Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Jutro wieczorkiem będzie wszystko jasne, zrobię rzetelne pomiary, skończcie dywagacje ;P

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Quantuum R+ Dual Power (600ws) : HSS Test

Problem badawczy :
      Jak przedstawia się charakterystyka błysku lampy studyjnej Q podczas wyzwalania jej poprzez fotocelę (błyskiem HSS).

Użyty sprzęt :
      - Lampa Quantuum R+ Dual Power 600ws
      - Softbox Quantuum 120x80
      - Aparat Canon 50d
      - Obiektyw Canon 28 1.8
      - Lampa Canon 580 EX II

Idea doświadczenia :
      Wykonanie serii zdjęć o różnych parametrach czasu i przysłony, analiza obrazów, wyciągnięcie wniosków.

Przebieg doświadczenia :
      1) Przygotowanie zestawów badawczych :
      Quantuum na 1/1, wycelowany w oddaloną o 3-4m ścianę
      580tka w sufit, moc na 1/128, włączony HSS

2) Wykonanie zdjęcia z wyłączonym Quantuumem (by sprawdzić ile światła zastanego i błyskowego pochodzącego z 580tki wpływa na ekspozycję kadru) - Wartość bliska zeru, w pełni pomijalna.

3) Wykonanie zdjęcia o prawidłowej ekspozycji, z czasem (o kilka działek - by mieć pewność, że duża część błysku "zmieści się" w ekspozycji) dłuższym niż x-sync body (HSS na 580II wyłączony) - 1/50, f/13.

4) Wykonanie 2 zdjęć : pierwsze 1/1000, drugie 1/8000 i przysłony dobrane odpowiednio tak, by ekspozycja zdjęć była podobna do zdjęcia wykonanego w punkcie 3.

5) Wywołanie zdjęć w Lightroomie (wszystkie ustawienia takie same dla wszystkich zdjęć : zmieniony WB (5500K,0), Contrast (+35), Blacks (3), Sharpening (0), Color Noise (10), Camera Calibration : Camera Standard)

6) Wykonanie lokalnych pomiarów dla 3 obszarów badawczych na każdym ze zdjęć : dół, środek, góra kadru.

7) Przedstawienie pomiarów w formie screenów zaznaczeń obszarów badawczych i ich histogramów oraz podstawowych danych statystycznych

8) Stworzenie tabeli z wynikami

Napotkane problemy :
      -Trudność w dobraniu parametrów dla poszczególnych zdjęć, by ich histogramy były podobne
      -Brak statywu do aparatu, różniące się kadry
      -Brak jednolitej ściany na której można byłoby dokonać dokładnych pomiarów

Rozwiązanie problemów :
      Wybranie charakterystycznych punktów na zdjęciach, w których będą dokonywane pomiary badawcze.
      Zwiększene ekspozycji (krzywą jednopunktową) pierwszego zdjęcia (1/50 f/13) tak, by wartość obszaru pomiarowego "dół" była podobna do pozostałych dwóch zdjęć.

Obserwacje :
      Zdjęcie pierwsze (1/50 f/13) prezentuje równomierne oświetlenie całego kadru
      Zdjęcia kolejne (1/1000 f/5 i 1/8000 f/1.8) prezentują nierównomierne oświetlenie całego kadru z tendencją do zaciemniania górnej części kadru. Zaciemnienie pogłębia się wraz ze skracaniem czasu otwarcia migawki.

Wnioski : Wyzwolenie błysku lampy studyjnej błyskiem lampy systemowej w trybie HSS powoduje spadek jasności zdjęcia w jego górnej partii.

Następnym razem : gładka ściana, statyw na aparat, laptop (do dokładnego, punktowego pomiaru jasności), więcej czasu

Załączniki do testu :

P.S. Z powodu zbyt ciemnego zdjęcia 1/50 f/13 i braku zdjęcia które by lepiej pasowało, musiałem wybrnąć z sytuacji. Dokonałem oddzielnego doświadczenia w celu zbadania jaką zależność mają jasności 2 zdjęć różniące się o 1EV. W tym celu zrobiłem 2 zdjęcia białej ściany z 580tką skierowaną na wprost, z zoomem lampy 105mm, jedno na 1/8 mocy, drugie na 1/16 mocy. Nałożyłem w PSie jedno na drugie z kryciem "Difference", na jednym z nich zastosowałem warstwę korekcyjną "Curves" z jednym punktem. Niedługo trwało regulowanie położenia punktu i uzyskałem czarny obraz. Zatem zmiana ekspozycji zdjęcia (czy to za pomocą czasu, przysłony, iso, mocy lampy, ...) może być (w przybliżeniu) odwzorowana krzywą jednopunktową. Taką krzywą zastosowałem do normalizacji zdjęcia 1/50 f/13.

W skrócie telegraficznym : Quantuum wyzwalany HSSem daje nierównomierne oświetlenie - u góry ciemniej. Dokładne pomiary spadku natężenia nie są znane, będę to mierzył przy następnej okazji.

Pytania?

Komentarz

• andres
        Początki nałogu
        • 2006
        • 257

Zamieszczone przez punky
        Myślę że deklarowane przez producenta 150 błysków na pełnej mocy to wartość realna.
        To źle myślisz średnia wartość z w sumie 5 powerpacków z jakimi miałem doczynienia na pełnej mocy przy lampie 300Ws wynosi około 130 błysków, co z jednej strony jest dużo, a z drugiej może być mało.
        Natomiast idealnym rozwiązaniem jest akumulator samochodowy bo w pełni naładowany nawet 4 lampami ciężko zarżnąć.
        kompakcik i stara smiena
        www.sport.3ct-phototeam.pl
        http://whitedreamsphoto.blogspot.com/

Komentarz

• smigaczka
          Bywalec
          • 2010
          • 148

Zamieszczone przez mishieck
          W większości sklepów nie ma 600Ws. Musieliście wszystkie wykupić?
          Faktycznie, nawet na stronce quantuum.pl nie ma już tych Dual Powerów w wersji 600 Ws. Co to sie porobiło, ale przynajmniej znaczy to, że sprzet jest wart swojej ceny i zakupu.
          Pewnie teraz tylko pozostaje polować na używki.

Komentarz

• aligator16
            Początki nałogu
            • 2008
            • 457

Skończyły im się pewnie zapasy, bo zamawiają to w chinach, i zanim następna porcja przyjdzie, trzeba będzie poczekać

Ja jednak będę dawał sobie spokój z dualami, wolę kupić zwykłe R+ i za zaoszczędzone pieniądze kupić tronix'a ;]

Komentarz

• Loome
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1008

aligator tez to rozwarzam. ale chyba drozej wyjdzie;/

Komentarz

• aligator16
                Początki nałogu
                • 2008
                • 457

zamiast 2x 600Ws dual power (2758 pln) biore 2x r+600 (1778pln) czyli już zostaje mi tysiąc. Resztę moge na raty czy cokolwiek. Aku w tych dual powerach to zwykłe NiMH więc kiedyś musi się zużyć, wydajność też taka sobie, w tronixie mogę dodatkowo cokolwiek podłączyć pod 230V - laptop, jakieś bajery, dla mnie wybór jest prosty

Komentarz

• smigaczka
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 148

Zamieszczone przez aligator16
                  Ja jednak będę dawał sobie spokój z dualami, wolę kupić zwykłe R+ i za zaoszczędzone pieniądze kupić tronix'a ;]
                  A co to są te tronixy?
                  Pierwszy słysze o tych lampach, ale tak to jest jak się zyje głównie nowościami z kategprii quantuum dla mnie póki co te lampy były bezkonkurencyjne.

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Tronix - zasilacze plenerowe. Polecam użyć Google.

Komentarz

• smigaczka
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 148

No i poszukałam sobie czym to jest i z czym się je.
                      A quantuumy jakiś czas temu widziałam na stronie quantuum.pl, więc ci, co zainteresowani nadal Dual Powerami powinni się tam dobijać. Może znowu będą.

Komentarz

• smigaczka
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 148

No i znowu są

Komentarz

• grzegorzkalisz
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 91

Jakieś 4 sesje za mną z 3 lampami Quantuum dual power 600. Jedna lampa zwariowała. Po jej wyzwoleniu, pika ale błysku nie ma :/ błyśnie raz na 10 strzałów :/ i znowu serwis mnie czeka. Wcześniej miałem 3xt600 które okazały się mega porażką :/ fiksowały, pikały, błyskały kiedy chciały...myślałem, że z tymi będę miał trochę więcej szczęścia :/
                          www.facebook.com/grzegorz.kalisz

Komentarz

• MatusP
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 442

Sporo było w tym wątku dyskusji nie do końca na temat, więc jednak zadam to pytanie. jak ma się moc Quantuumów i wszystkich innych lamp studyjnych do Speedlightów? Załóżmy, że korzystamy głównie z parasolek/softboxów. Poniżej macie efekt przepuszczenia przez białą parasolkę czterech błyskadełek (430ex i 3xYN460II, wszystkie na full) przy f14 i ISO100, ok. metra od modelki. Czy przy użyciu takiej 300-tki, czy 600-tki można liczyć na dużo więcej?

BLOG

Komentarz

• tatlpz
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 94

dual power to neistety nieporozumienie. bardzo mala ilosc blyskow. ja pracuje ze zwyklymi studyjnymi i tronix explorerem. bo i zapas mocy wiekszy i ilosc blyskow znacznie lepsza.
                              do blyskania w pelnym sloncy 600ws i tak za malo niestety, i nie sluchajcie tych co pisza inaczej. nawet jak doblysnie to 600ws to na pelnej mocy i komfort pracy jest koszmarny a czas ladowania jest wiecznoscia.

Ponizej 1100ws na pustyni

wiecej u mnie na stronie (takze sporo porad) www.lukaszpiech.pl

Komentarz

• micles
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 4359

1) Proponuję wstawić JESZCZE większą fotę :P
                                2) Z tego co kojarzę, to błyskasz oktą 120, która jednak trochę mocy potrzebuje...
                                3) Do quantuumów można kupić zwykły aku żelowy albo ichni drugi battery pack i powinno być ok
                                4) Wiadomo że im mocniej tym lepiej, ale także im mocniej tym drożej...

Komentarz

Pracuję...