Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 79 z 79

Wątek: Tamron 17-50 czy Canon 17-40 L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Uwielbiam jak teoretycy, którzy nie mieli choćby przez jeden dzień danego szkła wypowiadają się o nim w tak kategoryczny sposób
    Uwielbiam też to zaślepienie światłem, które opętało Morfiego 2,8 fajna rzecz tylko jeśli jest tak ciemno, że na f4 zdjęcia się nie zrobi to jednocześnie jest tak ciemno, że Tamron na f2,8 ostrości złapać nie zdąży. Tyle że niedoświetlone o 1EV zdjęcie da się uratować a nieostrego raczej nie. Stabilizacja w zakresie 17-50? Trochę treningu i jest zbędna w tym zakresie. Wybrałem 17-40L po długich testach bo brak 2,8 w moim przypadku szkła nie dyskwalifikuje, fanem super ostrych detalicznych do bólu fotek też nie jestem a reszta to już przemawia za 17-40L. Używałem na cropie 10D i 50D a teraz na 5D i 1DII i nie myślę o zmianie a jedynie o uzupełnieniu przez 24-105L.

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tamron to bardzo dobre budżetowe szkiełko, którego głównym mankamentem jest to sławetne bzyczenie. Ja miałam dobry i ostry egzemplarz, który radził sobie nawet w naprawdę ciemnych miejscach. Pozbyłam się go bo jest tylko pod cropa.

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Uwielbiam też to zaślepienie światłem, które opętało Morfiego 2,8 fajna rzecz tylko jeśli jest tak ciemno, że na f4 zdjęcia się nie zrobi to jednocześnie jest tak ciemno, że Tamron na f2,8 ostrości złapać nie zdąży.
    zależy co robisz, fakt z dynamicznymi scenami tamron sobie w ciemnicy nie poradzi; ze statycznymi nie ma problemu...fociłam kiedyś dosyć ciemne jaskinie z ręki i af radził sobie dobrze

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Stabilizacja w zakresie 17-50? Trochę treningu i jest zbędna w tym zakresie.
    100% racji - przy takiej ogniskowej brak stabilizacji jest niezauważalny

Opinie że C17-40 jest gorszy są mocno przesadzone. Ostry (oczywiście jak to zoom nie jest to żyleta jak stałka) szybki af, rewelacyjny pod światło, solidna budowa.

Wybór to kwestia pieniędzy jak zawsze i zastosowania np. do landszaftów z mocowaniem ef trudno o coś lepszego. Jak ktoś myśli tylko o cropie i będzie robił gł. fotki w jakiś ciemnicach z ręki to oczywiście tami.
    Ostatnio edytowane przez meg83 ; 24-03-2012 o 16:34

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Różnica w rozmazaniu tła w zakresie 17-40 między f2,8 a f4? No proszę cię, o czym ty piszesz? Ile tej różnicy będzie?

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Bokeh z 17-40 jest duuuużo lepszy (ładniejszy) niż z 17-50. Wiem - bo miałem obydwa.
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Awatar poul11
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Dziwne są te niektóre posty. Ja kupiłem 17-40 do 50D nie dla lansu, nie dla czerwonego paska, ale dlatego że to bardzo porządne szkło za stosunkowo dobre pieniądze. Miałem dwa tamrony, mechanicznie są dla mnie nie do przyjęcia i tyle.
    50D, 17-40 4L, 70-200 4L

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poul11 Zobacz posta
    Dziwne są te niektóre posty. Ja kupiłem 17-40 do 50D nie dla lansu, nie dla czerwonego paska, ale dlatego że to bardzo porządne szkło za stosunkowo dobre pieniądze.
    Nie przejmuj się nie jesteś sam :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

Z tamronem 17-50 wytrzymałem jakiś tydzień. Bzyczenie strasznie mnie irytowało.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Miałem przez rok rownocześnie obydwa te szkła i Tamron nie dlatego zmienił właściciela, że bzyczał. Generalnie mniej trafionych strzałów i kolory odmienne od canona.
    Często wybiera sie Tamiego bo jest relatywnie tani i ogólnie do przyjęcia, a w miarę jedzenia apetyt rośnie i pojawia się eLa.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    Bokeh z 17-40 jest duuuużo lepszy (ładniejszy) niż z 17-50. Wiem - bo miałem obydwa.
    zgadza się, 17-40 ma dużo ładniejszy bokeh niż 17-50 2.8; nie jest to jednak szkło które kupuje się z myślą o priorytetowym bokeh

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów