Quantuum R+ Dual Power
Zwiń
X
-
-
Nie rób tego :-). Jest z tym tyle zabawy że będziesz sprzedawał te lampy po pierwszych paru sesjach (jeśli nie po pierwszej). To już naprawdę lepiej kupić dual-power 300ws.Komentarz
-
Dokładnie - zmieniasz wartość 3 x, dla każdej lampki oddzielnie, źle pomierzysz to znowu się gibasz na wszystkich 3. A później chodzisz i bluźnisz. Na takiej Dualce, kręcisz raz i tyle.Komentarz
-
Jaki macie rodzaj battery backa do Quantuuma ? Ja mam BP-3 i są z nim niezłe jaja :/O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Pomyliłeś Cichego z miclesemCichy wiem ze masz spory experience w blyskaniu w plenerze, powiedz jak to jest z bateriami w takiej np 580 ex , ile razy orientacyunie to blysnie na mocy powiedzmy 1/2 czy 1/4 ? Bo ten akumulator razem quantunami to w sumie malo blyskow daje, wiec i tak trza miec drugi..
Świeżo naładowane Eneloopy + praktycznie cały czas na 1/1 - jeszcze nigdy nie udało mi się zajechać dwóch kompletów, a sesje to ja lubię robić dłuuugie :PKomentarz
-
Komentarz
-
Na razie wyjaśniam sprawę, bo chciałem tym pohandlować a tu się okazuje, że sam nie mogę poświecić
Miejmy nadzieję, że to tylko kwestia kabla albo co.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Komentarz
-
-
Komentarz
-
Komentarz
-
tak apropos lamp HS to jak dzisiaj przeczytalem info producenta to sie wszystko wyjasnilo z tym trybem FP
Funkcja FP-HighSpeed
Lampa Quantuum R+300 Digital HS wyposażona została w użyteczną funkcję, która wspomaga fotografowanie z czasami migawki krótszymi od czasu synchronizacji X-Sync. Jej uruchomienie powoduje wydłużenie czasu trwania błysku i pozwala swobodnie korzystać z dostępnych czasów otwarcia migawki w aparacie nawet do wartości 1/8000s. Aby skorzystać z tej funkcji konieczne jest posiadanie aparatu i lampy systemowej wspomagających tryb wyzwalania błysku FP-HighSpeed.Komentarz
-
Było, czy przegapiłem?
Mam jedno życzenie, porównać trzy lampy :
1)Quantuum600HS
2)Dowolna studyjna bez magicznego HS
3)580exII
Wszystkie w tym samym softboxie stojącym w tej samej odległości od obiektu (ściany?), moc 1/1, na aparacie 1/8000 i przysłona taka jak trzeba, wyzwalane pixelem.Komentarz
-
Ja tego magicznego HS nie zauważyłem. Jeśli już to stara lampa Q300Ws (bez plus) dawała dłuższy błysk i lepiej naświetloną klatkę z krótszymi czasami migawki. W instrukcji nie było nic na temat jak 'HS' się włącza więc po kilku zabawach lampę odesłałem do sprzedawcy.
Wczoraj miałem okazję pierwszy raz pobawić się w plenerze zwykłą lampą 600Ws + LP-750 i oktą 150cm. Światło bajeczne, czas ładowania taki jak ze zwykłego gniazdka. Spokojnie wystarcza mocy żeby zgasić światło słoneczne w środku dnia na f/8. Natomiast przy robieniu zdjęć na przysłonach 1.4-2.0 ustawienie 1/32 mocy daje często i tak za dużo światła i wtedy lepiej użyć lampy 300Ws dla zyskania jednej przysłony.
Gdybym nie miał już "zwykłych" lamp studyjnych to chyba zastanawiałbym się czy zamiast Lp-750 nie kupić jednak dual-power 300Ws. Większość zdjęć jednak robię jasnymi stałkami, wtedy lampa pracuje na 1/32 mocy więc błysków z battery packa dużo a czas ładowania krótki.Komentarz
-
Mmm- co masz na myśli? bo właśnie kupiłem 300tke i w planach będą testy w plenerze i zastanawiam się co mialeś na mysli mowiać że 1/32 w przypadku 300ws da lepszy efekt przy dużym otworze?:>Komentarz
Komentarz