Ja dzisiaj byłem w Sigma procentrum w Poznaniu. Testowałem dwie 50 i niestety żadna nie ostrzyła w punkt. Teoretycznie mikroregulacja +9 działała ale chyba zależy od długości ogniskowej i przesłony... jesli się zdecyduję kupić to wyślę do kalibracji. Podobno kalibracja jest darmowa i wysyłka też.
tak ale musisz wysłać wraz zbody na 2 tygodnie jest darmowa bo masz gwarancje...
a ja kupilem na allegro i jestem zadowolony![]()
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
...i całkiem prawdopodobne że zostaniesz na zawsze z bublem. Serwis nigdy nie przyzna że danego egzemplarza nie da się wyregulować, tylko ci powiedzą że zrobili co mogli i lepiej już się nie da. Dlatego jeśli w sklepie nie trafisz na dobry egzemplarz to w żadnym wypadku nie kupuj.
A dlaczego serwis nie przyzna się że nie można skalibrować? Bo dystrybutor, który sprowadza ten szajs zakończyłby od razu z takim serwisem współpracę :-)
Delikatnie mówiąc - jesteś w błędzie.
Kolega kupił 24-70 HSM pod Nikona. Po drugiej nieudanej kalibracji serwis zaproponował inny egzemplarz lub zwrot pieniędzy.
A mnie serwis nie zaproponował po drugiej kalibracji żadnego zwrotu ani innego egzemplarza tylko uparcie twierdzili że "zgodny z normami". Co więcej, rozwalili mi obiektyw - po wizycie w serwisie zaczęła się ruszać przednia soczewka. Myślałem że może coś źle skręcili, odesłałem do poprawki to mi odpisali że "zgodny z normami".
Więc ja dziękuję za takie "normy" serwisu Sigma Polska i całkowicie odradzam jakiekolwiek kontakty z nimi. Fora foto są tez pełne opisów jak bezczelnie zbywają klientów i odmawiają kalibracji jeśli zakupi się obiektyw nie z dystrybucji p.Zdrowaka.
MMM , dokładnie tak. A jeśli ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości to wystarczy poczytać wątek o Sigmie 50/1,4 od samego początku i moją dyskusję z w.w. (vel Fotonet) w których robił idiotów z ludzi wciskając uparcie kit, że szkiełko cud malinka, wszystkie perfekcyjne i celne a on sam ma rzeszę zadowolonych klientów i zero reklamacji na tym szkle
Po latach prawda o szkle wychodzi na światło dzienne a autor postów sugerujących, żeby "przymykać do 2.8 jak się nie podoba" zapadł się pod ziemię ze swoimi mądrościami ...
nie wiem czy juz pisalem ale dopiero korekta +15 daje uzywalność szkła od 1.4, nie zmienia to faktu ze jak juz trafi obrazek jest ładny ... hmm w sumie powiem Wam szczerze ze moja 35 tka f/2 jest o niebo pewniejszym szkłem niż 50tka Sigmy
Canon FF
Nie tylko on to robił i nie tylko w tym wątku. Byli też inni np. w tym wątku:
http://www.canon-board.info/showthre...007#post985007
![]()
Ostatnio edytowane przez Sunders ; 22-09-2011 o 20:51
Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
http://maciejko.net/cbsearch/