Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Mieszany widok

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobesi Zobacz posta

Prawie rok się z nią męczyłem, aż wysłałem zestaw do kalibracji i po 2 tygodniach było po problemie.
    nie próbowałeś skalibrować sam ?! czy tez nie nie chciało Ci się bawić z tą funkcja w 5d2 ? po kalibracji co ile zdjęć pudłuje, chodzi mi o ciezkie warunki oświetleniowe ?
    Ostatnio edytowane przez arrow ; 24-01-2012 o 19:17
    Canon FF

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    nie próbowałeś skalibrować sam ?! czy tez nie nie chciało Ci się bawić z tą funkcja w 5d2 ? po kalibracji co ile zdjęć pudłuje, chodzi mi o ciezkie warunki oświetleniowe ?
    Problemem jest zmieniający się BF/FF w zalezności od odległości ostrzenia. Jak chcesz to skalibrować w body?
    był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    Jak już pisał kolega, zmieniający się BF/FF nie da się skorygować w body. Co więcej, odniosłem wrażenie, że ta Sigma pudłowała jak chciała, raz ostrość był bliżej punktu ostrzenia, innym razem dalej, pomimo tej samej odległości od obiektu, na który ostrzyłem.

Próbowałem się bawić się mikrokalibracją - bez efektu (co zrozumiałem wobec powyższych spostrzeżeń).

Hm, co ile zdjęć pudłuje po kalibracji.. trudno powiedzieć, przed kalibracją nie chciało mi się używać tego szkła, ponieważ co fajniejsze zdjęcie to zaraz miałem zmarnowane. A teraz po prostu robię zdjęcia i nie zastanawiam się nad tym, czy trafi czy nie. Zakładam że trafi a na wszelki wypadek robię 2 zdjęcia.
    Na pewno jest problem przy F1.4, z bliskim ostrzeniem, ponieważ operacja: A) ostrzenie punktem centralnym b) przekadrowanie - przynosi minimalne poruszenie obiektywu i zazwyczaj wyjście poza ostrość interesującego obiektu.
    A w 5dm2 jak wiadomo punkty boczne są bardziej dla ozdoby niż do ostrzenia, szczególnie w trudniejszych warunkach.
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Uprawnienia umieszczania postów