Strona 114 z 135 PierwszyPierwszy ... 1464104112113114115116124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 131 do 1 140 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Zgodnie z obietnicą malutkie porównanie, które właściwie rozwiewa wszelkie wątpliwości...
    Przeciągniesz Canona przez DPP-DLO i będzie dobrze na f/1.4 ;-)
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=81835

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Skąd tak duża różnica w kącie widzenia?
    Nałożyłem na siebie zdjęcia z obu szkieł, szersza Sigma. Pstryki robione z identycznego balkonu jak w bloku po przeciwnej stronie. Odległość na moje oko to ok. 50 m a sam balkon jest głęboki na ok. 1,5 m. Mogłem zmienić odległość o ok. 0,50 cm podczas obu prób. Pytanie z matematyki, o ile zmieni się różnica w kącie na 50 m przy zmianie odległości o 50 cm? Z resztą wcale nie jest powiedziane że w ogóle o tyle się odległość zmieniła...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Nałożyłem na siebie zdjęcia z obu szkieł, szersza Sigma.
    Sigma generalnie jest nieco szersza, i to jest w kilku testach porownawczych potwierdzone.

Pytanie z matematyki, o ile zmieni się różnica w kącie na 50 m przy zmianie odległości o 50 cm?
    oczywiscie, prawidlowa odpowiedz to: kat sie nie zmieni to jest cecha stala obiektywu, niezalezna od jego umieszczenia w przestrzenii (polozenie trojwymiarowe, kierunek i zwrot, obrot w plaszczyznie matrycy)...

podpisane: akustyk, magazynier-insztalator krolowej nauk :grin:
    www albo tez flickr

Domyślnie

Aaaa, to już wiem czemu Sigma droższa. Po prostu dostajemy więcej obrazka! ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

I rozumiem ze autofocus trafia za kazdym razem na 1.4-2.0?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Aaaa, to już wiem czemu Sigma droższa. Po prostu dostajemy więcej obrazka! ;-)
    no, a taki 20mm to ma w ogole.... 500% cukru w cukrze!
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    I rozumiem ze autofocus trafia za kazdym razem na 1.4-2.0?
    Na takie oceny, wymagające troszkę więcej czasu też przyjdzie pora. Na razie przy odległości do 10 m jest super a powyżej tej odległości mam tylko te "blokowe" (wszystkie trafione) i kilka parkingowych (tu jest nieco gorzej aczkolwiek lepiej niż z C 50 mm). Inna sprawa że tak naprawdę potrzebuję materiału z jednej "życiowej" sesji aby ocenić realną przydatność tego szkła.
    Na razie wrażenia z goła odmienne od poprzednich.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    nie próbowałeś skalibrować sam ?! czy tez nie nie chciało Ci się bawić z tą funkcja w 5d2 ? po kalibracji co ile zdjęć pudłuje, chodzi mi o ciezkie warunki oświetleniowe ?
    Jak już pisał kolega, zmieniający się BF/FF nie da się skorygować w body. Co więcej, odniosłem wrażenie, że ta Sigma pudłowała jak chciała, raz ostrość był bliżej punktu ostrzenia, innym razem dalej, pomimo tej samej odległości od obiektu, na który ostrzyłem.

Próbowałem się bawić się mikrokalibracją - bez efektu (co zrozumiałem wobec powyższych spostrzeżeń).

Hm, co ile zdjęć pudłuje po kalibracji.. trudno powiedzieć, przed kalibracją nie chciało mi się używać tego szkła, ponieważ co fajniejsze zdjęcie to zaraz miałem zmarnowane. A teraz po prostu robię zdjęcia i nie zastanawiam się nad tym, czy trafi czy nie. Zakładam że trafi a na wszelki wypadek robię 2 zdjęcia.
    Na pewno jest problem przy F1.4, z bliskim ostrzeniem, ponieważ operacja: A) ostrzenie punktem centralnym b) przekadrowanie - przynosi minimalne poruszenie obiektywu i zazwyczaj wyjście poza ostrość interesującego obiektu.
    A w 5dm2 jak wiadomo punkty boczne są bardziej dla ozdoby niż do ostrzenia, szczególnie w trudniejszych warunkach.
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Zaciekawiony (i trochę zaniepokojony ) poszedłem dziś do FJ - akuratnie była jedna Sigma na stanie i uprzejmy Pan pozwolił na zrobienie (niestety tylko w sklepie) kilkunastu zdjęć testowych rzeczoną Sigmą i moim Canonem 50/1.4. Ogólnie - ten egzemplarz S był trochę gorszy od mojego C pod względem rozdzielczości na 1.4 (na wyższych przysłonach nie było widać różnicy). Poniżej cropy (wybrane "najostrzejsze" - tablica ISO wielkości A3, odległość ok. 3m):

Canon 50/1.4 (przysłona f/1.4)

Sigma 50/1.4 (przysłona f/1.4)

Wniosek 1: zależy, jak się trafi - zarówno u Canona jak i Sigmy można znaleźć lepsze i gorsze egzemplarze.
    Wniosek 2: celność AF zależy od fotografowanego obiektu i oświetlania (co jest oczywiste i już było wyjaśniane na forum) - w sklepie mój trafiał w ok. 80%, sigma 75%, w domu (w warunkach bardziej laboratoryjnych) trafił 100% w kolejnych 20-tu zdjęciach - po każdym przeostrzenie min/max).

Zatem - (na razie) przerwa w testach i zabieramy się za robienie zdjęć

Pozdrawiam, Alex

Domyślnie

Aleximov, powiem Ci że ja nie spodziewałem się cudów po 50-tkach na f1.4, zwłaszcza wiedząc co może najnowszy Nikkor (miałem w sumie 4 egzemplarze) a przecież Canon jest słabszy. Niestety ten Canon był po prostu fatalny. Mając ciągle z tyłu głowy jego osiągi nie miał bym tej przyjemności z fotografowania jaką pewnie będę miał teraz. :-)

Strona 114 z 135 PierwszyPierwszy ... 1464104112113114115116124 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów