-
Odp: Pozegnanie Canona po 8 latach
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
upewnie sie: w JPEG-ach robisz?
RAW + JPEG, bo wieść gminna niesie, że jpegi bardzo dobre. Jakoś jednak nie mogę się przekonać i nawet zdjęcia z wakacji obrabiam z RAW.
Już jestem prawie w połowie zeszłorocznego Gozo i Malty :mrgreen:
Cytat:
a co do kadrowania na zombie... cudowna sprawa do ujec makro. zwlaszcza przy prawie 40-letnich plecach juz meczonych hokejem halowym... ;)
No pewnie, czasem się przydaje. Nawet parę razy użyłem tej zaawansowanej funkcji aparatu jaką jest odchylany ekranik.
Ale to nie jest sytuacja "na zombie" o której mowa.[/quote]
Cytat:
no i to czesciowo rozwiaze problem polara. zmiana trybu pracy na M(asters) tez.
na polowki niekoniecznie...
Rozwiązuje też problem zdjęć z lampami studyjnymi lub repo wyzwalanymi radiowo.
-
Bezlusterkowce powstały "przed chwilą"
1. zasilanie
Mam A7R2, wożę ze sobą tylko jedną ładowarkę.
Jak jest intensywny dzień fotografowania to 2 + trochę baterii się "zużywa".
Po powrocie do hotelu, przed wyjściem na drugi dzień sprawa załatwiona
To na razie słaby punkt tej technologii choć w A9 już jest (ponoć) znacznie lepiej
2. wizjer elektroniczny
Może rzeczywiście dla kogoś sprawa filtrów to wada/niedogodność ale widać duży postęp w tym podzespole.
Jeśli będzie taka "wolna" użytkowników to problem na pewno zostanie rozwiązany
Mam przekonanie że za 2 - 4 lata nie będziemy nawet pamiętali o tych subiektywnych wadach.
jp
-
jp,
Ja nie robiłem za i przeciw porównania canona i sony aby przekonać, że jakieś rzeczy są w sony które przeważają za tym, żeby kupić sonkę a canona sprzedać. Dla mnie podkreślam dla mnie najważniejszym parametrem oceny jest jakość i dokładność zdjęcia. Jestem w stanie przeboleć wiele głupich a wręcz idiotycznych rozwiązań w korpusie, jeśli jakość rozumiana przez: ostrość, AF celuje tam gdzie chcę, w miarę niski szum do iso 800, doskonały detal, nienaganny kolor i brak drażliwych niedokładności zdjęć: aberacja itp... jest perfekcyjna. Zapomniałem dopisać do listy, ale powiem to teraz, że przed zakupem Sonki rozpatrywałem jeszcze 2 puszki. Średnioformatowy Pentax 645D oraz Z. Nawet mam z nich jeszcze testowe zdjęcia to może podrzucę, ale gwarantuję, że nic istotnego nam nie umknęło. Ah macałem jeszcze Canona 5Ds - nawet mi się podobał... ale zaporowa cena mnie odstraszyła.
Jeśli mając tyle korpusów Canona nie udało mi się zrobić ostrych zdjęć, to niezależnie co takiego wymyślili/bądź wymyślą w tym Canonie - raczej niewielka szansa, że wrócę do body z klepiącym lustrem. Być może wrócę do Canona, ale bezlusterkowego, jak trochę ogarną technologię, ale jak czytam, że Sony już zaraz ma wypuszczać a7R3 z 80Mpix, to po tym co na razie widziałem na A7R, Canon odpływa w siną dal...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Mam przekonanie że za 2 - 4 lata nie będziemy nawet pamiętali o tych subiektywnych wadach.
Zapewne ze względu na te subiektywne wady powstają wynalazki typu:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
RAW + JPEG, bo wieść gminna niesie, że jpegi bardzo dobre. Jakoś jednak nie mogę się przekonać i nawet zdjęcia z wakacji obrabiam z RAW.
Już jestem prawie w połowie zeszłorocznego Gozo i Malty :mrgreen:
no... tak duzo ich nawaliles, jak jakis niedzielny pstrykacz? :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
az mi sie przypomnialo: "ale zaj* zegarek! no, tylko baterie ciezkie"
Zegarek : Najśmieszniejsze żarty, dowcipy i kawały Najśmieszniejsze żarty, dowcipy i kawały
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ultimator
jp,
Ja nie robiłem za i przeciw porównania canona i sony aby przekonać, że jakieś rzeczy są w sony które przeważają za tym, żeby kupić sonkę a canona sprzedać. Dla mnie podkreślam dla mnie najważniejszym parametrem oceny jest jakość i dokładność zdjęcia. Jestem w stanie przeboleć wiele głupich a wręcz idiotycznych rozwiązań w korpusie, jeśli jakość rozumiana przez: ostrość, AF celuje tam gdzie chcę, w miarę niski szum do iso 800, doskonały detal, nienaganny kolor i brak drażliwych niedokładności zdjęć: aberacja itp... jest perfekcyjna. Zapomniałem dopisać do listy, ale powiem to teraz, że przed zakupem Sonki rozpatrywałem jeszcze 2 puszki. Średnioformatowy Pentax 645D oraz Z. Nawet mam z nich jeszcze testowe zdjęcia to może podrzucę, ale gwarantuję, że nic istotnego nam nie umknęło. Ah macałem jeszcze Canona 5Ds - nawet mi się podobał... ale zaporowa cena mnie odstraszyła.
Jeśli mając tyle korpusów Canona nie udało mi się zrobić ostrych zdjęć, to niezależnie co takiego wymyślili/bądź wymyślą w tym Canonie - raczej niewielka szansa, że wrócę do body z klepiącym lustrem. Być może wrócę do Canona, ale bezlusterkowego, jak trochę ogarną technologię, ale jak czytam, że Sony już zaraz ma wypuszczać a7R3 z 80Mpix, to po tym co na razie widziałem na A7R, Canon odpływa w siną dal...
Nie chciałbym tutaj powielać (dosyć emocjonalnej i trochę mało merytorycznej) dyskusji o wynikach testów DxO z zakładki
//sprzęt fotograficzny innych firm/sony A9
dotyczących body oraz obiektywów w kontekście jakości otrzymywanych z tych zestawów zdjęć. Jedną z badanych cech jest ostrość (np. #169)
Z przetestowanych do tej pory 11311 zestawów najlepszą ostrość można uzyskać na zdjęciach wykonanych obiektywem Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM podpiętym do EOS 5DS R , SonyFE 85mm F1.4 GM podpietym do A7R2 oraz Carl Zeiss Apo Sonnat 2/135 ZE podpietym do EOS 5DS R
Gdybyś potrzebował wsparcia
jan.pawlak@onet.pl
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Mam zamiar założyć wątek "Pożegnanie z Sony po roku" :lol:
Więc zachowajcie jeszcze trochę sił na dyskusję ;)
Myślę, że na to sił nigdy nie zabraknie :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no... tak duzo ich nawaliles, jak jakis niedzielny pstrykacz? :lol:
Nie, nie... 600-700 gdzieś, jak na dwa tygodnie to chyba nie jakoś specjalnie dużo.
Po prostu taki mam zapał do obróbki, nie mówiąc już o czasie i dwóch przeszkadzaczach plątających się wiecznie pod nogami ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no to chyba na slepo focisz jesli to jest prawda :) zgaduje, ze cos innego chciales wyrazic...
Chodziło o podgląd po zrobieniu zdjęcia.
Robie tylko w RAWach i wywołuję w LR, ale wolę gdy obróbki jest mniej niż więcej i dlatego to co się da wolę osiągnąć na etapie robienia zdjęcia - chociażby po to, aby selekcja była łatwiejsza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Z przetestowanych do tej pory 11311 zestawów najlepszą ostrość można uzyskać na zdjęciach wykonanych obiektywem Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM podpiętym do EOS 5DS R , SonyFE 85mm F1.4 GM podpietym do A7R2 oraz Carl Zeiss Apo Sonnat 2/135 ZE podpietym do EOS 5DS R
I naprawdę wierzysz w te testy? Uważasz, że sony 85 1.4 G na a7r będzie ostrzejszy niż Otus, Batis 25 lub sigma 85 Art na tym samym body bo DXO tak napisało ? A co jeśli zrobię zdjęcie 5dsr na ISO 6400 z ręki na 1/80 a fuji na iso 400 na 1/160 podobną ogniskową( ekwiwalent). To które zdjęcie będzie ostrzejsze ? Jeszcze ten 5dsr, wiadomo, że matryce N i S rozwalają Canona na łopatki, a tu nagle co, cud?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
I naprawdę wierzysz w te testy? Uważasz, że sony 85 1.4 G na a7r będzie ostrzejszy niż Otus, Batis 25 lub sigma 85 Art na tym samym body bo DXO tak napisało ? A co jeśli zrobię zdjęcie 5dsr na ISO 6400 z ręki na 1/80 a fuji na iso 400 na 1/160 podobną ogniskową( ekwiwalent). To które zdjęcie będzie ostrzejsze ? Jeszcze ten 5dsr, wiadomo, że matryce N i S rozwalają Canona na łopatki, a tu nagle co, cud?
Tak, wierzę choć tutaj nie chodzi o wiarę ale o fakty/wiedzę.
Zgodnie z moimi kompetencjami i doświadczeniem wiem że te testy są ok.
Sporo czasu poświeciłem by się nauczyć/zrozumieć te testy, na czym się opierają, jak i dlaczego tak są skonstruowane i co te wyniki oznaczają.
Z racji moich doświadczeń zawodowych było mi "bliżej" i trochę łatwiej.
Do tego głównie zachęciła mnie lista firm które takie testy DxO zlecają i na podstawie wyników z tych testów podejmują swoje decyzje projektowe/rozwojowe. A złe decyzje mogą pogrążyć produkt/firmę.
Customers | www.dxo.com
Nie będę w tym wątku polemizował na ten temat.
jp
-
Ok, fajnie się to wszystko czyta, ale czy ktoś jest w stanie z Canona wystawić sample 1:1 które zerwą skarpety? Bo nie będę ukrywał, skoro już dyskusja się rozwinęła, to super, ale fajnie byłoby na czymś zawiesić oko. Będę wdzięczny.
Pozdro
-
^^ To już zapewne właściciele 5dsr + c100l 2.8 lub s20 1.4 muszą się pochwalić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ultimator
Ok, fajnie się to wszystko czyta, ale czy ktoś jest w stanie z Canona wystawić sample 1:1 które zerwą skarpety? Bo nie będę ukrywał, skoro już dyskusja się rozwinęła, to super, ale fajnie byłoby na czymś zawiesić oko. Będę wdzięczny.
Z pewną nieśmiałością coś zaproponuję, bo "ostre" portrety to nie moja bajka.
Nie mam wysoko poprzeczki jak pisałem, ale to zdjęcie takie było praktycznie bez żadnej obróbki, wywołane w DPP i lekko przycięte. Ostrość moim zdaniem jest wystarczająca, co do reszty można podciągnąć/opuścić.
Link do pełnej fotki, dane w EXIF-e, stary grat 5D2 i Sigma 85/1,4 EX z jedną lampką w parasolce.
https://www.dropbox.com/s/myop2vuv15...645_1.JPG?dl=0
-
autor nas jednak chyba wkręca, myliłem się to chyba jednak lokowanie produktu jest, a z tymi ostrymi kadrami to już całkiem - wszyscy przeciez wiedzą że canony nie robią ostrych zdjęć - na tym forum było pełno (no powiedzmy że sporo) ostrych zdjęć typu moda/beauty niektóre nawet robione cropem i kitem, nikt tu oczywiście nie wrzucał sampli 1:1 (przynajmniej ja nie pamiętam, może cichy w testach) ale do tego to najlepiej bez postrocesu tablicę testową - wtedy najłatwiej ocenić ostrośc i kontrast, a czy wyjdzie tak na żywo to już zależy od umiejętności operatora - jeśli chodzi o zdjęcia prezentowane przez autora to napiszę jeszcze raz, nie widze wielkiej różnicy pomiędzy canonem i sony (ale też się jakoś dramatycznie ostro nie przyglądałem - rzuciłem okiem z ciekawości - wszyscy lubią sobie porównać jak jest okazja :mrgreen:) i widuję często zdjęcia o większym detalu niż prezentowane przez autora.
-
Nie jestem profesjonalistą, na dłuższą metę to nawet nie wiem o czym piszecie... większość pojęć jest dla mnie nieznanych. Mnie nie interesuje zabawa w menu aparatu i doszukiwanie się jakiś cudnych funkcji, kompletnie na to nie zwracam uwagi, porównywanie na tablicach... po co to.. ja jestem amatorem fotografem i cykam sobie rodzinne fotki z żoną. Zależy mi na tym, aby zdjęcie podobało się przede wszystkim mi, jaka marka aparatu to nie ma znaczenia, tak jak na początku napisałem kilka tych body już przemacałem. Nie zajmuję się żadnym reklamowaniem produktów soniacza czy jakiejkolwiek innej marki. Porobiłem sobie foty i po prostu stwierdziłem że ze wszystkiego co miałem najbardziej mi podchodzi sony i tyle.
RobertON dzięki za fotę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ultimator
Pozdro
Oto mamy ożywioną dyskusję rozpoczętą prze osobę, która wyznała, że nigdy nie udało jej się zrobić ostrego zdjęcia Canonem. Osoba prosi forumowiczów o przykład ostrego zdjęcia tak jakby w internetach nie było ton piknych ostrusieńkich fotek zrobionych przez super zawodowców jak i amatorów.
Osoba nabyłwała każdą puszkę po kolei i nie zorientowała się, że AF był w nich podobny (zawodny) a obrazek był taki sam.
O czym tu dyskutować? Fajna zabawka, robi ponoć bardzo ostre zdjęcia, komuś się spodobało, to nabył. No i?
Ja byłem fanem Sony już dawno, kiedy to było bardzo niemodne i dalej jestem, ale na razie za dużo kompromisów i za mało tego, czego chcę jak dla mnie. Dla mnie największa atrakcja to potencjalnie lepsze obiektywy szerkokątne.
Nie ma w tym biznesie opóźnienia dla firm o rozmiarze i potecjale Canona. Inwestycja, Wielki Skok, jeden produkt i wszystko się może zmienić natychmiast.
-
Smieszne to troche, 5dsr ma 50mpix a ludziska kupuja jakies wynalazki z 36/42mpix'ami i mowia, ze zdjecia ostrzejsze.
Ale jak pisalem, kupujcie inaczej ceny nadal beda szybowaly w kosmos.
-
Nie ma w tym biznesie opóźnienia dla firm o rozmiarze i potecjale Canona. Inwestycja, Wielki Skok, jeden produkt i wszystko się może zmienić natychmiast.
Dobrze by było aby tak się stało, to tylko byłoby dobrze dla nas wszystkich, zarówno w Sony, Nikonie Canonie itd.
Myślę jednak, że Canon ma ponadto problem biznesowy, bardzo rozwinął segment lustrzanek (body, obiektywy FF, APS-C) dla początkujących i amatorów dla którego dobry bezlusterkowiec FF Canona byłby kilerem.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Smieszne to troche, 5dsr ma 50mpix a ludziska kupuja jakies wynalazki z 36/42mpix'ami i mowia, ze zdjecia ostrzejsze.
Niektórym to się śmieszne wydaje, gdy ludziska w pełni świadomie NIE chcą kupić takiego 5Dsr a wolą coś z mniejszą ilością mpx.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ja byłem fanem Sony już dawno, kiedy to było bardzo niemodne
Ja byłem fanem minolty. Także tej cyfrowej i już wtedy zdjęcia z niej były dla mnie wystarczająco ostre :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Niektórym to się śmieszne wydaje, gdy ludziska w pełni świadomie NIE chcą kupić takiego 5Dsr a wolą coś z mniejszą ilością mpx.
Nie gdy mowimy o ostrosci totalnej, jak i najwiekszych wydrukach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nie gdy mowimy o ostrosci totalnej, jak i najwiekszych wydrukach.
Zgoda co do wydruków w dużych formatach. Niestety nie wiem jednak co to jest "ostrość totalna" ale zakładam, że to coś, co po czym spadają kapcie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dla mnie śmieszna jest cena tego body o którym wspominasz.
5Dsr przed chwilą sprawdziłem na cyfrowe.pl . Body cena pow 15tys zł. Gdybym dysponował taką kasą to być może dołożyłbym trochę i kupił 1Ds MK II (choćby używanego). Ja za swoje body A7R dałem 6K.
Po tym co widzę, czuję że podjąłem bardzo dobrą decyzję o zmianie systemu. Kupiłem body które ostrością zadowala mnie dużo bardziej niż Canon 5DsR, a w swoim segmencie finansowym dla mnie nie ma sobie równych.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Oto mamy ożywioną dyskusję rozpoczętą prze osobę, która wyznała, że nigdy nie udało jej się zrobić ostrego zdjęcia Canonem. Osoba prosi forumowiczów o przykład ostrego zdjęcia tak jakby w internetach nie było ton piknych ostrusieńkich fotek zrobionych przez super zawodowców jak i amatorów.
Nie powiedziałem że mi się nie udało nigdy zrobić ostrego zdjęcia, tylko nie byłem zadowolony z tego co mi wychodziło. Jak przejrzysz próbki które wysłałem wiele zdjęć było bardzo ostrych np. te z Canona 600D, zapewne nie dotarłeś do tej części dyskusji gdy o tym pisałem.
Co do zdjęć od fotografów. Widzisz... siedzimy na forum ludzi którzy mają aparaty i chyba robią zdjęcia / przynajmniej powinni czuć frajdę z ich robienia. To jest po prostu bardzo dziwne, że tak dużo osób ma tak dużo do powiedzenia i nikt nie operuje zdjęciami 1:1 ?!?!
Co do sampli z sieci, nie są tak miarodajne jak zdjęcia kolegi z forum, który broni swoich racji o wyższości Canona ponad inne idee. Dla mnie to co wychodzi spod Sony rozrywa na strzępy wszystko co do tej pory wykonywałem z jakiegokolwiek Canona. Być może istnieją użytkownicy aparatów którzy umieją z nich wycisnąć dużo więcej ode mnie, jeśli tak po prostu z czystej ciekawości chętnie bym takie zdjęcie zobaczył, bo nie miałem okazji nikogo takiego choćby wirtualnie poznać. Kupujecie lustrzanki, żeby robić zdjęcia w 1200px? To chyba ajfon wyszedłby taniej i chyba podobną jakość by miał, nie szkoda kasy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ultimator
Kupujecie lustrzanki, żeby robić zdjęcia w 1200px? To chyba ajfon wyszedłby taniej i chyba podobną jakość by miał, nie szkoda kasy?
Ajfon raczej nie ma szans robić takich zdjęć nawet jeżeli porównuje się je w ok. 1200px.
Sam mam jakiegoś smartfona i wiem co mówię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ultimator
Dla mnie śmieszna jest cena tego body o którym wspominasz.
5Dsr przed chwilą sprawdziłem na cyfrowe.pl . Body cena pow 15tys zł. Gdybym dysponował taką kasą to być może dołożyłbym trochę i kupił 1Ds MK II (choćby używanego). Ja za swoje body A7R dałem 6K.
Szklo Sony daje za darmo?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
ambasadorom pewnie tak :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ambasadorom pewnie tak :mrgreen:
Miałem identycznie odpisać ale postanowiłem się powstrzymać :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Niestety nie wiem jednak co to jest "ostrość totalna" ale zakładam, że to coś, co po czym spadają kapcie.
Ja też nie wiedziałem, że od ostrych zdjęć mogą spaść kapcie, zawsze wydawało mi się, że od czegoś innego :)
Wstawiam bardzo ciekawy wykres obrazujący współczesnych posiadaczy aparatów. Jak na nim widać kapcie mogą spadać nie tylko od ostrości :)
http://www.ewaipiotr.pl/wp-content/u..._fotografa.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Bardzo ciekawa grafika :)
Pewnie coś w tym jest :)
Na początku faktycznie "Wszystkie moje zdjęcia są śliczne - kwiatki i kotki" i to przy aparacie z telefonu. Autor wątku tutaj chyba wywnioskował, że Ajfon da cudowne fotki w 1200px. Nie mam co prawda twardych naukowych dowodów, że tak nie jest...
Dziwi mnie to trochę, bo to sobie tak myślę jakby wziąć te jego fotki z tego SONY zalinkowane w pierwszym poście i przeskalować jakoś do 1200px i fotki Ajfona przeskalowane do 1200px będą takiej samej jakości. Nie mam Ajfona ale w to wątpię. To się jednak da łatwo sprawdzić - wystarczy pocykać trochę fot w różnych warunkach z różnym oświetleniem.
Można dojść do kuriozalnego wniosku (być może kompletnie z czterech liter wniosek więc proszę nie bić) więc, że autor jest na samym początku osi X w powyższym obrazku :mrgreen:
Ja sam jestem z całą pewnością na samym początku ale się tego nie wstydzę. Więc we wszystkim mogę się mylić.
Przepraszam jeżeli uraziłem kogoś ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ja też nie wiedziałem, że od ostrych zdjęć mogą spaść kapcie, zawsze wydawało mi się, że od czegoś innego :)
Wstawiam bardzo ciekawy wykres obrazujący współczesnych posiadaczy aparatów. Jak na nim widać kapcie mogą spadać nie tylko od ostrości :)
http://www.ewaipiotr.pl/wp-content/u..._fotografa.jpg
Dobre to! Wpisuje się idealnie dziś.
Ale niektórzy z nas zaczynali, kiedy telefony służyły wyłącznie do dzwonienia i onanizm smartfonowy nigdy nie zagościł.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Szkło do Sony jest "za darmo" tak samo jak "za darmo" jest szkło do Canona.
Nawet ze szkłem nie dobiłem do 5cyfrowej wartości.
Poza tym nie chodzi o te megapiksele... tylko o coś zupełnie innego.
Ale jeśli wszystkie zdjęcia zawsze zmniejszacie, to bardzo prawdopodobne jest, że nie jesteście w stanie wyczuć tej subtelnej "potrzeby".
-
Miales sloje na weki i to przez nie to straszne mydlo.
Sprawdzilem dxo i sie okazuje, ze ta alfa z 90 robi tyle samo mpix co 5dsr z 24-70 2.8 II lipa troche.
-
Tyle modeli aparatów? No, ale kto bogatemu zabroni ... a baletnicy coś tam, coś tam ... chyba tak to było ... dobrze, że nie mam wyboru bo w 600 mm mnie ciągnie obecnie. I tu sony kuleje. A zamieniać siekierkę na kijek to mi się nie chce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Miales sloje na weki i to przez nie to straszne mydlo.
Sprawdzilem dxo i sie okazuje, ze ta alfa z 90 robi tyle samo mpix co 5dsr z 24-70 2.8 II lipa troche.
DxO dla A7R jest bardzo srednie moze dlatego. Nie wiem nie znam sie, ale sprawdz sobie to przez Capture One, tak organoleptycznie moim zdaniem i na moje oko o niebo zacniejszy obraz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ultimator
Poza tym nie chodzi o te megapiksele... tylko o coś zupełnie innego.
Ale jeśli wszystkie zdjęcia zawsze zmniejszacie, to bardzo prawdopodobne jest, że nie jesteście w stanie wyczuć tej subtelnej "potrzeby".
w tej potrzebie akurat cię rozumiem i widać to nawet po zmniejszeniu, to lekki odchył jest (podobnie jak z szumofobią) ale na pocieszenie powiem że ja też tak mam, dla równowagi dodam że lubię również takie intencjonalnie kompletnie nieostre zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Myślę jednak, że Canon ma ponadto problem biznesowy, bardzo rozwinął segment lustrzanek (body, obiektywy FF, APS-C) dla początkujących i amatorów dla którego dobry bezlusterkowiec FF Canona byłby kilerem.
jp
Cóż póki co to "biznesowy problem" ma wielu producentów foto w tym Sony. Spada wszystkim, przy czym Canonowi akurat wcale nie najwięcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
ultimator
Co do sampli z sieci, nie są tak miarodajne jak zdjęcia kolegi z forum, który broni swoich racji o wyższości Canona ponad inne idee. Dla mnie to co wychodzi spod Sony rozrywa na strzępy wszystko co do tej pory wykonywałem z jakiegokolwiek Canona. Być może istnieją użytkownicy aparatów którzy umieją z nich wycisnąć dużo więcej ode mnie, jeśli tak po prostu z czystej ciekawości chętnie bym takie zdjęcie zobaczył, bo nie miałem okazji nikogo takiego choćby wirtualnie poznać. Kupujecie lustrzanki, żeby robić zdjęcia w 1200px? To chyba ajfon wyszedłby taniej i chyba podobną jakość by miał, nie szkoda kasy?
Sample z forum też są "z sieci" więc nie wiem jak mają być bardziej miarodajne :lol:. Szczególnie w kontekście lekko lekceważącego stosunku dla użytkowników, który tu prezentujesz.
-
Kolekcjoner,
na moje :
piszesz :
Cóż póki co to "biznesowy problem" ma wielu producentów foto w tym Sony. Spada wszystkim, przy czym Canonowi akurat wcale nie najwięcej.
Nie chodzi o to co jest teraz tylko co by było gdyby ukazał się dobrej klasy FF bezlusterkowiec Canona.
Canon (inwestował) postawił na rozwój lustrzanek dla różnych odbiorców, ma aktualnie w sprzedaży 20 typów lustrzanek (B&H) oraz mnóstwo typów obiektywów z mocowaniem EF i EF-S.
Dla tego segmentu teraz dobrej klasy bezlusterkowiec FF byłby kilerem.
(A najprawdopodobniej będzie potrzebne inne niż EF, EF-S i EF-M mocowanie obiektywów)
Sony praktycznie nie inwestował/rozwijał ten segment, w sprzedaży ma (rozwojowo odziedziczone) tylko 3 typy lustrzanek
Chodzi o biznes, o zwrot nakładów (rozwój, linie produkcyjne, zapasy części, niesprzedane produkty, ...)
jp
-
plotki głoszą ze kolejnego mocowania nie będzie tzn. bezlusterkowiec FF canona będzie miał bagnet EF
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
plotki głoszą ze kolejnego mocowania nie będzie tzn. bezlusterkowiec FF canona będzie miał bagnet EF
tzn. ze bylby bezlusterkowiec:
1. z normalnym uchwytem na reke
2. wiec i bateria normalnej pojemnosci, nie jakims wypierdem wytrzymujacym pol dnia ;)
3. z pelnym zestawem szkiel dostepnym od premiery korpusu
4. natywna obsluga szkiel EF, bez jakichs tam adapterow...
to by w zasadzie rozpirzylo Sony w cztery strony swiata (bo jesli niepowalajacy ani specyfikacja ani cena M5 dal Canonowi pierwsze miejsce w udzialach rynkowych :twisted: ).
w sumie tego do konca nie widze. a jak wyjdzie... to pewnie cena bedzie z ksiezyca a i tak cos spartola, zeby nie bylo za rozowo
przy czym obstawiam co w rodzaju hybrydy - DSLR z opcja przeksztalcenia celownika optycznego w elektroniczny (jakies tam patenty na to nawet maja). wtedy po prostu opcja EVF jest tym bajerem robiacym bezlusterkowosc i tyle. innych zalet braku lustra przy bagnecie EF (i flangu 42mm) tu by nie bylo, bo nawet jak korpus da sie zmniejszyc wzgledem 6D to szkla pozostaja niemale...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
a jak wyjdzie... to pewnie cena bedzie z ksiezyca a i tak cos spartola, zeby nie bylo za rozowo
Będzie tak jak teraz z lustrami - 3 modele - wydmuszka, lekko spartolony (celowo zapewne) i taki, którym nic tylko robić zdjęcia - a ceny takie jak luster * 1,5.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Będzie tak jak teraz z lustrami - 3 modele - wydmuszka, lekko spartolony (celowo zapewne) i taki, którym nic tylko robić zdjęcia - a ceny takie jak luster * 1,5.
-
wszystkie szkła do fullfrejmów z autofocusem są spore - ostatnio jest tendencja do produkcji misiów -
"Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest Miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo."
- sam ma jednego w stopce, a ostanie produkcje pokazują że firma nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa :mrgreen: - ludzie kupują - sam kupiłem bo obrazek jest świetny i rekompensuje wielkość misia.
i tak będzie w każdym systemie bo w fotografii tak na końcu liczy się obraz a nie wielkość misia albo czy było lustro czy migawka strzelająca cztery razy na zdjęcie.
wielkość korpusu - czasem się zastanawiam - wszyscy o tej wielkości i wadze, a natychmiast jak kupią mały korpus to dokupują gripa - paranoja jakaś - ja lubię małe korpusy gripa bym nie kupił - wydaje się że parcie na wielkość korpusu a właściwie małość korpusu ma mały procent fotografów - nadal działa skojarzenie duży korpus - duży fotograf
ja w najbliższym obrocie nawet nie pomyślę o bezlusterkowcu więc daję jeszcze kilka lat canonowi na wyprodukowanie czegoś co posunie mnie do przodu, a nie do tyłu, jestem zadowolony z aktualnego korpusu a plotki o nowym 6DII są bardzo zachęcające.
jeśli canon zdecyduje się na bezlustro FF z mocowaniem EF to może nie będzie wyglądało tak delikatnie jak typowe bezlusterkowce ale z łatwością łyknie ogromny procent rynku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Aby podpiąć istniejący obiektyw lustrzanki do bezlusterkowca to bezlusterkowiec musiałby mieć matrycę w takiej samej odległości od mocowana jak teraz lustrzanka, czyli ..... musiałby mieć taką samą "grubość" jak lustrzanka
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Niezłe :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Aby podpiąć istniejący obiektyw lustrzanki do bezlusterkowca to bezlusterkowiec musiałby mieć matrycę w takiej samej odległości od mocowana jak teraz lustrzanka, czyli ..... musiałby mieć taką samą "grubość" jak lustrzanka
jp
dzieki temu miejsce na powazna baterie i konkretny uchwyt.
i w odroznieniu od Alf jest wtedy natywna obsluga EF.
wiec koniec koncow to moglyby byc ruch ktory polozy Sony...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
i w odroznieniu od Alf jest wtedy natywna obsluga EF.
Dodatkowo dosmażą trochę naleśników a kto będzie chciał to sobie spokojnie podepnie nawet najgorszy obiektyw świata:
https://fotodinoza.blogspot.com/2014...rom-mitow.html
Nie, chyba nie ma go na DXO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Kolekcjoner,
na moje :
piszesz :
Nie chodzi o to co jest teraz tylko co by było gdyby ukazał się dobrej klasy FF bezlusterkowiec Canona.
Canon (inwestował) postawił na rozwój lustrzanek dla różnych odbiorców, ma aktualnie w sprzedaży 20 typów lustrzanek (B&H) oraz mnóstwo typów obiektywów z mocowaniem EF i EF-S.
Dla tego segmentu teraz dobrej klasy bezlusterkowiec FF byłby kilerem.
(A najprawdopodobniej będzie potrzebne inne niż EF, EF-S i EF-M mocowanie obiektywów)
Sony praktycznie nie inwestował/rozwijał ten segment, w sprzedaży ma (rozwojowo odziedziczone) tylko 3 typy lustrzanek
Chodzi o biznes, o zwrot nakładów (rozwój, linie produkcyjne, zapasy części, niesprzedane produkty, ...)
jp
Jak można prosić to cytuj używając skryptu forum, bo ciężko się przez to przebić - dziękuję :D.
Nie będzie więcej mocowań u Canona niedawno to nieoficjalnie zapowiedzieli. Były chyba ze dwa wywiady z których to jasno wynika.
BTW: ja nie jestem pewien czy dla nas to dobrze żeby Canon kogokolwiek położył. Jedyny "owoc" takiego czegoś będzie w postaci konieczności posiadania kopalni diamentów po to tylko żeby kupić odgrzewanego kotleta ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
to oczywista oczywistość, mi to nie przeszkadza, estetyka będzie trochę wyć - ale w końcu znajdą się jacyś lebscy projektanci - nie takie potwory można skryć odrobiną materiału, ale to również może dawać pewne korzyści np. przy odprowadzaniu ciepła które dla bezluster stanowi spory problem - ja mam praktyczne podejście wolę jak się matryca nie grzeje (bo jestem szumofobem i lubię jak mi gwiadzy na nocnym niebie nie znikają - tak tak to sie wbrew pozorom lączy) niż lepszy wygląd.
-
Przejrzalem te fotki... Hmmm. Czy ja wiem?... Moze to i jakies specyficzne efekty sie uzyskuje - ja ich nie widze. Z kolei od strony osoby, ktora troche grzebie we flakach , nigdy sie na te serie aparatow nie zdecyduje. Poza tym - sensory Sony , takze, niestety te od bezlusterkowcow , sa wyjatkowo trudne do czyszczenia a przy tym bardzo chetnie lapia pylki - dla mnie kompletna dyskwalifikacja , choc komus to moze nie przeszkadzac. Dla mnie - no more A7...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
BTW: ja nie jestem pewien czy dla nas to dobrze żeby Canon kogokolwiek położył. Jedyny "owoc" takiego czegoś będzie w postaci konieczności posiadania kopalni diamentów po to tylko żeby kupić odgrzewanego kotleta ;).
a teraz to co jest, jak maja "tylko" te 50% rynku? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
a teraz to co jest, jak maja "tylko" te 50% rynku? :mrgreen:
Ha. Niektórzy powiedzą: "i co z tego", jezeli fatalnie wypadają w testach DxO i niezbyt ładnie wyglądają hdr w wysokiej rozdzielczości w wydruku 1x2 metry wykonanym w jakimś labie na górnym Śląsku? To nie może canonowi się udawać dalej, jak nie ma ich w pierwszej dziesiątce testów francuskiego portalu testowego sony, to nie ma ich wcale. Śmierć lustrzankom (prawie jak Allahu akbar)