Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 79

Wątek: Tamron 17-50 czy Canon 17-40 L

Coś już napisał Awatar pomiarowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Witam,
    proszę o poradę... czy jest sens zmieniać Tamrona 17-55 2,8 ze stabilizacją na Canona 17-40 4L ? Czy różnica jest odczuwalna w jakości/ostrości zdjęć ? Bo jeśli chodzi o AF to domyślam się że jest plus dla canona.
    podłączę się do wątku..

I jak tam Morfii...wymieniłeś? Sam stoję przed wymianą kita (C18-55) na coś lepszego - jaśniejszego I tak nie wiem czy T17-55 2.8 VC czy C17-40 czy C17-55 2.8 IS, oczywiście pod cropa... Naczytałem się, że C17-40 na cropie to żadna rewelacja, ale zawsze to L, budowa, AF... Co do Tamiego to różne zdania, opinie ,ale głównie polecany do cropa, nie wiem na jakim poziomie słyszalności jest AF (mam "wiertarkę" 50 1.8 i tu ewentualnie ktoś mógłby się wypowiedzieć czy jest podobnie czy lepiej/gorzej - porównanie tylko do działania AF-ów)... najlepszym rozwiązaniem to podpięcie Tamiego i sprawdzenie w terenie jak sobie radzi ale niestety nie znam nikogo w okolicy aby po testować...
    Ostatnio edytowane przez pomiarowiec ; 04-03-2012 o 17:20

Bywalec Awatar soltysh
    Miasto
    gdzieś na Śląsku

Domyślnie

pomiarowiec niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem tamiego, no niestety muszę Cię zmartwić o ile optycznie to szkło jest rewelacyjne (dodam tylko, że kupione od Cichego) to niestety na własnej skórze przekonałem się co to znaczy AF w T. Niestety jest on gorszy od tego, do którego jesteś przyzwyczajony, tym bardziej, że po stopce widzę, że posiadasz także 70-200 - z tym to nawet nie będę porównywał. Sprawność samego AF można porównać z kitowym, z tym, że w gorszych warunkach oświetleniowych Tamron będzie trochę dłużej kombinował... Cichość niestety też nie jest mocną stroną tego mechanizmu. Ale podsumowując jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu, pomimo wspomnianych wad największą zaletą jest optyka i cena. Jak będziesz kiedyś w okolicach Rybnika, np. przy okazji festiwalu fotografii 16-18 marca to odezwij się na priv, spotkamy się, podepniesz sobie mojego Tamiego i będzie Ci łatwiej podjąć decyzję
    EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soltysh Zobacz posta
    [...] Jak będziesz kiedyś w okolicach Rybnika, np. przy okazji festiwalu fotografii 16-18 marca to odezwij się na priv, spotkamy się, podepniesz sobie mojego Tamiego i będzie Ci łatwiej podjąć decyzję
    Dzięki soltysh za propozycję, rozważę, przemyślę i najwyżej się odezwę...:smile:

Co do samego Tamiego to najbardziej właśnie obawiam się tego trryt bzzyt Podpiąłem sobie na chwilę 50/1.8 i jak pomyśle, że u T będzie podobnie to nie wiem... Jedyne co mnie przekonuje to światło 2.8...

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Wrażenia mam podobne co soltysh
    Tamron ma kiepski AF (bardzo wolny) w porównaniu z 70-200 f4
    moja 50 1.8 chyba deko głośniej chodzi od tamrona
    Obrazek z tamrona mi się nawet podoba(jestem niedzielnym fotografem), ale gdybym miał kasę to bym go na pewno zmienił na coś z lepszym AF.
    A i sporo kurzu lubi zaciągnąć.
    Za Tamronem przemawia VC, cena/jakość.
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

ja na Twoim miejscu zostałbym przy tamronie. Chyba ze masz plan zmienić sprzet na FF to bierz eLke jak nie to zostaw tamrona i dokup jakaś stałke.
    L

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Masz jeszcze w tym zakresie jeden wybór: SIGMA 17-50/2.8 HSM - własności optyczne jak w T, ale napęd HSM zbliża ją bardzie do L'ek. Musisz jednak jechać gdzieś i przypasować szkło do body, gdyż powszechnie znane są przypadki FF/BF.
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Domyślnie

Dzięki bardzo za porady dotyczące kupowania Tamiego... Nadal jestem na etapie poszukiwania szkiełka...Jak tylko coś kupię to się podzielę swoją opinią

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pomiarowiec Zobacz posta
    Co do samego Tamiego to najbardziej właśnie obawiam się tego trryt bzzyt Podpiąłem sobie na chwilę 50/1.8 i jak pomyśle, że u T będzie podobnie to nie wiem... Jedyne co mnie przekonuje to światło 2.8...
    Szukając w sklepach dobrego egzemplarza 17-50 podpiąłem też z ciekawości 17-50 VC i kultura pracy AF-u jest zauważalnie lepsza. Nie bzyczy tak jak starsza wersja, choć wiadomo że do USD czy USM trochę brakuje.
    Ogólnie o Tamim mogę wypowiedzieć się bardzo pozytywnie. Trochę może przeszkadza spore zakrzywienie pola ostrości na szerokim kącie jak się nie domknie przesłony no i średni af, ale ostrość i kontrast są rewelacyjne. Rzekłbym, że ostrość w centrum na pełnej dziurze dorównuje stałkom. Aż mnie korci zobaczyć co on wyprawia na 18-sto megowej matrycy:grin:. Tylko że widziałem też tak zrypane egzemplarze tego szkła, że kita bym wolał...
    R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
    https://500px.com/pwiniars/galleries

Domyślnie

Ja jeśli w końcu się zdecyduję i jeśli będzie to Tammi. to tylko chyba od Cichego... dużo pozytywnych opinii jeśli chodzi o Tego użytkownika i kupowania u Niego szkieł właśnie T

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pomiarowiec Zobacz posta
    Odpuść. Jeśli głośność jest dla Ciebie istotna, będziesz bardzo poirytowany.

Ja niestety posłuchałem opinii(pozytywnych) na tym forum i bardzo tego żałuję.
    Tylko przez chwilę miałem styczność z Sigmą oraz z C17-55, ale to wystarczyło żeby utwierdzić mnie w złym wyborze.

No chyba że masz szczęście w życiu, może trafisz w ostry szybko ostrzący egzemplarz z bezawaryjnym VC, wtedy będziesz zachwycony

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów