Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pank
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1502

Spróbuj z rozpryskami wody.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Canion
      Uzależniony
      • 2008
      • 551

jakiś włączony wentylator sfotografuj. to najprostszy test. od razu bedzie widać co i jak na łopatkach wentylatora

Komentarz

• marszull
        Bywalec
        • 2011
        • 126

jeszcze kwestia mocy pewnie, bo na tej kartce dolaczonej do lampy masz czas blysku 1/800 - 1/10000 czyli czas zapewne zalezny jest od mocy lampy

Komentarz

• pank
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1502

Takie durne rozwiązanie przyszło mi do głowy na hss w plenerze. Na aparacie coś co pozwala wyzwolić lampę systemową w hss, Pocket/Radiopopper/Pixel, systemówkę z odbiornikiem ustawioną na minimalną moc mocujemy palnikiem w stronę fotoceli w lampie studyjnej izolując jakąś taśmą samoprzylepną. Powinno działać.
          Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Jacek_Z
            Moderator
            • 2005
            • 2726

Zamieszczone przez MMM
            W warunkach jakie mogłem stworzyć nie widzę jakiejś wyraźnej różnicy w czasie błysku obu lamp. .
            Bo tryb HSS to praca jak ze światłem ciągłym. Znaczenie ma czas migawki, a czas błysku - nieistotne, byle był długi i "dał sie pociąć migawką".
            Ani nie napisałeś jaki miałeś czas, jaki tryb pracy, ani nie dołączyłeś zdjęć. Nie podałeś też danych technicznych lampy. Podali tam jakieś czasy błysku w specyfikacji?
            Tak naprawdę to cały czas nie wiemy o czym rozmawiamy, więc ciężko nam precyzyjniej i sensownie pisać.
            Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• Czacha
              fotograf
              • 2004
              • 4868

Zamieszczone przez pank
              Takie durne rozwiązanie przyszło mi do głowy na hss w plenerze. Na aparacie coś co pozwala wyzwolić lampę systemową w hss, Pocket/Radiopopper/Pixel, systemówkę z odbiornikiem ustawioną na minimalną moc mocujemy palnikiem w stronę fotoceli w lampie studyjnej izolując jakąś taśmą samoprzylepną. Powinno działać.
              To dosc znany pomysl i nawet działa - czytalem o tym na nikoniarzach. Chyba nawet na CB tez o tym bylo. Tylko duzo z tym pitolenia sie
              https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• pank
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1502

Bez przesady, ile pitolenia, wystarczy lampę palnikiem przykleić i zaizolować żeby światła nie wpuszczało. Chyba że lampa studyjna ma fotocelę w jakimś dziwnym miejscu.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Od biedy można by wyprowadzić kabelek z fotocelą poza lampę i zrobić np. z dyfuzora pomalowanego na czarno specjalnego docka na lampę systemową
                Ostatnio edytowany przez pank; 15979. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

Ale przy 2 lampach do wyzwolenia trzeba miec juz chyba dwie systemowki? Nie prosciej ND lub po prostu systemowkami walnac? Wiem ze to nie to samo, ale to cale przyklejanie lamp itd. po prostu do mnie nie przemawia.

Komentarz

• pank
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1502

Filtr szary jednak trochę kaszani obrazek, a systemówki w hss mają za małą moc w plenerze.

Komentarz

• Czacha
                      fotograf
                      • 2004
                      • 4868

Na ten 2gi problem podobno wynaleziono rozwiazanie

A wracajac do tematu watku - to w koncu synchronizuja z krotkimi czasami czy nie, bo sie pogubilem czy wciaz rozmawiamy o czasie migawki czy blysku?

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

Zamieszczone przez Jacek_Z
                        Bo tryb HSS to praca jak ze światłem ciągłym. Znaczenie ma czas migawki, a czas błysku - nieistotne, byle był długi i "dał sie pociąć migawką".
                        Ponieważ padło tutaj podejrzenie że sprzedawca nie wiedział co mówi i lampę o krótkim czasie błysku zareklamował jako działającą w hss to chciałem sprawdzić czy faktycznie czas błysku jest krótszy niż w "normalnej" lampie i stąd próby fotografowania czegoś w ruchu.

Parametry techniczne lampy są tutaj:
                        Digart

Komentarz

• aligator16
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 457

Zamieszczone przez pank
                          Ale po co? Kupujesz pixele, nadajnik na aparat, odbiornik do studyjnej podłączasz ustawiasz czas 1/8000 i działa, przynajmniej na quantuumach

Komentarz

• michal_sokolowski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1159

Zamawiam dual power 300 ws, i do tego filtr hoya x8 hmc, mam nadzieje ze 3 dzialki przyslony nizej pozwola mi zejsc do czasu 1/125 w popoludniowym sloncu przy f2.8 na przyklad... mam tez nadzieje ze hoya za bardzo nie skaszani obrazka....
                            moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• chuba
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 173

W popołudniowym słońcu da radę robić tymi quantuumami bez problemu. Iso 50 w aparacie, mimo iż sztuczne w takich warunkach się przydaje. Chciałem porobić testy porównawcze tych quantuumow z systemowka (jedno i drugie z parasolką odbijającą) ale na długie weekendy pracowałem :/
                              Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Komentarz

• iREM
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 951

Zamieszczone przez aligator16
                                Ale po co? Kupujesz pixele, nadajnik na aparat, odbiornik do studyjnej podłączasz ustawiasz czas 1/8000 i działa, przynajmniej na quantuumach
                                U mnie "niby" działa, ale klatka nie jest równo naświetlona.
                                Wszystko można zrobić lepiej.
                                www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

Pracuję...