Wygląda na to, że jest to tylko facelifting starej setki. Trochę wyższe ISO, parę bajerów. Nie ma nawet lifeview, które zaczynają wszyscy stosować.
Wygląda na to, że jest to tylko facelifting starej setki. Trochę wyższe ISO, parę bajerów. Nie ma nawet lifeview, które zaczynają wszyscy stosować.
Nowy, ładniejszy, odchudzony i tańszy na starcie.
No, ale przede wszystkim poprawiono ponoć większość rzeczy, która doskwierała użytkownikom A100 (np. Af, szumy).
O różnicach znajdziecie najwięcej na kilku pierwszych stronach w poście na forum KM:
OPIS SONY A200
W amatorskim segmencie, jak najbardziej ciekawa propozycja
pzdr
Tomek
analog + cyfra + szkiełka 20-210 mm
chyba tylko nizsza cena jest tu potencjalnym plusem, i moze nizsza waga jesli wziac pod uwage segment docelowy
szumy sa zawsze poprawiane i co nowy korpus ktoras firma wypuszcza, to w dniu premiery "loi Canona jak nalezy". po czym pojawiaja sie pierwsze nietendencyjne testy i wychodzi, ze nic nowego pod sloncem.
szczerze? to jest nadal CCD i nadal 10Mpix. moze i jakos usprawnione, ale zachowujac realne podejscie do zycia, nie spodziewalbym sie zauwazalnej w praktyce roznicy do A100. moze i Sony zmniejszylo szumy, ale mam tutaj szczere obawy, czy idac droga Nikona, redukujac szumy nie zredukowalo tez szczegolowosci zdjecia
pozyjemy, zobaczymy
co do AF - powiedzialbym, ze najwyzszy czas bo pod wzgledem AF bylo co poprawic.
na moje oko, to jest to dobry watek dla osob, ktore robily sobie beke z Canona i jego epsilonowych zmian miedzy korpusami. bo bedzie ciezko mi udowodnic, ze A200 naprawde istotnie rozni sie od A100. jest to w sumie wypuszczenie pseudo-nowego produktu, gdzie troche elektroniki uleglo zmianie. kluczowe jest pytanie na ile aktualizacja AF cos wnosi, ale sadzac po segmencie docelowym korpusu, nie spodziewalbym sie tu zadnych cudow.
moim zdaniem, to taki troche "pentaksizm" - generowanie pozycji w folderach reklamowych epsilonowymi zmianami. jak ktos przygladal sie Pentaksom istD, istDS, istDL, istDS2, istDL2, K100, K110 to chyba wie o czym mowa.
Mam wrażenie, że ze mną polemizowałeś, a przecież Ja jak i większość osób z forum Minolty uważa podobnie, że to tylko face lifting i za rok nikt się nie będzie zastanawiał, czy między A100 i A200 są jakiekolwiek różnice.
A Pentaksizm niestety jest ogólnym zjawiskiem nowoczesnego marketingu i nakręcania koniunktury na nowsze modele i dotyczy niestety wszystkich systemów??:
EDIT: Jak widać musiał dotknąć tez i sony
pzdr
analog + cyfra + szkiełka 20-210 mm
Ciekawe. W sumie N D40x też "prawie" nie szumi mając CCD. Myślę że to klasyka postępowania wielkich firm. Dużo szumu (informacyjnego) mało konkretów ale obnizka ceny ale napis 10MPx jak w kompaktach - ładniutka. Będzie się sprzedawać jak miód.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
a to sprostuje. nie, nie chodzilo mi o polemike. po prostu wskazalem fakt, za ktory kiedys niektorzy tzw. "fanboys" innych systemow (glownie Nikona) pietnowali Canona.
zgadza sie. i ma pewne wady i zalety. zalety takie, ze zamiast co 4 lata rewolucje uzytkownicy maja co 1,5 roku ewolucje i w dowolnym momencie wybor stosunkowo nowoczesnego sprzetu. jak ktos pamieta modlitwe Nikoniarzy o nastepce zlomowatego D100 (w czasach kiedy Canon mial odlegly o lata swietlne 20D) to chyba najlepiej widac zalety krotszego cyklu zycia produktu
W jednym z wywiadów jakaś pani z Sony powiedziała, że A200 nie zastępuje A100 tylko jest to model niższy. W tym wypadku oznaczałoby, że ma być jeszcze model pomiędzy A700 i A200. To by wiele wyjaśniało w kwestii braku jakiegoś skoku w porównaniu do A100.
BTW: podobno wycięli podgląd GO w stosunku do A100.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
i to by mialo sens co piszesz - ze zrobieniem miejsca na jeszcze jeden korpus.
co do przycisku GO - zgadzam sie z kims na forum KKM, ze dla docelowej grupy odbiorcow, to zupelnie pomijalny ficzer. natomiast mozemy spokojnie spodziewac sie przycisku "Sony Hiper Sharpness Evaluation" w tym brakujacym modelu posrednimzwlaszcza jesli tam bedzie jakis Live View (pardon: "Extra True Real Scene Preview")
![]()
Tak swoją drogą, to nie bardzo wiem, o co chodzi z tym Pentax'em. Dobry, czy zły? Ja powoli przymierzam się do zakupu SLR i biorę Pentax'a K10 pod uwagę. Jest taka jedna istotna zaleta K10, która do mnie przemawia. Oto ona:
Czy inni też to oferują? A zatem, czy jest to ewolucja, czy rewolucja? Przecież aparat, to nie tylko megapiksele i optyka. Aparat, to również inne cechy, takie jak np. logicznie przemyślane menu lub dobrze funkcjonująca stabilizacja matrycy.
A jeżeli chodzi o A200, to dzisiaj rzeczywiście trudno dopatrzeć się rewolucji w stosunku do A100. Dlatego zaczekam jeszcze trochę i zobaczę, co Canon ma do powiedzenia, bo już chyba nadszedł czas na następcę 400D. Nie wiem, jaką długofalową politykę ma Canon, ale myślę, że prędzej, czy później rynek wymusi powszechne stosowanie stabilizacji matrycy. Tak też nie wiem, czy Canon szykuje ewo- czy rewo-, ale jeśli nic, to być może właśnie kupię A200. Nawet jeśli za rok już nikt nie będzie pamiętał, czym A200 różni się od A100. Ale może na wiosnę...![]()