Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 111

Wątek: Pozegnanie Canona po 8 latach

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Pozegnanie Canona po 8 latach

wszystkie szkła do fullfrejmów z autofocusem są spore - ostatnio jest tendencja do produkcji misiów -

"Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest Miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo."

- sam ma jednego w stopce, a ostanie produkcje pokazują że firma nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa - ludzie kupują - sam kupiłem bo obrazek jest świetny i rekompensuje wielkość misia.
    i tak będzie w każdym systemie bo w fotografii tak na końcu liczy się obraz a nie wielkość misia albo czy było lustro czy migawka strzelająca cztery razy na zdjęcie.

wielkość korpusu - czasem się zastanawiam - wszyscy o tej wielkości i wadze, a natychmiast jak kupią mały korpus to dokupują gripa - paranoja jakaś - ja lubię małe korpusy gripa bym nie kupił - wydaje się że parcie na wielkość korpusu a właściwie małość korpusu ma mały procent fotografów - nadal działa skojarzenie duży korpus - duży fotograf

ja w najbliższym obrocie nawet nie pomyślę o bezlusterkowcu więc daję jeszcze kilka lat canonowi na wyprodukowanie czegoś co posunie mnie do przodu, a nie do tyłu, jestem zadowolony z aktualnego korpusu a plotki o nowym 6DII są bardzo zachęcające.

jeśli canon zdecyduje się na bezlustro FF z mocowaniem EF to może nie będzie wyglądało tak delikatnie jak typowe bezlusterkowce ale z łatwością łyknie ogromny procent rynku.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    plotki głoszą ze kolejnego mocowania nie będzie tzn. bezlusterkowiec FF canona będzie miał bagnet EF
    Aby podpiąć istniejący obiektyw lustrzanki do bezlusterkowca to bezlusterkowiec musiałby mieć matrycę w takiej samej odległości od mocowana jak teraz lustrzanka, czyli ..... musiałby mieć taką samą "grubość" jak lustrzanka

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 12-05-2017 o 10:26
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Coś już napisał

Niezłe

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Aby podpiąć istniejący obiektyw lustrzanki do bezlusterkowca to bezlusterkowiec musiałby mieć matrycę w takiej samej odległości od mocowana jak teraz lustrzanka, czyli ..... musiałby mieć taką samą "grubość" jak lustrzanka

jp
    dzieki temu miejsce na powazna baterie i konkretny uchwyt.

i w odroznieniu od Alf jest wtedy natywna obsluga EF.

wiec koniec koncow to moglyby byc ruch ktory polozy Sony...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    i w odroznieniu od Alf jest wtedy natywna obsluga EF.
    Dodatkowo dosmażą trochę naleśników a kto będzie chciał to sobie spokojnie podepnie nawet najgorszy obiektyw świata:
    https://fotodinoza.blogspot.com/2014...rom-mitow.html

Nie, chyba nie ma go na DXO.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Kolekcjoner,

na moje :
    Myślę jednak, że Canon ma ponadto problem biznesowy, bardzo rozwinął segment lustrzanek (body, obiektywy FF, APS-C) dla początkujących i amatorów dla którego dobry bezlusterkowiec FF Canona byłby kilerem.
    piszesz :
    Cóż póki co to "biznesowy problem" ma wielu producentów foto w tym Sony. Spada wszystkim, przy czym Canonowi akurat wcale nie najwięcej.

Nie chodzi o to co jest teraz tylko co by było gdyby ukazał się dobrej klasy FF bezlusterkowiec Canona.

Canon (inwestował) postawił na rozwój lustrzanek dla różnych odbiorców, ma aktualnie w sprzedaży 20 typów lustrzanek (B&H) oraz mnóstwo typów obiektywów z mocowaniem EF i EF-S.
    Dla tego segmentu teraz dobrej klasy bezlusterkowiec FF byłby kilerem.
    (A najprawdopodobniej będzie potrzebne inne niż EF, EF-S i EF-M mocowanie obiektywów)

Sony praktycznie nie inwestował/rozwijał ten segment, w sprzedaży ma (rozwojowo odziedziczone) tylko 3 typy lustrzanek

Chodzi o biznes, o zwrot nakładów (rozwój, linie produkcyjne, zapasy części, niesprzedane produkty, ...)

jp
    Jak można prosić to cytuj używając skryptu forum, bo ciężko się przez to przebić - dziękuję .

Nie będzie więcej mocowań u Canona niedawno to nieoficjalnie zapowiedzieli. Były chyba ze dwa wywiady z których to jasno wynika.

BTW: ja nie jestem pewien czy dla nas to dobrze żeby Canon kogokolwiek położył. Jedyny "owoc" takiego czegoś będzie w postaci konieczności posiadania kopalni diamentów po to tylko żeby kupić odgrzewanego kotleta .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-05-2017 o 12:26
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

jp
    to oczywista oczywistość, mi to nie przeszkadza, estetyka będzie trochę wyć - ale w końcu znajdą się jacyś lebscy projektanci - nie takie potwory można skryć odrobiną materiału, ale to również może dawać pewne korzyści np. przy odprowadzaniu ciepła które dla bezluster stanowi spory problem - ja mam praktyczne podejście wolę jak się matryca nie grzeje (bo jestem szumofobem i lubię jak mi gwiadzy na nocnym niebie nie znikają - tak tak to sie wbrew pozorom lączy) niż lepszy wygląd.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 12-05-2017 o 13:08
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Przejrzalem te fotki... Hmmm. Czy ja wiem?... Moze to i jakies specyficzne efekty sie uzyskuje - ja ich nie widze. Z kolei od strony osoby, ktora troche grzebie we flakach , nigdy sie na te serie aparatow nie zdecyduje. Poza tym - sensory Sony , takze, niestety te od bezlusterkowcow , sa wyjatkowo trudne do czyszczenia a przy tym bardzo chetnie lapia pylki - dla mnie kompletna dyskwalifikacja , choc komus to moze nie przeszkadzac. Dla mnie - no more A7...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    BTW: ja nie jestem pewien czy dla nas to dobrze żeby Canon kogokolwiek położył. Jedyny "owoc" takiego czegoś będzie w postaci konieczności posiadania kopalni diamentów po to tylko żeby kupić odgrzewanego kotleta .
    a teraz to co jest, jak maja "tylko" te 50% rynku?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a teraz to co jest, jak maja "tylko" te 50% rynku?
    Ha. Niektórzy powiedzą: "i co z tego", jezeli fatalnie wypadają w testach DxO i niezbyt ładnie wyglądają hdr w wysokiej rozdzielczości w wydruku 1x2 metry wykonanym w jakimś labie na górnym Śląsku? To nie może canonowi się udawać dalej, jak nie ma ich w pierwszej dziesiątce testów francuskiego portalu testowego sony, to nie ma ich wcale. Śmierć lustrzankom (prawie jak Allahu akbar)

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów