Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Jeszcze sztuka czy już szaleństwo?

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Z jaką przyjemnością czyta się taki wątek. No po prostu aż serce rośnie.
    Zdjęcia mi się nie podobają, chociaż coś w sobie mają. Jeśli ten człowiek okaleczałby się również w dokładnie ten sam sposób bez robienia zdjęć, to nie widzę większego problemu, że to fotografuje. Oczywiście uważam, że należy zrobić wszystko żeby tego nie robił.
    Gorzej, gdyby robił to żeby osiągnąć lepszy efekt wizualny. Takie zachowanie zdecydowanie uważam za przerost formy nad treścią i zwykłe efekciarstwo, które dyskwalifikuje tego "artystę" w moich oczach.
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 26-11-2011 o 15:21
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Takie zachowanie zdecydowanie uważam za przerost formy nad treścią i zwykłe efekciarstwo, które dyskwalifikuje tego "artystę" w moich oczach.
    A co za różnica? Efekt jest jaki jest - to zdjęcie nie kazanie, nie oceniamy zatem pobudek, a wizualną sferę przekazu przedstawień. A jeśli nawet idzie o pobudki, to z tego co piszą koleś tworzył do szuflady.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 26-11-2011 o 16:17

Domyślnie

[...] Jeśli ten człowiek okaleczałby się również w dokładnie ten sam sposób bez robienia zdjęć, to nie widzę większego problemu, że to fotografuje. Oczywiście uważam, że należy zrobić wszystko żeby tego nie robił.
    Gorzej, gdyby robił to żeby osiągnąć lepszy efekt wizualny. Takie zachowanie zdecydowanie uważam za przerost formy nad treścią i zwykłe efekciarstwo, które dyskwalifikuje tego "artystę" w moich oczach.
    Jakś nie bardzo widzę możliwość powstrzymania takich ludzi przed podobnymi działaniami. Zresztą odsetek ludzi nie cierpiących na żadną psychiczną chorobę (przynajmniej oficjalnie :-) ) a robiących podobne rzeczy jest całkiem spory. Tym bardziej że dziś dzięki sieci każdy ma możliwość (niestety) pokazania się z każdej strony (w tym również od środka, jeśli ma taki kaprys).
    Oburzasz się na efekciarstwo - w pełni się z Tobą zgadzam. Co prawda nie jestem znawcą nowoczesnej "Sztuki" ale z tego co do mnie dociera widzę, że idzie ona (sztuka) chyba właśnie w tym kierunku niestety.

Przy takich okazjach zawsze przypomina mi się zdanie nieodżałowanego Stanisława Lema - "Dopóki nie zacząłem korzystać z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tego typu twórczość to IMHO nie "landszafcik" i nie ma tu nic do podobania się
    To jeszcze jedna forma przekazu, choć nie każdy ją akceptuje, ale jest wizją autora.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    A co za różnica? Efekt jest jaki jest - to zdjęcie nie kazanie, nie oceniamy zatem pobudek, a wizualną sferę przekazu przedstawień. A jeśli nawet idzie o pobudki, to z tego co piszą koleś tworzył do szuflady.
    Tak samo byś odbierał te zdjęcia, gdybyś wiedział, że efekt w 100% pochodzi z PSa ?

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Tego typu twórczość to IMHO nie "landszafcik" i nie ma tu nic do podobania się
    To jeszcze jedna forma przekazu, choć nie każdy ją akceptuje, ale jest wizją autora.
    Jak wyżej. Chyba każdy z nas patrząc na te zdjęcia ma cały czas z tyłu głowy świadomość nieszczęścia tego człowieka i to potęguje odbiór omawianych "obrazków". Właśnie to mam na myśli pisząc o pobudkach działania autora. Okalecza się dla spotęgowania efektu, czy utrwala coś co i tak by się wydarzyło, jak robią to na przykład korespondenci wojenni.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Biperek, myślę że jednak to drugie.... Znasz zapewne sytuacje w fotografii wojennej gdzie obecność fotoreportera z aparatem przy oku prowokuje ludzi do stwarzania pewnych wydarzeń które nie miały by miejsca gdyby tego reportera tam nie było?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Masz rację, ale w tej konkretnej sytuacji pełną analogię osiągnęlibyśmy, gdyby korespondent wojenny wywoływał wojnę, aby ją potem fotografować.
    Pobudki autora, moim zdaniem, mają związek z jego dziełem i jak pisałem wcześniej nie potrafię patrzeć na te fotografie bez myśli, że są to autoportrety człowieka, który dokonał samookaleczenia. Dla mnie kluczowym problemem nadal jest kwestia, czy się kaleczył, by się fotografować? Czy fotografował rany, które zadał sobie w okolicznościach zupełnie niezwiązanych z fotografią?
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 27-11-2011 o 14:37
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Chcesz zaistnieć a nie masz talentu?
    Zaszokuj, zniesmacz...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Chcesz zaistnieć a nie masz talentu?
    Zaszokuj, zniesmacz...
    bym polemizował.
    moim skromnym to naprawdę niezłe (w aspekcie techniki i światła, kompozycji) zdjęcia
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Masz rację, ale w tej konkretnej sytuacji pełną analogię osiągnęlibyśmy, gdyby korespondent wojenny wywoływał wojnę, aby ją potem fotografować.
    a zastanawiałeś się kiedyś, czy to przypadkiem zainteresowanie mediów nie wyzwala takiej agresji - vide 11 XI 2011?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów