jpg
    Zastanawiam się powoli czy ta dyskusja ma sens. Jak ktoś będzie zainteresowany mogę postarać się o inne pstryki. Nie zwracałbym uwagi na kompozycje i syf który jest na zdjęciach muszę się wziąć za czyszczenie porządne. Zdjęcie prosto z aparatu tylko z raw'a w jpg, cała ingerencja.

Moje zdanie na ten temat wszystko ma swoich zwolenników i przeciwników. Nie odradzam ani tego ani tego. Dobrze mi się pracuje i z tym i z tym. Częściej używam Tamrona bo Canon jest ojca

P.S moje małe pytanie dlaczego zdjęcia wrzucone na jakiś serwer mają inne kolory niż u mnie na kompie? Ma ktoś jakąś radę albo podpowiedź co robię źle?
    Ostatnio edytowane przez Pumba_ ; 15-03-2012 o 17:34
    Wciąż się uczę!

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pumba_ Zobacz posta
    P.S moje małe pytanie dlaczego zdjęcia wrzucone na jakiś serwer mają inne kolory niż u mnie na kompie? Ma ktoś jakąś radę albo podpowiedź co robię źle?
    Używasz adobeRGB?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

hmm przy tym zdjęciu chyba w CameraRaw było własnie tak ustawione. Coś z tym związane jest dlaczego tak się dzieje? Przeważnie używam tam 16 ProPhoto RGB.
    Wciąż się uczę!

Początki nałogu

Domyślnie

hmm przy tym zdjęciu chyba w CameraRaw było własnie tak ustawione. Coś z tym związane jest dlaczego tak się dzieje? Przeważnie używam tam 16 ProPhoto RGB.
    W sieci ogranicz się do sRGB. Tak jest bezpieczniej.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Dzięki wielkie. kombinowałem i szukałem wczoraj w wujku google, doszedłem w końcu do tego. Jeszcze raz dzięki za chęci pomocy
    Wciąż się uczę!

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki wielkie. kombinowałem i szukałem wczoraj w wujku google, doszedłem w końcu do tego. Jeszcze raz dzięki za chęci pomocy
    drobiazg

Coś już napisał Awatar pomiarowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Dzięki bardzo za linki Faktycznie różnica jest słyszalna...
    Coraz więcej mam wątpliwości co do kupna Tamrona ze względu na jego loteryjność, idąc do sklepu oczekuję tego co szukam, a nie żeby przebierać jeszcze w sprzęcie za ok 1,5k... Co jak co, nie jest to 300 zł, żeby kupować sobie kolejną sztukę od tak, jak można to zrobić z 50 1.8 gdy się rozpadnie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pomiarowiec Zobacz posta
    Dzięki bardzo za linki Faktycznie różnica jest słyszalna...
    Coraz więcej mam wątpliwości co do kupna Tamrona ze względu na jego loteryjność, idąc do sklepu oczekuję tego co szukam, a nie żeby przebierać jeszcze w sprzęcie za ok 1,5k... Co jak co, nie jest to 300 zł, żeby kupować sobie kolejną sztukę od tak, jak można to zrobić z 50 1.8 gdy się rozpadnie

A co Ci przeszkadza dołożyć trochę więcej i kupić Tamrona od Cichego? Parę dni temu zakupiłem i wydaje się wszystko ok (mówię wydaje bo jeszcze za mało robiłem). Jakby sprzedawał buble to po pierwsze ja bym się nie zdecydował, po drugie komentarze i tu na CB i na alle by o tym coś wspomniały.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

17-40L na pewno nie kupię drugi raz pod Cropa... Jeśli już to albo 17-55IS, ewentualnie S18-50OS... Ale narazie pójdę do sklepu i sobie przetestuję tego tamrona. Mimo wszystko w cenie 1600zł to chyba najlepszy wybór...
    na pewno najtańszy
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Domyślnie

17-40L na pewno nie kupię drugi raz pod Cropa... Jeśli już to albo 17-55IS, ewentualnie S18-50OS... Ale narazie pójdę do sklepu i sobie przetestuję tego tamrona. Mimo wszystko w cenie 1600zł to chyba najlepszy wybór...
    Przez 3 lata używałem Tamrona 17-50 i byłem z niego bardzo zadowolony, jest to najlepszy wybór do cropa za małe pieniądze, nie miałem żadnego selekcjonowanego egzemplarza. Z tym głośnym i wolnym autofokusem to według mnie przesada. Jak często w praktyce zdarza się żeby af musiał przelecieć całą skalę w celu ustawienia ostrości ? Co do celności af to czasami zdarzało się pudło, a obiektyw nie miał bf/ff z moim 40D. Ale nic co dobre nie trwa długo, zachciało mi się zmiany, zakupiłem 17-55 i szczęka mi opadła, obiektyw 2,5 raza droższy a zdjęcia tragedia:grin: w porównaniu do mojego Tamiego, szok. Okazało się, że ma ff, szybka kalibracja i teraz wiem, że jak ktoś ma kasę to tylko 17-55 Canona. Reasumując według mnie do cropa jako podstawowy zumik to : Tamron 17-50 f2.8 przy niskim budżecie, Canon 17-55 f2.8 przy dużym budżecie. A co z Canonem 17-40L? Fajny i bardzo dobry obiektyw, ale ciemny w porównaniu z poprzednikami.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów