Strona 106 z 121 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 051 do 1 060 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Mieszany widok

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Mam 2-gą 50mm 1.4 ale Canona i faktycznie to jest obiektyw do portretu. Krajobrazu tym nie pofocisz. Do kilku metrów jest super ale dalszy plan to mydło ...
    Na pełnej dziurze to na pewno :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Chłopaki jest taka zasada Canona, że szkło ma trafiać z 50x ogniskowa. Czyli dla 50mm są to okolice 2.5 metra Z daleka prawie każda stałka ma problemy ponieważ jak usłyszałem kiedyś w serwisie skala jest niewielka na dalekich odległościach a bezwładność mechanizmu spora.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Chłopaki jest taka zasada Canona, że szkło ma trafiać z 50x ogniskowa.
    a jakies zrodlo?

Czyli dla 50mm są to okolice 2.5 metra Z daleka prawie każda stałka ma problemy ponieważ jak usłyszałem kiedyś w serwisie skala jest niewielka na dalekich odległościach a bezwładność mechanizmu spora.
    glebia ostrosci rowniez spora...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a jakies zrodlo?
    www.wyssane_z_palca.org
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Tak słyszałem od serwisanta CSI. Chociaż moim zdaniem to też trochę wytłumaczenie na wadliwe sztuki które mają np FF z bliska a Bf z daleka.
    Przy większych dystansach trzeba też wziąć poprawkę na to, że czasami obiekt jest mniejszy lub wielkości punktu na matowce- to też w niektórych przypadkach ma znaczenie.
    Chociaż to nie broni Afu w sigmie. Tak miałem jedną sztukę która do 1.5 metra FF a dalej BF

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a jakies zrodlo?

glebia ostrosci rowniez spora...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Tak słyszałem od serwisanta CSI. Chociaż moim zdaniem to też trochę wytłumaczenie na wadliwe sztuki które mają np FF z bliska a Bf z daleka.
    wydaje mi sie, ze to nie jest az tak kwestia wadliwych sztuk, co samej konstrukcji obiektywu badz implementowanego przez Sigme ukladu AF (badz co badz, nie jest to AF zgodny z pelnym protokolem EOS, za ktory Sigma nie placi, a jedynie sigmowski reverse-engineering). to po prostu konstrukcyjnie ma takie a nie inne odchylki. w przypadku dopasowania egzemplarzu pod konkretny egzemplarz body bedzie dzialac satysfakcjonujaco, ale inaczej to niestety musi byc kicha.

Przy większych dystansach trzeba też wziąć poprawkę na to, że czasami obiekt jest mniejszy lub wielkości punktu na matowce- to też w niektórych przypadkach ma znaczenie.
    z tym ze to nijak nie jest sytuacja specyficzna dla ukladow imitujacych AF w wykonaniu Sigmy.
    a w tej samej sytuacji AF Canona, Tamrona czy Tokiny, predzej czy pozniej, ale jednak lapia poprawniej ostrosc.

Chociaż to nie broni Afu w sigmie. Tak miałem jedną sztukę która do 1.5 metra FF a dalej BF
    mnie sie jednak wydaje, ze w gre wchodzi jakas dokladnosc silnika AF (protokolu kontrolujacego ten silnik) przy dobieganiu "wstecz" (ostrzenie od krotszego dystansu do dluzszego) w porownaniu z dobieganiem "wprzod" (szukanie ostrosci od "daleko" do "blisko"). ale to tylko zgadywanie...
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar szymkowski
    Miasto
    Kraków

Ja zobaczę jeszcze co zrobię. Gdyby tylko Canon wydał w rozsądnej cenie nową 50-tkę to pewnie problem by się rozwiązał. Szkoda, że nie mam systemowej 50-tki 1.4 bo bym sobie porównał AF z bliska i daleka. Czy aby faktycznie Canon tak ładnie trafia z daleka/bliska.
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Nie jestem zwolennikiem AF w tej sigmie, ale pomimo to nie miałem większych problemów z trafianiem z rożnych odległości.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar arrow

Losowosc występuje w tym szkle i trzeba się nauczyć z tym żyć. Obrazek jednak rekompensuje to nie mniej jednak na płatnych zleceniach dla asysty i świętego spokoju lepiej powtórzyć ujęcie.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
    Canon FF

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Problem w tym, że ten obiektyw po kalibracji trafia tylko na jedną ustaloną odległość. Im dalej od niej tym większy FF/BF i musisz się pogodzić że w praktyce to żadne zdjęcie nie jest trafione "w punkt', a jedynie że ostrość mieści się w pewnym tolerowanym przez Ciebie zakresie. Ja już mam trochę dosyć i chętnie bym zmienił na coś innego.
    Czy w trybie LV, AF kontrastowy zachowuje się tak samo źle?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 106 z 121 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów