Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

To ze 300Ws pod slonce nie wyrobi wiemy w sumie bez tych testow
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Jacek_Z
      Moderator
      • 2005
      • 2726

Zamieszczone przez MMM
      Parametry techniczne lampy są tutaj:
      czyli to raczej lampa o krótkim błysku, a nie HSS.
      Skoro lampa ma flash duration 1/800-1/10000 (o ile dobrze doczytuję) i to jest jej zaleta, to ta instrukcja powinna być dokładniejsza. Nie piszą przy jakiej mocy 1/800, kiedy 1/10000 (choć oczywiście tego się można domyślić), nie podają, że to zapewne t0,5 i nie podają t0,1. Jednym słowem - marketing mówi o zaletach, a instrukcja te zalety pomija.

Zamieszczone przez michal_sokolowski
      Zamawiam dual power 300 ws, i do tego filtr hoya x8 hmc, mam nadzieje ze 3 dzialki przyslony nizej pozwola mi zejsc do czasu 1/125 w popoludniowym sloncu przy f2.8 na przyklad... mam tez nadzieje ze hoya za bardzo nie skaszani obrazka....
      Wg mnie będzie mało, popatrz na poniższe zdjęcie.

Zamieszczone przez yakuza
      Może to coś pomoże, wrzucam surowe fotki jak Dual Power 300Ws radzi sobie w słońcu. Są to zdjęcia robione jeszcze podczas ustawiania lamp.
      Pierwsze foto:
      10 kwietnia około godziny 14 - 15, słońce wysoko, błyskane tylko z założonym oryginalnym reflektorem, pełna moc, lampa gdzieś około 3 metry od modelki.

Oryginalny reflektor ma wiele większą wydajność. Softbox, szczególnie tak duży jak planujesz pożre sporo światła.
      Wiadomo, że ta lampa ma rozjaśniać tylko cienie, więc może być słabsza od słońca, ale jednak jak chcesz pracy koło południa w pełnym słońcu to wybierz 600 WS. I będziesz z mocą na styk.
      Istotne jak daleko odstawisz lampę, ale jeśli chcesz miękkiego światła to na szczęście musisz mieć lampę blisko. Nie wiem jakie "ciasne kadry planujesz i czy możesz być z lampa blisko.
      Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• michal_sokolowski
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1159

No to kolejny dylemat, czy moze jednak kupic 600 ws...na tych zdjeciach widac, ze niebo powinno byc ciemniej, wiec powiedzmy 1 dzialka przyslony.... w takim wypadku ewentualnie lampa blizej modelki, o ile jest miejsce...... mysle ze przy zblizeniach te 300ws wystarczyloby, wtedy soft blisko , ale przy szerszych planach lipa, soft dalej, slabsze swiatlo i utrata miekkosci... wiec lipa..
        Co do yongnuo to bym szedl w model 460, niznacznie slabsza moc i brak zooma, ale sporo tansze.... ale to przestaje miec sens bo odbiorniki trzeba zakupic i upierdliwe mocowanie, wiec chyba quantuum to rozsadne rozwiazanie....
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Kolo poludnia to nie chce, rozsadna godzina to po 17, 18, ale na tych zdjeciach widac, ze nawet po poludniu w sloncu lampa 300ws nie wyrabia.
        Ostatnio edytowany przez michal_sokolowski; 3388. Powód: Automerged Doublepost
        moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

Ciekawe dlaczego ten zestaw jest taki tani - Fomei Panther 600 Mini? Szybko laduje, duza moc, niewielkie rozmiary, wymienne baterie, bardzo niska cena .. gdzie jest haczyk?
          Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.

Komentarz

• michal_sokolowski
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1159

Sluchajcie, powiedzcie szczerze, czy zdjecia w pelnym sloncu sa ladne?

Komentarz

• Czacha
              fotograf
              • 2004
              • 4868

Z lampa tak

Komentarz

• dinderi
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3028

Zamieszczone przez micles
                2)Moc 580EXII = moc YN560 (przynajmniej na papierze), ale cena 580EXII = 5 x cena YN560
                Teścik informacyjny.

Wskazanie światłomierza światła błyskowego dla ISO100 z odległości 3,5 m. Wszystkie lampy na na statywie, na pełnej mocy, palnik bez modyfikatorów na wprost kopułki światłomierza (niestety mam tylko taki, który pokazuje przysłony, a nie chce mi się liczyć LP):
                EX580II - 105 mm = 11 i 2/3
                YN560 - 105 mm = 11 i 1/3
                YN460II - 24 mm = 8 i 2/3
                YN560 - 24 mm = 8 i 2/3
                EX580II - 24 mm = 8 i 2/3
                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Jacek_Z
                  Moderator
                  • 2005
                  • 2726

Sluchajcie, powiedzcie szczerze, czy zdjecia w pelnym sloncu sa ladne?
                  Oczywiście, że nieładne. Ale czasami trzeba takie robić dla klientów
                  Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• michal_sokolowski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1159

To byla taka troche prowokacja

Komentarz

• michal_sokolowski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1159

zawsze jak wejdę na CB to potem nie wiem co mam już zrobic :-)
                      mam mętlik w głowie, bo w cenie dual 600 Ws miałbym 300 Ws + dodatkowy aku.....

denerwujecie mnie ;-)

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

denerwujecie mnie ;-)
                        Będą sytuacje w których i 600Ws to za mało, z drugiej strony dodatkowy aku jest i tak niezbędny. Po prostu dozbieraj trochę kasy i od razu kup mocniejszą lampę.
                        Digart

Komentarz

• chuba
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 173

denerwujecie mnie ;-)
                          Ja bym sobie drugi aku podarował na rzecz akumulatora żelowego. Ja lampke do aku żelowego podpinam tym kablem co jest w zestawie do zapalniczki samochodowej tylko lekko przerobionym. Od biedy można w tym kablu odciąć wejście zapalniczkowe i podłączyć na ostro 2 kablami. Albo dać elektronikowi do przeróbki
                          Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Komentarz

• jedrusch
                            • 2009
                            • 7

robione 1 maja
                            Quantuum 300Ws DP
                            pełna moc z założonym BD 50cm
                            odłegłość może z 1,5m od modelki
                            czas 1/125 lub 1/160, F11-F13 jakoś tak, wyzwalane po kablu
                            godzina ok. 14
                            andrzejchrobot.com

Komentarz

• Czacha
                              fotograf
                              • 2004
                              • 4868

To jest obrobione? Bo nieciekawie twarz wyszla, jakby wyciagana z cieni.

Komentarz

• jedrusch
                                • 2009
                                • 7

coś tam ruszone ale nie do końca jeszcze, własnie twarz do poprawki.
                                Surówke wrzucę jak do domu wrócę, jeżeli jesteście zainteresowani.
                                andrzejchrobot.com

Komentarz

Pracuję...