Wygląda na to, że jest to tylko facelifting starej setki. Trochę wyższe ISO, parę bajerów. Nie ma nawet lifeview, które zaczynają wszyscy stosować.
Wersja do druku
Wygląda na to, że jest to tylko facelifting starej setki. Trochę wyższe ISO, parę bajerów. Nie ma nawet lifeview, które zaczynają wszyscy stosować.
Nowy, ładniejszy, odchudzony i tańszy na starcie.
No, ale przede wszystkim poprawiono ponoć większość rzeczy, która doskwierała użytkownikom A100 (np. Af, szumy).
O różnicach znajdziecie najwięcej na kilku pierwszych stronach w poście na forum KM:
OPIS SONY A200
W amatorskim segmencie, jak najbardziej ciekawa propozycja
pzdr
Tomek
chyba tylko nizsza cena jest tu potencjalnym plusem, i moze nizsza waga jesli wziac pod uwage segment docelowy
szumy sa zawsze poprawiane i co nowy korpus ktoras firma wypuszcza, to w dniu premiery "loi Canona jak nalezy". po czym pojawiaja sie pierwsze nietendencyjne testy i wychodzi, ze nic nowego pod sloncem.
szczerze? to jest nadal CCD i nadal 10Mpix. moze i jakos usprawnione, ale zachowujac realne podejscie do zycia, nie spodziewalbym sie zauwazalnej w praktyce roznicy do A100. moze i Sony zmniejszylo szumy, ale mam tutaj szczere obawy, czy idac droga Nikona, redukujac szumy nie zredukowalo tez szczegolowosci zdjecia
pozyjemy, zobaczymy
co do AF - powiedzialbym, ze najwyzszy czas bo pod wzgledem AF bylo co poprawic.
na moje oko, to jest to dobry watek dla osob, ktore robily sobie beke z Canona i jego epsilonowych zmian miedzy korpusami. bo bedzie ciezko mi udowodnic, ze A200 naprawde istotnie rozni sie od A100. jest to w sumie wypuszczenie pseudo-nowego produktu, gdzie troche elektroniki uleglo zmianie. kluczowe jest pytanie na ile aktualizacja AF cos wnosi, ale sadzac po segmencie docelowym korpusu, nie spodziewalbym sie tu zadnych cudow.
moim zdaniem, to taki troche "pentaksizm" - generowanie pozycji w folderach reklamowych epsilonowymi zmianami. jak ktos przygladal sie Pentaksom istD, istDS, istDL, istDS2, istDL2, K100, K110 to chyba wie o czym mowa.
Mam wrażenie, że ze mną polemizowałeś, a przecież Ja jak i większość osób z forum Minolty uważa podobnie, że to tylko face lifting i za rok nikt się nie będzie zastanawiał, czy między A100 i A200 są jakiekolwiek różnice.
A Pentaksizm niestety jest ogólnym zjawiskiem nowoczesnego marketingu i nakręcania koniunktury na nowsze modele i dotyczy niestety wszystkich systemów :???:
EDIT: Jak widać musiał dotknąć tez i sony
pzdr
Ciekawe. W sumie N D40x też "prawie" nie szumi mając CCD. Myślę że to klasyka postępowania wielkich firm. Dużo szumu (informacyjnego) mało konkretów ale obnizka ceny ale napis 10MPx jak w kompaktach - ładniutka. Będzie się sprzedawać jak miód :).
a to sprostuje. nie, nie chodzilo mi o polemike. po prostu wskazalem fakt, za ktory kiedys niektorzy tzw. "fanboys" innych systemow (glownie Nikona) pietnowali Canona.
zgadza sie. i ma pewne wady i zalety. zalety takie, ze zamiast co 4 lata rewolucje uzytkownicy maja co 1,5 roku ewolucje i w dowolnym momencie wybor stosunkowo nowoczesnego sprzetu. jak ktos pamieta modlitwe Nikoniarzy o nastepce zlomowatego D100 (w czasach kiedy Canon mial odlegly o lata swietlne 20D) to chyba najlepiej widac zalety krotszego cyklu zycia produktu
W jednym z wywiadów jakaś pani z Sony powiedziała, że A200 nie zastępuje A100 tylko jest to model niższy. W tym wypadku oznaczałoby, że ma być jeszcze model pomiędzy A700 i A200. To by wiele wyjaśniało w kwestii braku jakiegoś skoku w porównaniu do A100.
BTW: podobno wycięli podgląd GO w stosunku do A100.
i to by mialo sens co piszesz - ze zrobieniem miejsca na jeszcze jeden korpus.
co do przycisku GO - zgadzam sie z kims na forum KKM, ze dla docelowej grupy odbiorcow, to zupelnie pomijalny ficzer. natomiast mozemy spokojnie spodziewac sie przycisku "Sony Hiper Sharpness Evaluation" w tym brakujacym modelu posrednim :) zwlaszcza jesli tam bedzie jakis Live View (pardon: "Extra True Real Scene Preview") ;)
Tak swoją drogą, to nie bardzo wiem, o co chodzi z tym Pentax'em. Dobry, czy zły? Ja powoli przymierzam się do zakupu SLR i biorę Pentax'a K10 pod uwagę. Jest taka jedna istotna zaleta K10, która do mnie przemawia. Oto ona:
Czy inni też to oferują? A zatem, czy jest to ewolucja, czy rewolucja? Przecież aparat, to nie tylko megapiksele i optyka. Aparat, to również inne cechy, takie jak np. logicznie przemyślane menu lub dobrze funkcjonująca stabilizacja matrycy.
A jeżeli chodzi o A200, to dzisiaj rzeczywiście trudno dopatrzeć się rewolucji w stosunku do A100. Dlatego zaczekam jeszcze trochę i zobaczę, co Canon ma do powiedzenia, bo już chyba nadszedł czas na następcę 400D. Nie wiem, jaką długofalową politykę ma Canon, ale myślę, że prędzej, czy później rynek wymusi powszechne stosowanie stabilizacji matrycy. Tak też nie wiem, czy Canon szykuje ewo- czy rewo-, ale jeśli nic, to być może właśnie kupię A200. Nawet jeśli za rok już nikt nie będzie pamiętał, czym A200 różni się od A100. Ale może na wiosnę... ;)
Dopiero co Sony pokazało Alpha 200, a już zaczyna być głośno o nowym modelu z Live View.
Wygląda "prawie" tak samo jak A200. Prawda? Niestety, ale cena nie będzie niska - SRP ma wynieść 1700 USD. Szkoda. :(
Ale być może za dwa tygodnie pojawi się Canon 450D. Jeśli przewidywania się sprawdzą, to jeszcze w styczniu będziemy mogli zacząć planowanie zakupów na tegoroczne wakacje :)
a w tym roku maja wypuścić jeszcze chyba dwa nowe modele, jak podgonią z dobrymi szkłami, a nie wątpię że podgonią, tylko to musi potrwać, to za jakiś rok, dwa Sony będzie na równi z Nikonem i Canonem, nie wątpię że tak będzie to tylko kwestia czasu, Sony ma kasę i dobry marketing a także dobrych fachowców od Foto przejętych z KM, jeśli Canon się w końcu nie obudzi i będzie spał dalej to za jakiś czas może się okazać że to Canon będzie gonił resztę....albo będą dalej dumnie lewitować oderwani od rzeczywistości....cóż wielkie mocarstwa z reguły zawsze spotyka taki sam koniec.
Pozdrawiam
nawet nie musza az tak bardzo gonic. kase w swiecie DSLR napedzaja tanie lustrzanki, ktore sprzedaje sie na peczki. Sony juz takie ma i je skutecznie sprzedaje. a ze "cztery srebrne literki" sa bardzo skuteczne w wywolywaniu drżenia porzadania u Kowalskiego, to Sony juz niezle z tego torta wykraja.
natomiast rynek pro to moze im jeszcze chwile zajac. potrzeba troche czasu zanim ludzie przekonaja sie, ze mozna w ten sprzet bez obawy zainwestowac. i kilka przebojowych produktow, ktore nie tylko doganiaja rynek, ale daja uzytkownikom cos istotnie tworczego. poki co Sony niezle wyciera sobie tylek etykietka Zeiss i to jest dobry sposob na atakowanie segmentu pro. ale do tego musza tez zrobic korpus z najwyzszej polki. co wiecej: potem go jeszcze trzeba sprzedac.
Minolta od lat ssala z marketingiem i nieumiejetnoscia sprzedania dobrych pomyslow. to byla jej najwieksza bolaczka. z Sony ten problem zdecydowanie nie grozi. oni by nawet gowno zapakowali w sreberko, walneli na nim "cztery magiczne literki", wpompowali kase w gazety i ulotki duzych sieci elektro, i by szlo jak woda.
co do tych specjalistow z Minolty, to bym ich nie przecenial. dosc powiedziec, ze przez ostatnie lata istnienia firma posilkowala sie mocno pomoca Tamrona w projektowaniu/produkcji obiektywow. na moje oko, to bez zatrudnienie nowych ludzi i dofinansowania tego dzialu sie nie obejdzie, bo na samej szufladzie sp. Minolty i ludziach, ktorzy ja tworzyli wszystkiego Sony nie osiagnie.
zwazywszy na to, ze do czasu niedawnych premier Nikona (i w zasadzie tylko Nikona, bo inne firmy robia tyly) Canon byl technologicznie mocno z przodu wzgledem reszty malego obrazka, to to jest bardzo mocna teza. zwlaszcza jak sie uwzgledni fakt, ze tam caly czas trwa R&D.
zeby wygryzc Canona z tej pozycji inne firmy musialyby przez dlugie lata robic produkty zdecydowanie lepsze lub tez wprowadzic jakas rewolucje. na dzien dzisiejszy nie ma takiej mozliwosci. moze kiedys w przyszlosci, ale takie rzeczy nie dzieja sie z dnia na dzien.
Co też chyba widać po ich strategii mnożenia korpusów w segmencie amatorskim. Nawiasem mówiąc nieboszczka minolta robiła to samo - tyle że to nie ten potencjał.
Z tym Zeissem to wydaje mi się, że Sony troche rozmienia na drobne markę. Myślałem że to będą takie ichniejsze L-ki, a oni robią całkiem tanie słoiki o przeciętnej jakości z tym napisem. Być może jednak marketingowo nie jest to głupie.
Też jestem o tym głęboko przekonany choć era drobnych kroczków się IMO skończyła lub kończy - i bardzo dobrze dla nas.
Co do tego co napisał Gwozdzt to Sony nie ma żadnych szans na rynku pro i semipro jeśli szerzej nie wprowadzi SSM-anów.
Myślę że widzą co robią i biedą wprowadzać takie szkła stopniowo wraz ze wzrostem liczby użytkowników systemu, wzrostem zapotrzebowania użytkowników systemu na bardziej zaawansowane zabawki oraz wzrostem zaufania potencialnych semi-pro i pro klientów do lustrzanek marki Sony, bo tylko wtedy będzie to miało sens dla firmy gdy będzie realna szansa na dużą sprzedaż tego typu bądź co bądź nie najtańszych szkieł.
Pozdrawiam
W!
Stworzenie dobrych szkiel z ogniskowymi powyzej 200, to kilka lat testow, dobra puszka pro i wciskanie wszedzie gdzie sie da, do testowania. Bez urazy ale Sony jest jeszcze w wieku niemowlecym w tej dzialce i nie widze ich szansy w najblizych kilku latach.
Canon jest tak ceniony, bo ich szkla sa wytrzymale, dobrze skonstruowane i stabilne (pomijajac swietna jakosc dlugich stalek), do tego maja rewelacyjne puszki z serii XD.
Zdrowko
a to niekoniecznie prawda.
prawda czasu jest taka, ze z grona bylych Minolciarzy czesc pouciekala w miedzyczasie ze wzgledu na brak ruchu w cyfrowym interesie wokol bagnetu Minolty. na dzien dzisiejszy to obejmuje zapewne juz tylko tych, ktorzy fotografuja zarobkowo, choc A700 jest dla nich ciekawa propozycja.
natomiast prawda ekranu jest taka, ze wypuszczenie DSLR z magicznymi czterema srebrnymi literkami na kopulce generuje ogromny rynek nowych uzytkownikow DSLR. tych, ktorzy do tej pory pstrykali malpkami z funkcja podlaczenia do telewizora lub Playstation. dzisiaj w polu ich widzenia pojawilo sie takie pojecie jak "lustrzanka cyfrowa", a ze bedzie im sie ladnie komponowala obok telewizorka lub kina domowego... :)
tak, upraszczam i sobie robie beke. ale powiedzmy sobie wprost, ze sam fakt wejscia Sony w ten rynek mocno ten rynek rozszerzyl o tych wlasnie uzytkownikow, ktorzy to kupia bo pisze na obudowie "Sony". a tacy ludzie maja chajcu jak lodu... wiedzy i znajomosci tematu... z tym juz roznie bywa
Dokładnie jest jak pisze akustyk, tę strategię potwierdzają pracownicy Sony Polska. Sony patrzy szerzej na rynek, a nie przez pryzmat forumowej piaskownicy ;)
Zaczęli produkcję od niskich modeli, które skierowane były do nowych użytkowników. Dopiero A700 jest ukłonem w stronę starych użytkowników (zaawansowanych amatorów), którzy jeszcze zostali przy bagnecie A z resztkami szkieł po Minolcie.
pzdr
Ja tez mowie o tym nowym nabytku klienteli, ktory gdy pozna sprzet zaczyna uciekac, bo sa pewne niedociagniecia, a pozniej oczekiwanie na sprzet, bo brak serwisu w Polsce, przynajmniej za moich czasow tak bylo, ale nie slyszalem aby to poprawiono, no i pozniej dostajesz sprzet w ktorym nic nie zrobiono (mowie o swoim przypadku, ale znam wiele przypadkow z opowiesci innych)... serwis na Zytniej w porownaniu to naprawde ideal.
Co by nie mówić o SONY to hybryda R1 naprawdę się im udała ...to przez ten aparat rok zwlekałem z zakupem lustra Canona :) ...
Nie wiem czy pamietacie ale Sony to pionier fotografii cyfrowej i producent ( najwiekszy matryc).
Sony produkuje najlepsze (koszmarnie drogie)kamery cyfrowe, duzo bardziej skomplikowane niz lustrzaneczki. Tak wiec technologiczne zaplecze firmy jest olbrzymie( najwieksze w tej branzy).
Skad sie biora wiec komentarze znaffffcufff o "producencie telewizorow i konsol?
czesc.Ch.
Te kamery sony zwykle dozbraja sie szklami Canona, takimi z zielonym paskiem :)
Chyba nie... "Zajsa" sie spodziewales?
Daleko nie szukajac... B&H > Professional Video > Production > Camcorders & Cameras > Professional Camcorders > Camcorders (ENG). Aby sobie uproscic... Po lewej kilkamy Sony a po prawej sortujemy po cenie (malejaco)...
Mimo, ze pierwsza na liscie za grubo ponad 40k jest sprzedawana bez obiektywu a na obrazku troche logosow z obiektywu brakuje da sie zauwazyc zielony pasek... Cakiem szybko na tej samej stronie mozna znalezc ten oto obiektyw, ktory jest do niej podpiety.
Druga z listy na liscie akcesoriow na pierwszym miejscu ma obiektyw Canona.
Dalej nie chce mi sie szukac. Jednak nawet "na ulicach" podczas roznych imprez bardzo duzo (chyba spora wiekszosc) pro kamer sony zawdziecza obraz wlasnie Canon'owi.
A my narzekamy, że L-ki drogie :lol:.Cytat:
Price: $ 14,309.95
A zielony pasek na tych obiektywach to znaczy to samo, co zielony "na naszych"?
"MY" mamy czerwony!Cytat:
A zielony pasek na tych obiektywach to znaczy to samo, co zielony "na naszych"?
//tzn. ja akurat nie mam [jeszcze!]
Zielony też - DO
Chyba jednak nie. Przynajmniej na ulotkach i w specyfikacjach ciezko cos o tym znalezc przy szklach z takim paskiem. Co jak co, marketingowcy by czegos takiego nie przepuscili :mrgreen: Tak na marginesie to Canon obiektywow do kamer ma co najmniej drugie tyle co EF'ow, albo i wiecej.
Sony pionierem mozna by i nazwac. Cos tam dawno temu pokazywali.
Tyle, ze dzisiaj Sony do swoich topowych kamer ma dopinane szkla od Canona. Do wszystkich gorszych seryjnie pakuja Zeissa. Nie rozpedzal bym sie wiec tak z twierdzeniem, ze z ich osiagnieciami moga sobie zaczac robic co chca. Pomimo zaplecza taka kamera mimo ceny wcale bardziej skomplikowana od dslr'a nie jest (bajery, funkcje i jakosc tam kosztuja, nie komplikacja) a do zbudowania systemu lustrzanek oprocz kamer, telewizorow, konsol i calej reszty brakuje im pewnego istotnego elementu.
