Strona 112 z 121 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Sam od siebie wtrącę na temat tych dwóch obiektywów tyle.
    Systemowe obiektywy canona 50mm f/1,8 i 1,4 są bardzo nieudanymi modelami mechanicznie - tu sigma 1,4 bije je na głowę pod względem wykonania jest praktycznie przy nich wozem pancernym.
    Canon 1,8 rozpada się na dwa elementy - wada konstrukcji
    Canon 1,4 minimalne puknięcie nim lub w niego i mamy zatarty pierścień lub zablokowany micro usm w przypadku zatarcia pierścienia przy usilnym używaniu af wykończymy silnik micro usm na śmierć - następna wada konstrukcji.
    Wiem co piszę bo praktycznie na co dzień naprawiam te obiektywy {reanimuje} i dziwi mnie jedno że Canon wie o tych defektach ale do dziś nie poprawił konstrukcji i dalej produkuje to co produkuje.
    A tak na marginesie jeżeli chodzi o ostrość i af Canona 1,4 - także jest bardzo duża rozbieżność i nie można pisać że tylko kupuje się szkła systemowe one także mają duży odsetek rozbieżności.

Pełne uzależnienie

Jak to mawiają pierwsze śliwki robaczywki. Mieli jedno szkło w PRO centrum. Ja nie miałem lapka. Ale już na LCD zobaczyłem spory back focus. W tygodniu mają mieć więcej, pójdę jeszcze raz z lapkiem i zobaczę. Mam nadzieję, że coś trafię. Cieszy, że to był tylko back focus, a nie raz tak raz tak. Tak to nawet fajne szkło.

Pełne uzależnienie

W Pro - Centrum w wawie nie bardzo mają w czym wybierać. Zastanawiam się czy może Sigma szykuje podmianę tego modelu na wersję z algorytmem ostrzenia z 35 1.4. Bo teraz podmienili 30 mm 1.4.

Cztery nowe obiektywy Sigma - Optyczne.pl

W 50 kuleje AF. W 35 mm ponoć działa bardzo dobrze. Lekka przebudowa 50 i powinno być w pełni użytecznego. Pytanie ile trzeba będzie czekać.

Dziś po południu możliwe, że będą mieli w pro centrum dwie sztuki. Jutro może się wybiorę...

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

A ja właśnie w sobotę (mając w pamięci działanie Sigmy 50-tki i jej obrazowania) porównałem z 50-tką Canona podczas koncertu w klubie z zastanym, scenicznym oświetleniem.
    Powiem krótko i subiektywnie...

Sigma:
    - lepiej rysuję
    odczułem wrażenie, że odwzorowanie pierwszego planu do drugiego jest bardziej "art" (takie subiektywne odczucie)
    - AF porównywalny
    pracuje kulturalnie, w Canonie zauważałem kręcąc pierścieniem lekkie przycinki (pseudo USM), poza tym oceniam skuteczność na 90% tego co w Canonie.

Reasumując wolą Sigmę i docelowo będzie to mój zakup 50-tki.

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Witam
    Przymierzam się do zakupu 50mm pod 5DmarkII, i będę wybierał między szkłem systemowym (wersja 1.4) a ową Sigmą.

Mimo tego,że opinie o tym szklę są baaaaardzo skrajne, mam jednak kilka pytań

1. Regulacja AF. Jak często zdarzają się przypadki, że mikroregulacja w body to za mało? Mam obecnie 4 szkła i każde wymagało większej lub mniejsze korekcji, "nawet" L-ki

2. Szybkość AF - da radę do reportażu? Szkło myślę używać głównie do portretu, jednak czasami zdaży mi się zrobić coś bardziej dynamicznego.

3. Powtarzalność - "Ryzykować" i zamówić przez internet? Miałbym możliwość być w Pro center w Warszawie, nie wiem jednak czy jest to naprawdę konieczne, dotychczas wszystkie obiektywy kupowałem wysyłkowo i jak do tej pory nie narzekam Chociaż wszystkie moje szkła był systemowe...
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

1. Mikroregulacja daje radę. Ale jak znam Sigmę to różnie z nią bywa i na jednym korpusie może być super na drugim tragedia. Ja mam dwa body i Sigma należy tylko do jednego .
    2. Jest szybka i o to się nie bój. Raczej tym, że potrafi spudłować bo takie ma tendencje (najczęściej przy żarówie).
    3. Nie ryzykuj.

Pełne uzależnienie

Ja dziś kupiłem. Ostatnią z oglądanych sztuk. Bo już miała z 50% trafionych zdjęć. Ale wcześniej porobiłem moim 50 mm 1.8 w tych warunkach i też nie było najciekawiej. Światło jarzeniowe. W weekend popstrykam w świetle dziennym. W razie czego oddam do kalibracji. Mam całkiem dobry dojazd do pro centrum.

Pełne uzależnienie

Aparat wrócił. I wygląda na to, że ostrzy w punkt. Zrobiłem tylko krótkie testy w metrze przy ISO 800, ale jest jak trzeba. Pewnie dalej już wszystko będzie OK. Nie ma co się Sigmy bać.

Uzależniony Awatar arrow

Zrob test w zabawie na weselu przy swietle mieszanym i wowczas napisz czy kalibracja cos dala bo testy w dziennym na bateryjkach jakos mnie nie przekonuja

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
    Canon FF

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    Zrob test w zabawie na weselu przy swietle mieszanym i wowczas napisz czy kalibracja cos dala bo testy w dziennym na bateryjkach jakos mnie nie przekonuja

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
    Ostatniej soboty na weselu przy ciemnej sali i światłach DJ-a Sigma 50 ostrzyła tak samo lub lepiej niż C24-70 (wszystko na 5dm2, wyłącznie środkowy punkt, Canon głównie w okolicy 24 mm). Gdy nie było wspomagania AF z lampy, oba szkła miały pewne problemy - moim zdanie C24+70 był znacząco wolniejszy niż Sigma, natomiast zdaniem mojej żony Canon był szybszy - więc trudno o jednoznaczne rozstrzygnięcie, tym bardziej, że warunki oświetleniowe nie są stałe, czasami DJ daje trochę więcej światła, przy innym utworze mniej. Czasami Sigma ostrzyła mi niemal tak, jakby miała wspomaganie AF z lampy, a kilkanaście minut później szukała ostrości tak samo jak Canon (dodatkowo, nie jestem pewien, czy C24-70 nie był ustawiony na przesłonie powyżej 2.8 - zdaje się, że wtedy środkowy punkt traci dodatkową czułość?). Natomiast ze wspomaganiem AF z lampy oba ostrzyły szybko, może z lekkim wskazaniem na Canona, aczkolwiek on też częściej się chyba mylił (a to Sigma miała trudniejsze zadanie ze względu na mniejszą głębię ostrości).

Sigma była oczywiście kalibrowana z body, przed kalibracją była zupełna loteria nawet przy świetle dziennym (mikroregulacja w body nie miała sensu, bo ostrość "pływała", raz BF, raz FF, o różnym stopniu rozrzutu). Reasumując, w moim przypadku kalibracja dała bardzo dużo (że też czekałem prawie rok od zakupu, żeby się zdecydować na kalibrację!) C24-70 jest według mnie obiektywem referencyjnym jeśli chodzi o szybkość i celność AF, więc jeśli jakiś obiektyw ma podobną skuteczność, to jest w moim przekona
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Strona 112 z 121 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów