FF vs. APS-C

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4605

Odp: FF vs. APS-C

Zamieszczone przez HurricanE
    Przecież 300mm na FF i na APSC to takie same powiększenie.
    Przy założeniu, że zadowala nas wydruk końcowy o wielkości matrycy.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• HurricanE
      Coś już napisał
      • 2008
      • 86

Zamieszczone przez marfot
      Przy założeniu, że zadowala nas wydruk końcowy o wielkości matrycy.
      tzn, co masz na myśli?
      http://moj-aparat.blogspot.com/
      C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
      C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4605

tzn, co masz na myśli?
        Na obu matrycach obiekty zobrazowane takim obiektywem mają jednakowe wymiary liniowe.
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Irek07
          Bywalec
          • 2014
          • 236

Przecież 300mm na FF i na APSC to takie same powiększenie. Zmienia się kąt widzenia. APSC nie widzi tego co widzi FF.
          Niech mi ktoś wyjaśni prostymi słowami po co ludzie kupują APSC. Bo czytając powyższe zdanie mam wrażenie że tylko dlatego że jest tańsze. Chociaż to "tańsze" też już niekoniecznie jest prawdą.

Komentarz

• zysk
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 1120

Na obu matrycach obiekty zobrazowane takim obiektywem mają jednakowe wymiary liniowe
            No i co z tego wynika w praktyce?
            Na FF z obiektywu o ogniskowej X mam obrazek jakiś tam
            Z APS-C mam obrazek ,jak gdybym stał bliżej.
            I o tę darmową bliskość chodzi (a nie zmianę obiektywu z 400 na 560).
            "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
            7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• marfot
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4605

Zamieszczone przez zysk
              No i co z tego wynika w praktyce?
              Dla mnie w praktyce wynika z tego, że z APS-C z obiektywem 300mm dostaję obrazek jak z FF z obiektywem 480mm.
              Jak zmieniłem APS-C na FF to C70-200L "stało się" za krótkie i wymieniłem na C70-300L.
              I nie pomogły zaklęcia, że to ten sam zakres, ten sam obiektyw, te same milimetry ogniskowej więc nic się nie zmieniło. Dla mnie się zmieniło.

Co jakiś czas jesteśmy światkami odkrycia, że rozmiar matrycy nie zmienia ogniskowej więc dany obiektyw to ten sam obiektyw na FF i APS-C.
              Kolejne odkrycia jakie przewiduję to:
              "sprzęt APS-C nie jest lżejszy bo 1kg sprzętu APS-C waży tyle co 1kg sprzętu FF"
              "sprzęt APS-C nie jest tańszy bo 1 tys. zł wydany na APS-C to taki sam 1 tys. zł wydany na FF"

Komentarz

• zysk
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 1120

Dla mnie w praktyce wynika z tego, że z APS-C z obiektywem 300mm dostaję obrazek jak z FF z obiektywem 480mm.
                No to nieźle.
                Gratulacje.
                Dlaczego cała masa fotografujacych lotnictwo lub ptactwo czy sporty używa cropa?
                Z biedy ? .

--- Kolejny post ---

"sprzęt APS-C nie jest lżejszy bo 1kg sprzętu APS-C waży tyle co 1kg sprzętu FF"
                "sprzęt APS-C nie jest tańszy bo 1 tys. zł wydany na APS-C to taki sam 1 tys. zł wydany na FF"
                Ciężka ironia nie na temat
                Ostatnio edytowany przez zysk; 49586.
                "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]

Komentarz

• marfot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4605

Zamieszczone przez zysk
                  Dlaczego cała masa fotografujacych lotnictwo lub ptactwo czy sporty używa cropa?
                  Napisałem swoje zdanie:
                  Bo crop jest tańszy, lżejszy i pozwala obiektywami o krótszej ogniskowej uzyskać kadry, jakie na FF wymagają już całkiem poważnych ogniskowych.

Nie mam tylko pewności czy tak właśnie odczytałeś mojego poprzedniego posta...

Komentarz

• zysk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2013
                    • 1120

Napisałem swoje zdanie:
                    Bo crop jest tańszy, lżejszy i pozwala obiektywami o krótszej ogniskowej uzyskać kadry, jakie na FF wymagają już całkiem poważnych ogniskowych.

Nie mam tylko pewności czy tak właśnie odczytałeś mojego poprzedniego posta..
                    Przyznaję ,źle zrozumiałem Twój post .Czasem kostrukcja zdań jest tak karkołomna,ze wprowadzi człowieka w błąd.
                    Z tą taniością i wagą to bym był ostrożny,a co do reszty sie zgadzam i dlatego mam i FF i cropa ,tak jak wielu kolegów.
                    Dla mnie 100-400L z 7DII odżył (ilośc trafionych ptaków)w porównaniu z używaniem go z 5DIII,
                    choć i tak dla mnie to za krótko .

Komentarz

• marfot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4605

Zamieszczone przez zysk
                      Czasem kostrukcja zdań jest tak karkołomna,ze wprowadzi człowieka w błąd.
                      Czasem irytuje mnie zajadłość z jaką zwolennicy FF zwalczają cropa. Może najbardziej jest to widoczne w wątku o 7DII. Na tym etapie dałbym szansę nierozpoznanemu jeszcze sprzętowi.

Komentarz

• Irek07
                        Bywalec
                        • 2014
                        • 236

Wiecie, obrabiam sobie właśnie wczoraj zrobione rawy i dochodzę do takiego amatorskiego wniosku, że moje nowe APSC to takie małe FF W sensie jakości obrazka oczywiście.

Komentarz

• jan pawlak
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 4335

Jak zmieniłem APS-C na FF to C70-200L "stało się" za krótkie i wymieniłem na C70-300L.
                          I nie pomogły zaklęcia, że to ten sam zakres, ten sam obiektyw, te same milimetry ogniskowej więc nic się nie zmieniło. Dla mnie się zmieniło.

Co jakiś czas jesteśmy światkami odkrycia, że rozmiar matrycy nie zmienia ogniskowej więc dany obiektyw to ten sam obiektyw na FF i APS-C.
                          Możesz się przekonać, robiąc test, albo uwierzyć że faktem jest :
                          - gdy stoją obok, z tym samym obiektywem aparaty FF i APS-C
                          - i na APS-C widać obiekt na całym wizjerze to na FF widać "mniejszy/dalej" bo nie zajmuje całego wizjera tylko środkową część
                          - ale ta środkowa część z matrycy FF ma rozmiar matrycy APS-C
                          - po wykadrowaniu w kompie ze zdjęcia FF rozmiaru klatki APS-C dostanie się takie same zdjęcia co z APS-C.

jp
                          Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Irek07
                            Bywalec
                            • 2014
                            • 236

Zamieszczone przez jan pawlak
                            - po wykadrowaniu w kompie ze zdjęcia FF rozmiaru klatki APS-C dostanie się takie same zdjęcia co z APS-C.
                            To ja mam takie pytanie. Co się stanie jak zaczniemy powiększać oba zdjęcia? Tzn zdjęcie z APS-C i takie samo tylko wykadrowane z FF.
                            Ostatnio edytowany przez Irek07; 53143.

Komentarz

• jan pawlak
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 4335

Zamieszczone przez Irek07
                              To ja mam takie pytanie. Co się stanie jak będziemy dalej powiększać oba zdjęcia? Tzn zdjęcie z APS-C i takie samo tylko wykadrowane z FF.
                              To zależy od rozdzielczości matrycy FF, matrycy APS-C oraz od tego czy na ekran czy wydruk.

Doprecyzuj pytanie by nie pisać całego elaboratu

jp
                              puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                              Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                              http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                              public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Irek07
                                Bywalec
                                • 2014
                                • 236

Zamieszczone przez jan pawlak
                                To zależy od rozdzielczości matrycy FF, matrycy APS-C oraz od tego czy na ekran czy wydruk.

Doprecyzuj pytanie by nie pisać całego elaboratu

jp
                                Żeby nie komplikować powiem o co mi chodzi. Tak po amatorsku. Kilkanaście razy przeprowadzałem takie doświadczenie. Zdjęcie z APS-C, takie samo z FF, wycinek kadru z FF do rozmiaru APS-C i... powiększamy Zawsze, za każdym razem, zdjęcie z FF zaczyna się "rozjeżdżać" a zdjęcie z APS-C jest jeszcze ok. Mowa o matrycach 6D i 60D.
                                Dla pełnej jasności. Zdjęcia oczywiście robimy tym samym obiektywem i z tej samej odległości od fotografowanego obiektu.
                                Ostatnio edytowany przez Irek07; 53143.

Komentarz

Pracuję...