Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 111

Wątek: Pozegnanie Canona po 8 latach

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Pozegnanie Canona po 8 latach

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    I naprawdę wierzysz w te testy? Uważasz, że sony 85 1.4 G na a7r będzie ostrzejszy niż Otus, Batis 25 lub sigma 85 Art na tym samym body bo DXO tak napisało ? A co jeśli zrobię zdjęcie 5dsr na ISO 6400 z ręki na 1/80 a fuji na iso 400 na 1/160 podobną ogniskową( ekwiwalent). To które zdjęcie będzie ostrzejsze ? Jeszcze ten 5dsr, wiadomo, że matryce N i S rozwalają Canona na łopatki, a tu nagle co, cud?
    Tak, wierzę choć tutaj nie chodzi o wiarę ale o fakty/wiedzę.
    Zgodnie z moimi kompetencjami i doświadczeniem wiem że te testy są ok.

Sporo czasu poświeciłem by się nauczyć/zrozumieć te testy, na czym się opierają, jak i dlaczego tak są skonstruowane i co te wyniki oznaczają.
    Z racji moich doświadczeń zawodowych było mi "bliżej" i trochę łatwiej.

Do tego głównie zachęciła mnie lista firm które takie testy DxO zlecają i na podstawie wyników z tych testów podejmują swoje decyzje projektowe/rozwojowe. A złe decyzje mogą pogrążyć produkt/firmę.
    Customers | www.dxo.com

Nie będę w tym wątku polemizował na ten temat.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 09-05-2017 o 18:57
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Ok, fajnie się to wszystko czyta, ale czy ktoś jest w stanie z Canona wystawić sample 1:1 które zerwą skarpety? Bo nie będę ukrywał, skoro już dyskusja się rozwinęła, to super, ale fajnie byłoby na czymś zawiesić oko. Będę wdzięczny.
    Pozdro

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

^^ To już zapewne właściciele 5dsr + c100l 2.8 lub s20 1.4 muszą się pochwalić.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 09-05-2017 o 20:43

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez ultimator Zobacz posta
    Ok, fajnie się to wszystko czyta, ale czy ktoś jest w stanie z Canona wystawić sample 1:1 które zerwą skarpety? Bo nie będę ukrywał, skoro już dyskusja się rozwinęła, to super, ale fajnie byłoby na czymś zawiesić oko. Będę wdzięczny.

Z pewną nieśmiałością coś zaproponuję, bo "ostre" portrety to nie moja bajka.

Nie mam wysoko poprzeczki jak pisałem, ale to zdjęcie takie było praktycznie bez żadnej obróbki, wywołane w DPP i lekko przycięte. Ostrość moim zdaniem jest wystarczająca, co do reszty można podciągnąć/opuścić.

Link do pełnej fotki, dane w EXIF-e, stary grat 5D2 i Sigma 85/1,4 EX z jedną lampką w parasolce.

https://www.dropbox.com/s/myop2vuv15...645_1.JPG?dl=0
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 09-05-2017 o 21:03

Pełne uzależnienie

autor nas jednak chyba wkręca, myliłem się to chyba jednak lokowanie produktu jest, a z tymi ostrymi kadrami to już całkiem - wszyscy przeciez wiedzą że canony nie robią ostrych zdjęć - na tym forum było pełno (no powiedzmy że sporo) ostrych zdjęć typu moda/beauty niektóre nawet robione cropem i kitem, nikt tu oczywiście nie wrzucał sampli 1:1 (przynajmniej ja nie pamiętam, może cichy w testach) ale do tego to najlepiej bez postrocesu tablicę testową - wtedy najłatwiej ocenić ostrośc i kontrast, a czy wyjdzie tak na żywo to już zależy od umiejętności operatora - jeśli chodzi o zdjęcia prezentowane przez autora to napiszę jeszcze raz, nie widze wielkiej różnicy pomiędzy canonem i sony (ale też się jakoś dramatycznie ostro nie przyglądałem - rzuciłem okiem z ciekawości - wszyscy lubią sobie porównać jak jest okazja ) i widuję często zdjęcia o większym detalu niż prezentowane przez autora.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Nie jestem profesjonalistą, na dłuższą metę to nawet nie wiem o czym piszecie... większość pojęć jest dla mnie nieznanych. Mnie nie interesuje zabawa w menu aparatu i doszukiwanie się jakiś cudnych funkcji, kompletnie na to nie zwracam uwagi, porównywanie na tablicach... po co to.. ja jestem amatorem fotografem i cykam sobie rodzinne fotki z żoną. Zależy mi na tym, aby zdjęcie podobało się przede wszystkim mi, jaka marka aparatu to nie ma znaczenia, tak jak na początku napisałem kilka tych body już przemacałem. Nie zajmuję się żadnym reklamowaniem produktów soniacza czy jakiejkolwiek innej marki. Porobiłem sobie foty i po prostu stwierdziłem że ze wszystkiego co miałem najbardziej mi podchodzi sony i tyle.

RobertON dzięki za fotę.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez ultimator Zobacz posta
    Pozdro
    Oto mamy ożywioną dyskusję rozpoczętą prze osobę, która wyznała, że nigdy nie udało jej się zrobić ostrego zdjęcia Canonem. Osoba prosi forumowiczów o przykład ostrego zdjęcia tak jakby w internetach nie było ton piknych ostrusieńkich fotek zrobionych przez super zawodowców jak i amatorów.
    Osoba nabyłwała każdą puszkę po kolei i nie zorientowała się, że AF był w nich podobny (zawodny) a obrazek był taki sam.
    O czym tu dyskutować? Fajna zabawka, robi ponoć bardzo ostre zdjęcia, komuś się spodobało, to nabył. No i?

Ja byłem fanem Sony już dawno, kiedy to było bardzo niemodne i dalej jestem, ale na razie za dużo kompromisów i za mało tego, czego chcę jak dla mnie. Dla mnie największa atrakcja to potencjalnie lepsze obiektywy szerkokątne.
    Nie ma w tym biznesie opóźnienia dla firm o rozmiarze i potecjale Canona. Inwestycja, Wielki Skok, jeden produkt i wszystko się może zmienić natychmiast.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Smieszne to troche, 5dsr ma 50mpix a ludziska kupuja jakies wynalazki z 36/42mpix'ami i mowia, ze zdjecia ostrzejsze.

Ale jak pisalem, kupujcie inaczej ceny nadal beda szybowaly w kosmos.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Nie ma w tym biznesie opóźnienia dla firm o rozmiarze i potecjale Canona. Inwestycja, Wielki Skok, jeden produkt i wszystko się może zmienić natychmiast.

Dobrze by było aby tak się stało, to tylko byłoby dobrze dla nas wszystkich, zarówno w Sony, Nikonie Canonie itd.

Myślę jednak, że Canon ma ponadto problem biznesowy, bardzo rozwinął segment lustrzanek (body, obiektywy FF, APS-C) dla początkujących i amatorów dla którego dobry bezlusterkowiec FF Canona byłby kilerem.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 10-05-2017 o 13:41
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Smieszne to troche, 5dsr ma 50mpix a ludziska kupuja jakies wynalazki z 36/42mpix'ami i mowia, ze zdjecia ostrzejsze.
    Niektórym to się śmieszne wydaje, gdy ludziska w pełni świadomie NIE chcą kupić takiego 5Dsr a wolą coś z mniejszą ilością mpx.
    Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Ja byłem fanem Sony już dawno, kiedy to było bardzo niemodne
    Ja byłem fanem minolty. Także tej cyfrowej i już wtedy zdjęcia z niej były dla mnie wystarczająco ostre

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów