Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yakuza
    Coś już napisał
    • 2007
    • 73

300Ws słońce jak najbardziej zgasi ale z krótkimi czasami, sam niedawno próbowałem tej sztuki z Dual Power 300+, przy F/22 oraz czasie 1/125s, przy pełnej mocy lampy z założonym tylko reflektorem i lampą w odległości około 2,5 - 3 metrów od modelki udało mi się uzyskać ładne niebo - wraz z słońcem w kadrze oraz modelka była poprawnie naświetlona. Więc przy krótkich czasach da się zgasić słońce było około godziny 14, więc słońce wysoko nad horyzontem

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Zamieszczone przez MMM
      oraz że posiada funkcję błysku stroboskopowego.
      Jak częstego? Testuj szybciej! Albo zadzwoń do tych co ci to wcisnęli ;P

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4250

Zamieszczone przez micles
        Jak częstego? Testuj szybciej! Albo zadzwoń do tych co ci to wcisnęli ;P
        Można sobie ustawić od 2 do 20 błysków i interwał czasowy między nimi, najszybszy tak na oko to ze 3-4 fps. Do kiczowatych efektów na sali weselnej idealne . No i jeszcze mogę dodać tyle że lampa trochę szybciej się ładuje niż zwykła R+ Digital.
        Digart

Komentarz

• pank
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1502

Zamieszczone przez yakuza
          300Ws słońce jak najbardziej zgasi ale z krótkimi czasami, sam niedawno próbowałem tej sztuki z Dual Power 300+, przy F/22 oraz czasie 1/125s, przy pełnej mocy lampy z założonym tylko reflektorem i lampą w odległości około 2,5 - 3 metrów od modelki udało mi się uzyskać ładne niebo - wraz z słońcem w kadrze oraz modelka była poprawnie naświetlona. Więc przy krótkich czasach da się zgasić słońce było około godziny 14, więc słońce wysoko nad horyzontem
          Ale czytałeś wcześniejsze posty i orientujesz się że primo, to nie działa, drugie primo, nawet jeżeli działałoby, moc lampy spadnie drastycznie żeby wyrobić się z błyskaniem?
          Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Jacek_Z
            Moderator
            • 2005
            • 2726

Zamieszczone przez MMM
            Mówienie o tym że lampa 'synchronizuje z czasem 1/8000' w sytuacji gdy klatka nie jest poprawnie naświetlona jest bez sensu.

Ale to że cała klatka jest naświetlona na 1/8000 zalezy od czasu trwania błysku - powtarzam to po raz n-ty. Oraz od poprawnej synchronizacji.
            parametr lampy - czas trwania błysku.
            parametr body - czas synchronizacji.
            synchronizacja - moment "odpalenia" lampy
            Ja juz nie wiem jak jaśniej to napisać.
            Używaj określeń zgodnie z ich znaczeniem.
            Zamieszczone przez MMM
            Acha, i zobacz sobie gdzieś na wykresie jak wygląda błysk HSS w lampie systemowej takiej jak 580EX. To nie jest jeden długi błysk a właśnie seria kilkunastu mniejszych bardzo szybko po sobie.
            Doskonale o tym wiem. I to czy to długi błysk, czy seria błysków jest bez znaczenia. Ważne, że w sumie trwają pewnie jakąś 1/300 s.
            Wypisuję się z dyskusji do czasu gdy będziesz wiedział czy chodzi ci o krótki czas błysku lampy, czy o możliwość synchronizacji lampy w trybie HSS. To dwie różne sprawy.
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Zamieszczone przez yakuza
            300Ws słońce jak najbardziej zgasi ale z krótkimi czasami, sam niedawno próbowałem tej sztuki z Dual Power 300+, przy F/22 oraz czasie 1/125s,
            Ludzie, piszcie precyzjnie. 1/125 to nie jest praca z krótkimi czasami, ale normalna synchronizacja.
            Ja się poddaję.
            Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025. Powód: Automerged Doublepost
            Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

Zamieszczone przez Jacek_Z
              Ja juz nie wiem jak jaśniej to napisać.
              Jak wrócę do Poznania, to spróbuję to narysować, albo nawet i zanimować na filmie.

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Zamieszczone przez Jacek_Z

Ale to że cała klatka jest naświetlona na 1/8000 zalezy od czasu trwania błysku - powtarzam to po raz n-ty.
                To jest oczywiste, tylko co z tego wynika? Jeśli mi sprzedawca reklamuje wyjątkowość lampy jako działającej z krótkim czasem migawki aż do 1/8000 no to przecież wiadomo że chodzi o poprawnie naświetlone klatki a nie w 9/10 czarne :-)
                Digart

Komentarz

• Canion
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 551

mam wrażenie że dyskutujemy tu o oczywistej oczywistości a jedyną stroną nie pojmującą zagadnienia jest sprzedawca tej lampy ??:

Komentarz

• michal_sokolowski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1159

Ale czeski film z tymi krotkimi czasami. Na poczatku myslalem ze MMM zrobil zart na 1 kwietnia, ale jest miesiac po pierwszym, potem myslalem i slusznie ze to by bylo za piekne zeby bylo mozliwe.
                    moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

A ja uważam, że to nie jest jakieś megatrudne od strony technicznej. Wystarczyłoby w nadajniku wyemulować przykładowy sygnał lampy Canona, że jest ona w trybie HSS, a w samej lampie zrobić jakiś układ (być może wspomniany przez MMM kontroler strobo spełnia tą funkcję) umożliwiający wielokrotne, równomiernie rozłożone wyzwalanie lampy w czasie 1/160s, zupełnie jak błyski HSS w lampach Canona.

