Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 111

Wątek: Pozegnanie Canona po 8 latach

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Pozegnanie Canona po 8 latach

Miales sloje na weki i to przez nie to straszne mydlo.

Sprawdzilem dxo i sie okazuje, ze ta alfa z 90 robi tyle samo mpix co 5dsr z 24-70 2.8 II lipa troche.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 10-05-2017 o 19:59

Uzależniony

Tyle modeli aparatów? No, ale kto bogatemu zabroni ... a baletnicy coś tam, coś tam ... chyba tak to było ... dobrze, że nie mam wyboru bo w 600 mm mnie ciągnie obecnie. I tu sony kuleje. A zamieniać siekierkę na kijek to mi się nie chce.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Miales sloje na weki i to przez nie to straszne mydlo.

Sprawdzilem dxo i sie okazuje, ze ta alfa z 90 robi tyle samo mpix co 5dsr z 24-70 2.8 II lipa troche.
    DxO dla A7R jest bardzo srednie moze dlatego. Nie wiem nie znam sie, ale sprawdz sobie to przez Capture One, tak organoleptycznie moim zdaniem i na moje oko o niebo zacniejszy obraz.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez ultimator Zobacz posta
    Poza tym nie chodzi o te megapiksele... tylko o coś zupełnie innego.
    Ale jeśli wszystkie zdjęcia zawsze zmniejszacie, to bardzo prawdopodobne jest, że nie jesteście w stanie wyczuć tej subtelnej "potrzeby".
    w tej potrzebie akurat cię rozumiem i widać to nawet po zmniejszeniu, to lekki odchył jest (podobnie jak z szumofobią) ale na pocieszenie powiem że ja też tak mam, dla równowagi dodam że lubię również takie intencjonalnie kompletnie nieostre zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 10-05-2017 o 21:49
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

Myślę jednak, że Canon ma ponadto problem biznesowy, bardzo rozwinął segment lustrzanek (body, obiektywy FF, APS-C) dla początkujących i amatorów dla którego dobry bezlusterkowiec FF Canona byłby kilerem.

jp
    Cóż póki co to "biznesowy problem" ma wielu producentów foto w tym Sony. Spada wszystkim, przy czym Canonowi akurat wcale nie najwięcej.

Cytat Zamieszczone przez ultimator Zobacz posta
    Co do sampli z sieci, nie są tak miarodajne jak zdjęcia kolegi z forum, który broni swoich racji o wyższości Canona ponad inne idee. Dla mnie to co wychodzi spod Sony rozrywa na strzępy wszystko co do tej pory wykonywałem z jakiegokolwiek Canona. Być może istnieją użytkownicy aparatów którzy umieją z nich wycisnąć dużo więcej ode mnie, jeśli tak po prostu z czystej ciekawości chętnie bym takie zdjęcie zobaczył, bo nie miałem okazji nikogo takiego choćby wirtualnie poznać. Kupujecie lustrzanki, żeby robić zdjęcia w 1200px? To chyba ajfon wyszedłby taniej i chyba podobną jakość by miał, nie szkoda kasy?
    Sample z forum też są "z sieci" więc nie wiem jak mają być bardziej miarodajne . Szczególnie w kontekście lekko lekceważącego stosunku dla użytkowników, który tu prezentujesz.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Kolekcjoner,

na moje :
    Myślę jednak, że Canon ma ponadto problem biznesowy, bardzo rozwinął segment lustrzanek (body, obiektywy FF, APS-C) dla początkujących i amatorów dla którego dobry bezlusterkowiec FF Canona byłby kilerem.
    piszesz :
    Cóż póki co to "biznesowy problem" ma wielu producentów foto w tym Sony. Spada wszystkim, przy czym Canonowi akurat wcale nie najwięcej.

Nie chodzi o to co jest teraz tylko co by było gdyby ukazał się dobrej klasy FF bezlusterkowiec Canona.

Canon (inwestował) postawił na rozwój lustrzanek dla różnych odbiorców, ma aktualnie w sprzedaży 20 typów lustrzanek (B&H) oraz mnóstwo typów obiektywów z mocowaniem EF i EF-S.
    Dla tego segmentu teraz dobrej klasy bezlusterkowiec FF byłby kilerem.
    (A najprawdopodobniej będzie potrzebne inne niż EF, EF-S i EF-M mocowanie obiektywów)

Sony praktycznie nie inwestował/rozwijał ten segment, w sprzedaży ma (rozwojowo odziedziczone) tylko 3 typy lustrzanek

Chodzi o biznes, o zwrot nakładów (rozwój, linie produkcyjne, zapasy części, niesprzedane produkty, ...)

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 12-05-2017 o 06:30
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

plotki głoszą ze kolejnego mocowania nie będzie tzn. bezlusterkowiec FF canona będzie miał bagnet EF
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    plotki głoszą ze kolejnego mocowania nie będzie tzn. bezlusterkowiec FF canona będzie miał bagnet EF
    tzn. ze bylby bezlusterkowiec:
    1. z normalnym uchwytem na reke
    2. wiec i bateria normalnej pojemnosci, nie jakims wypierdem wytrzymujacym pol dnia
    3. z pelnym zestawem szkiel dostepnym od premiery korpusu
    4. natywna obsluga szkiel EF, bez jakichs tam adapterow...

to by w zasadzie rozpirzylo Sony w cztery strony swiata (bo jesli niepowalajacy ani specyfikacja ani cena M5 dal Canonowi pierwsze miejsce w udzialach rynkowych ).

w sumie tego do konca nie widze. a jak wyjdzie... to pewnie cena bedzie z ksiezyca a i tak cos spartola, zeby nie bylo za rozowo

przy czym obstawiam co w rodzaju hybrydy - DSLR z opcja przeksztalcenia celownika optycznego w elektroniczny (jakies tam patenty na to nawet maja). wtedy po prostu opcja EVF jest tym bajerem robiacym bezlusterkowosc i tyle. innych zalet braku lustra przy bagnecie EF (i flangu 42mm) tu by nie bylo, bo nawet jak korpus da sie zmniejszyc wzgledem 6D to szkla pozostaja niemale...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a jak wyjdzie... to pewnie cena bedzie z ksiezyca a i tak cos spartola, zeby nie bylo za rozowo
    Będzie tak jak teraz z lustrami - 3 modele - wydmuszka, lekko spartolony (celowo zapewne) i taki, którym nic tylko robić zdjęcia - a ceny takie jak luster * 1,5.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Będzie tak jak teraz z lustrami - 3 modele - wydmuszka, lekko spartolony (celowo zapewne) i taki, którym nic tylko robić zdjęcia - a ceny takie jak luster * 1,5.
    www albo tez flickr

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów