"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dopiero co Sony pokazało Alpha 200, a już zaczyna być głośno o nowym modelu z Live View.
Wygląda "prawie" tak samo jak A200. Prawda? Niestety, ale cena nie będzie niska - SRP ma wynieść 1700 USD. Szkoda.
Ale być może za dwa tygodnie pojawi się Canon 450D. Jeśli przewidywania się sprawdzą, to jeszcze w styczniu będziemy mogli zacząć planowanie zakupów na tegoroczne wakacje![]()
a w tym roku maja wypuścić jeszcze chyba dwa nowe modele, jak podgonią z dobrymi szkłami, a nie wątpię że podgonią, tylko to musi potrwać, to za jakiś rok, dwa Sony będzie na równi z Nikonem i Canonem, nie wątpię że tak będzie to tylko kwestia czasu, Sony ma kasę i dobry marketing a także dobrych fachowców od Foto przejętych z KM, jeśli Canon się w końcu nie obudzi i będzie spał dalej to za jakiś czas może się okazać że to Canon będzie gonił resztę....albo będą dalej dumnie lewitować oderwani od rzeczywistości....cóż wielkie mocarstwa z reguły zawsze spotyka taki sam koniec.
Pozdrawiam
C - lustra, szkła i błysk
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 10-01-2008 o 10:07
nawet nie musza az tak bardzo gonic. kase w swiecie DSLR napedzaja tanie lustrzanki, ktore sprzedaje sie na peczki. Sony juz takie ma i je skutecznie sprzedaje. a ze "cztery srebrne literki" sa bardzo skuteczne w wywolywaniu drżenia porzadania u Kowalskiego, to Sony juz niezle z tego torta wykraja.
natomiast rynek pro to moze im jeszcze chwile zajac. potrzeba troche czasu zanim ludzie przekonaja sie, ze mozna w ten sprzet bez obawy zainwestowac. i kilka przebojowych produktow, ktore nie tylko doganiaja rynek, ale daja uzytkownikom cos istotnie tworczego. poki co Sony niezle wyciera sobie tylek etykietka Zeiss i to jest dobry sposob na atakowanie segmentu pro. ale do tego musza tez zrobic korpus z najwyzszej polki. co wiecej: potem go jeszcze trzeba sprzedac.
Minolta od lat ssala z marketingiem i nieumiejetnoscia sprzedania dobrych pomyslow. to byla jej najwieksza bolaczka. z Sony ten problem zdecydowanie nie grozi. oni by nawet gowno zapakowali w sreberko, walneli na nim "cztery magiczne literki", wpompowali kase w gazety i ulotki duzych sieci elektro, i by szlo jak woda.
co do tych specjalistow z Minolty, to bym ich nie przecenial. dosc powiedziec, ze przez ostatnie lata istnienia firma posilkowala sie mocno pomoca Tamrona w projektowaniu/produkcji obiektywow. na moje oko, to bez zatrudnienie nowych ludzi i dofinansowania tego dzialu sie nie obejdzie, bo na samej szufladzie sp. Minolty i ludziach, ktorzy ja tworzyli wszystkiego Sony nie osiagnie.
zwazywszy na to, ze do czasu niedawnych premier Nikona (i w zasadzie tylko Nikona, bo inne firmy robia tyly) Canon byl technologicznie mocno z przodu wzgledem reszty malego obrazka, to to jest bardzo mocna teza. zwlaszcza jak sie uwzgledni fakt, ze tam caly czas trwa R&D.
zeby wygryzc Canona z tej pozycji inne firmy musialyby przez dlugie lata robic produkty zdecydowanie lepsze lub tez wprowadzic jakas rewolucje. na dzien dzisiejszy nie ma takiej mozliwosci. moze kiedys w przyszlosci, ale takie rzeczy nie dzieja sie z dnia na dzien.
Co też chyba widać po ich strategii mnożenia korpusów w segmencie amatorskim. Nawiasem mówiąc nieboszczka minolta robiła to samo - tyle że to nie ten potencjał.
Z tym Zeissem to wydaje mi się, że Sony troche rozmienia na drobne markę. Myślałem że to będą takie ichniejsze L-ki, a oni robią całkiem tanie słoiki o przeciętnej jakości z tym napisem. Być może jednak marketingowo nie jest to głupie.
Też jestem o tym głęboko przekonany choć era drobnych kroczków się IMO skończyła lub kończy - i bardzo dobrze dla nas.
Co do tego co napisał Gwozdzt to Sony nie ma żadnych szans na rynku pro i semipro jeśli szerzej nie wprowadzi SSM-anów.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 10-01-2008 o 13:54
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Myślę że widzą co robią i biedą wprowadzać takie szkła stopniowo wraz ze wzrostem liczby użytkowników systemu, wzrostem zapotrzebowania użytkowników systemu na bardziej zaawansowane zabawki oraz wzrostem zaufania potencialnych semi-pro i pro klientów do lustrzanek marki Sony, bo tylko wtedy będzie to miało sens dla firmy gdy będzie realna szansa na dużą sprzedaż tego typu bądź co bądź nie najtańszych szkieł.
Pozdrawiam
C - lustra, szkła i błysk
W!
Stworzenie dobrych szkiel z ogniskowymi powyzej 200, to kilka lat testow, dobra puszka pro i wciskanie wszedzie gdzie sie da, do testowania. Bez urazy ale Sony jest jeszcze w wieku niemowlecym w tej dzialce i nie widze ich szansy w najblizych kilku latach.
Canon jest tak ceniony, bo ich szkla sa wytrzymale, dobrze skonstruowane i stabilne (pomijajac swietna jakosc dlugich stalek), do tego maja rewelacyjne puszki z serii XD.
Zdrowko