Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukeandro
    Coś już napisał
    • 2009
    • 54

Zamieszczone przez michal_sokolowski
    Bo ten akumulator razem quantunami to w sumie malo blyskow daje, wiec i tak trza miec drugi..
    Ten quantuum spokojnie ci starczy na 2 godzinną sesję. Chyba że cały czas będziesz naparzał na Full Power w co wątpie.

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4250

jestem o krok od decyzji zeby kupic 3x yongnuo 460, co da mi przyblizona moc quantuum 300ws....
      Nie rób tego :-). Jest z tym tyle zabawy że będziesz sprzedawał te lampy po pierwszych paru sesjach (jeśli nie po pierwszej). To już naprawdę lepiej kupić dual-power 300ws.
      Digart

Komentarz

• lukeandro
        Coś już napisał
        • 2009
        • 54

Dokładnie - zmieniasz wartość 3 x, dla każdej lampki oddzielnie, źle pomierzysz to znowu się gibasz na wszystkich 3. A później chodzisz i bluźnisz. Na takiej Dualce, kręcisz raz i tyle.

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Jaki macie rodzaj battery backa do Quantuuma ? Ja mam BP-3 i są z nim niezłe jaja :/
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• micles
            Zablokowany
            • 2006
            • 4359

Cichy wiem ze masz spory experience w blyskaniu w plenerze, powiedz jak to jest z bateriami w takiej np 580 ex , ile razy orientacyunie to blysnie na mocy powiedzmy 1/2 czy 1/4 ? Bo ten akumulator razem quantunami to w sumie malo blyskow daje, wiec i tak trza miec drugi..
            Pomyliłeś Cichego z miclesem

Świeżo naładowane Eneloopy + praktycznie cały czas na 1/1 - jeszcze nigdy nie udało mi się zajechać dwóch kompletów, a sesje to ja lubię robić dłuuugie :P

Komentarz

• michal_sokolowski
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1159

Zamieszczone przez Cichy
              Jaki macie rodzaj battery backa do Quantuuma ? Ja mam BP-3 i są z nim niezłe jaja :/
              kurcze, szkoda.
              może po prostu reklamuj, trafiłeś na trefny egzemplarz może ?
              (mam nadzieję że quantuum nie robi takiej kaszanki taśmowo.....)
              moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7450

Na razie wyjaśniam sprawę, bo chciałem tym pohandlować a tu się okazuje, że sam nie mogę poświecić Miejmy nadzieję, że to tylko kwestia kabla albo co.

Komentarz

• lukeandro
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 54

Zamieszczone przez Cichy
                  A jak on wygląda, ja mam dwa, jeden w czarnej torebce, drugi w zielonkawej.

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

W zielonkawej , oznaczony jako BP-3.

Komentarz

• michal_sokolowski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1159

Zamieszczone przez micles
                      Pomyliłeś Cichego z miclesem

Świeżo naładowane Eneloopy + praktycznie cały czas na 1/1 - jeszcze nigdy nie udało mi się zajechać dwóch kompletów, a sesje to ja lubię robić dłuuugie :P
                      Micles, Ciebie z nikim nie mozna pomylic, jestes jedyny
                      moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• lukeandro
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 54

Zamieszczone przez Cichy
                        W zielonkawej , oznaczony jako BP-3.
                        A tego używam akurat do 600 W, nie wiem dlaczego ale jakoś bardziej mnie przekonuje do siebie. Nie wiem dlaczego masz z tym problemy.

Komentarz

• marszull
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 126

tak apropos lamp HS to jak dzisiaj przeczytalem info producenta to sie wszystko wyjasnilo z tym trybem FP
                          Funkcja FP-HighSpeed
                          Lampa Quantuum R+300 Digital HS wyposażona została w użyteczną funkcję, która wspomaga fotografowanie z czasami migawki krótszymi od czasu synchronizacji X-Sync. Jej uruchomienie powoduje wydłużenie czasu trwania błysku i pozwala swobodnie korzystać z dostępnych czasów otwarcia migawki w aparacie nawet do wartości 1/8000s. Aby skorzystać z tej funkcji konieczne jest posiadanie aparatu i lampy systemowej wspomagających tryb wyzwalania błysku FP-HighSpeed.

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Zamieszczone przez MMM
                            Resztę zabawy i porównywanie ze zwykłą R300 jutro.
                            Było, czy przegapiłem?

Mam jedno życzenie, porównać trzy lampy :

1)Quantuum600HS
                            2)Dowolna studyjna bez magicznego HS
                            3)580exII

Wszystkie w tym samym softboxie stojącym w tej samej odległości od obiektu (ściany?), moc 1/1, na aparacie 1/8000 i przysłona taka jak trzeba, wyzwalane pixelem.

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez micles
                              Było, czy przegapiłem?
                              Ja tego magicznego HS nie zauważyłem. Jeśli już to stara lampa Q300Ws (bez plus) dawała dłuższy błysk i lepiej naświetloną klatkę z krótszymi czasami migawki. W instrukcji nie było nic na temat jak 'HS' się włącza więc po kilku zabawach lampę odesłałem do sprzedawcy.

Wczoraj miałem okazję pierwszy raz pobawić się w plenerze zwykłą lampą 600Ws + LP-750 i oktą 150cm. Światło bajeczne, czas ładowania taki jak ze zwykłego gniazdka. Spokojnie wystarcza mocy żeby zgasić światło słoneczne w środku dnia na f/8. Natomiast przy robieniu zdjęć na przysłonach 1.4-2.0 ustawienie 1/32 mocy daje często i tak za dużo światła i wtedy lepiej użyć lampy 300Ws dla zyskania jednej przysłony.

Gdybym nie miał już "zwykłych" lamp studyjnych to chyba zastanawiałbym się czy zamiast Lp-750 nie kupić jednak dual-power 300Ws. Większość zdjęć jednak robię jasnymi stałkami, wtedy lampa pracuje na 1/32 mocy więc błysków z battery packa dużo a czas ładowania krótki.
                              Digart

Komentarz

• KuzynPit
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 398

Zamieszczone przez MMM
                                Natomiast przy robieniu zdjęć na przysłonach 1.4-2.0 ustawienie 1/32 mocy daje często i tak za dużo światła i wtedy lepiej użyć lampy 300Ws dla zyskania jednej przysłony.
                                Mmm- co masz na myśli? bo właśnie kupiłem 300tke i w planach będą testy w plenerze i zastanawiam się co mialeś na mysli mowiać że 1/32 w przypadku 300ws da lepszy efekt przy dużym otworze?:>

Komentarz

Pracuję...