Cala teoria o wykopaniu Canona przez Sony juz lada moment z rynku ma wiec jedna istotna dziure... O ile nie wyloza duzo dolarow to Sony zostaje laska i resztki legendy wyswiechtanego przez nich w kompaktach Zeiss'a albo Tamrony z inna naklejka.
Poza tym Canon ma jeszcze kilkadziesiat lat tradycji i sporo opatentowanych technologii z tym zwiazanych na ktorych beda mogli utrudnic Sony'emu przejecie pozycji lidera.
Jak by kogoś interesowało jak A700 wypada w porównaniu do 40D i D300 to zapraszam:
http://www.optyczne.pl//59.1-Test_ap...DSLR-A700.html
Pewnie tradycyjnie źle, bo oni nas uważają, za twardogłowych canonierów :)
patrzac na to jak subiektywna i krytyczna jest opinia o ergonomii A700 to poniekad trudno sie dziwic. ja bym sie chyba wstrzymal z uwzglednianiem w ocenie (a nawet opinii) takich rzeczy jak obsluga korpusu. widze o czym mowa i rozumiem, ze to moze byc problem i stanowic wade w porownaniu z konkurencyjnymi korpusami, ale mam swiadomosc, ze taka rzecz jak ergonomia jest kwestia mocno wzgledna i tak naprawde ergo A700 moga oceniac uczciwie uzytkownicy Dynaksow 7(D) czy 9. bo to do nich adresowany jest ten sprzet i to im ma pasowac.
No ale tą opinię wydał Krzysiek, który nigdy nie miał Canona :) Poza tym chyba ona nie jest mocno krytyczna. Czepiał się tylko małej wygody dotarcia do przycisków pod prawą ręką, przy czym zaznaczył, że można ich nie używać i korzystać z panelu kontrolnego wyświetlanego na czytelnym LCD.
Z tą ergonomią to jest problem. Jest to rzecz bardzo indywidualna i temat rzeczywiście śliski. Dla mnie np.: chwalona wszędzie obsługa Nikonów nie jest wcale tak idealna. Sony A100 jak wziąłem do ręki to przez pierwsze kilka minut nie potrafiłem zmienić najprostrzych parametrów. No ale ja mam canony od 89r. więc .... mój obiektywizm w tej kwestii jest mocno dyskusyjny. Jednakowóż jak czytam w teście, że jakiś układ guzików jest dobry/zły to zawsze wzbudza to mój duży niepokój.
No i tu się mylisz, bo test został przyjęty spokojnie (chyba jakies uprzedzenia masz do minolciarzy :mrgreen: ).
Pewnie dlatego że wasze testy są coraz lepsze tzn. opisują sprzęt, zamiast go oceniać.
Zgadzam się, że narzekanie na rozmieszczenie przycisków to sprawa śliska.
Większość uwag krytycznych jest zbieżna z tym co zaobserwowali pierwsi użytkownicy A700.
p.s. jak bym się miał czepiać, to bym tylko zauważył, że w tabeli porównującej D300, 40D i A700 nie ma wzmianki o stabilizacji w korpusie, co niewątpliwie jest przewagą A700.
pozdr
Tomek
Witam,
Znajomy który jest dość wysoko w Sony coś mi tam marudził że Sony Alfa 900 pokaże się pod koniec lata, w Polsce będzie dostępna już prawdopodobnie na jesieni... To wreszcie może być ciekawa puszka tego producenta LCD ;)
Sam swojego czasu testowałem Alfe 700 ze szkłami ZEISSA i Minolty 85/1.4, 70-200 f2.8 jak i 135/1.8 i nie powiem całość robiła solidne wrażenie mam na myśli BODY, jedyna wadą jak dla mnie to brak wyświetlacza na górze.
Co wy na to?
jpg, przechwycony gdzieś w sieci, ale pewnie zawiera część prawdy...:razz:
było juz
plakat zmontowany
w to nie wątpię, ale ma być ff na 100% :)
Myślici, że profi porzucą system canona lub nikona dla sony...?