To ze 300Ws pod slonce nie wyrobi wiemy w sumie bez tych testow
Quantuum R+ Dual Power
Zwiń
X
-
-
czyli to raczej lampa o krótkim błysku, a nie HSS.Parametry techniczne lampy są tutaj:
Skoro lampa ma flash duration 1/800-1/10000 (o ile dobrze doczytuję) i to jest jej zaleta, to ta instrukcja powinna być dokładniejsza. Nie piszą przy jakiej mocy 1/800, kiedy 1/10000 (choć oczywiście tego się można domyślić), nie podają, że to zapewne t0,5 i nie podają t0,1. Jednym słowem - marketing mówi o zaletach, a instrukcja te zalety pomija.
Wg mnie będzie mało, popatrz na poniższe zdjęcie.
Oryginalny reflektor ma wiele większą wydajność. Softbox, szczególnie tak duży jak planujesz pożre sporo światła.Może to coś pomoże, wrzucam surowe fotki jak Dual Power 300Ws radzi sobie w słońcu. Są to zdjęcia robione jeszcze podczas ustawiania lamp.
Pierwsze foto:
10 kwietnia około godziny 14 - 15, słońce wysoko, błyskane tylko z założonym oryginalnym reflektorem, pełna moc, lampa gdzieś około 3 metry od modelki.
Wiadomo, że ta lampa ma rozjaśniać tylko cienie, więc może być słabsza od słońca, ale jednak jak chcesz pracy koło południa w pełnym słońcu to wybierz 600 WS. I będziesz z mocą na styk.
Istotne jak daleko odstawisz lampę, ale jeśli chcesz miękkiego światła to na szczęście musisz mieć lampę blisko. Nie wiem jakie "ciasne kadry planujesz i czy możesz być z lampa blisko.Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)Komentarz
-
No to kolejny dylemat, czy moze jednak kupic 600 ws...na tych zdjeciach widac, ze niebo powinno byc ciemniej, wiec powiedzmy 1 dzialka przyslony.... w takim wypadku ewentualnie lampa blizej modelki, o ile jest miejsce...... mysle ze przy zblizeniach te 300ws wystarczyloby, wtedy soft blisko , ale przy szerszych planach lipa, soft dalej, slabsze swiatlo i utrata miekkosci... wiec lipa..
Co do yongnuo to bym szedl w model 460, niznacznie slabsza moc i brak zooma, ale sporo tansze.... ale to przestaje miec sens bo odbiorniki trzeba zakupic i upierdliwe mocowanie, wiec chyba quantuum to rozsadne rozwiazanie....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kolo poludnia to nie chce, rozsadna godzina to po 17, 18, ale na tych zdjeciach widac, ze nawet po poludniu w sloncu lampa 300ws nie wyrabia.Komentarz
-
Ciekawe dlaczego ten zestaw jest taki tani - Fomei Panther 600 Mini? Szybko laduje, duza moc, niewielkie rozmiary, wymienne baterie, bardzo niska cena .. gdzie jest haczyk?
Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.Komentarz
-
Sluchajcie, powiedzcie szczerze, czy zdjecia w pelnym sloncu sa ladne?Komentarz
-
-
Teścik informacyjny.
Wskazanie światłomierza światła błyskowego dla ISO100 z odległości 3,5 m. Wszystkie lampy na na statywie, na pełnej mocy, palnik bez modyfikatorów na wprost kopułki światłomierza (niestety mam tylko taki, który pokazuje przysłony, a nie chce mi się liczyć LP):
EX580II - 105 mm = 11 i 2/3
YN560 - 105 mm = 11 i 1/3
YN460II - 24 mm = 8 i 2/3
YN560 - 24 mm = 8 i 2/3
EX580II - 24 mm = 8 i 2/3Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)Komentarz
-
To byla taka troche prowokacja
Komentarz
-
zawsze jak wejdę na CB to potem nie wiem co mam już zrobic :-)
mam mętlik w głowie, bo w cenie dual 600 Ws miałbym 300 Ws + dodatkowy aku.....
denerwujecie mnie ;-)Komentarz
-
Będą sytuacje w których i 600Ws to za mało, z drugiej strony dodatkowy aku jest i tak niezbędny. Po prostu dozbieraj trochę kasy i od razu kup mocniejszą lampę.Komentarz
-
Ja bym sobie drugi aku podarował na rzecz akumulatora żelowego. Ja lampke do aku żelowego podpinam tym kablem co jest w zestawie do zapalniczki samochodowej tylko lekko przerobionym. Od biedy można w tym kablu odciąć wejście zapalniczkowe i podłączyć na ostro 2 kablami. Albo dać elektronikowi do przeróbki
Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra CanonKomentarz
-
-
To jest obrobione? Bo nieciekawie twarz wyszla, jakby wyciagana z cieni.Komentarz
-
coś tam ruszone ale nie do końca jeszcze, własnie twarz do poprawki.
Surówke wrzucę jak do domu wrócę, jeżeli jesteście zainteresowani.andrzejchrobot.comKomentarz

Komentarz