BTW, znalazłem doskonały artykuł tłumaczący wszystko odnośnie HSSa, migawki, synchronizacji i innych rzeczy, odnośnie których zaistniały potencjalne nieścisłości i kłótnie w tym wątku : http://neilvn.com/tangents/2010/08/0...ed-flash-sync/ (dokładnie taki sam artykuł miałem zamiar rok temu walnąć, i nawet już jakieś próby przelania tej wiedzy na łamy canon-boarda były, bo pamiętam, że doszedłem do tego że po włączeniu HSSa moc lampy spada o 2 1/3EV i zachowuje się jak światło stałe (liniowa zależność czasrzysłona), ale ten tekst jest kompletny, spójny i całkiem logiczny)

Czy ktoś nipanimajet po inglisz, a google translate jest dla niego zbyt dużym wyzwaniem, by ogarnąć o co chodzi w tekście? Tłumaczyć go na PL?

Komentarz

• aligator16
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 457

Zamieszczone przez micles
                        A ja uważam, że to nie jest jakieś megatrudne od strony technicznej. Wystarczyłoby w nadajniku wyemulować przykładowy sygnał lampy Canona, że jest ona w trybie HSS, a w samej lampie zrobić jakiś układ (być może wspomniany przez MMM kontroler strobo spełnia tą funkcję) umożliwiający wielokrotne, równomiernie rozłożone wyzwalanie lampy w czasie 1/160s, zupełnie jak błyski HSS w lampach Canona.
                        Wszystko pięknie i ładnie ale była by to tylko lampa z dedykacją do canona jeżeli chodzi o hss - więc trochę niepraktyczne

Komentarz

• Czacha
                          fotograf
                          • 2004
                          • 4868

Cos mi mowi, chociaz na elektronice totalnie sie nie znam, ze problemem jest przekazanie duzej mocy w krotkiej jednostce czasu do zarowki oraz jej wyemitowanie kilka(nascie?) razy pod rzad w bardzo krotkim czasie. Zapewne da sie to osiagnac, ale wtedy lampa byla by kosmicznych rozmiarow ze wzgledu na elektronike. Nie prosciej kupic filmowe lampy wyładowcze? Przebijaja slonce z latwoscia
                          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4250

No dobra, zaraz poznamy tajemnicę tej lampy. Zrobię porównanie jak wygląda rejestracja jakiegoś spadającego przedmiotu w zupełnie ciemnym pomieszczeniu przy użyciu lampy HS i zwykłej R.
                            Digart

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Zamieszczone przez Czacha
                              Cos mi mowi, chociaz na elektronice totalnie sie nie znam, ze problemem jest przekazanie duzej mocy w krotkiej jednostce czasu do zarowki oraz jej wyemitowanie kilka(nascie?) razy pod rzad w bardzo krotkim czasie.
                              Na moje to lampa ma jakieś kondensatory (i dodatkowo wytrzymałość żarnika w stosunku do sumarycznej mocy na nim wyładowanej) które można wyładować raz z 1/1 mocy albo 128 razy z 1/128 mocy i zakładając wtedy że każdy "otwarty pasek" matrycy dostaje światło tylko z jednego błysku, zdjęcie w trybie HSS będzie o 7EV ciemniejsze niż fota o proporcjonalnych parametrach, z czasem dłuższym niż x-sync i lampą w trybie nieHSS. Oczywiście pewnie można te kondensatory w czasie samego błyskania ładować, i pewnie ten żarnik też lepiej przyjmuje więcej mniejszych błysków, niż jeden potężny, dlatego też w lampach Canona ten spadek to tylko 2 1/3EV.

Dokładnie tak jak mówisz - mogliby zrobić dużo mocnych błysków, ale na rzecz wielkości i ceny lampy, a to w sumie to samo co kupić sobie po prostu lampę o większej mocy ;P

Komentarz

• MMM
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4250

W warunkach jakie mogłem stworzyć nie widzę jakiejś wyraźnej różnicy w czasie błysku obu lamp. Próbowałem fotografować spadające przedmioty i w obu przypadkach widać jakieś minimalne poruszenie ale nie potrafię obiektywnie tego porównać i wyciągnąć jakiś sensownych wniosków.
                                Digart

Komentarz

Pracuję...