Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aligator16
    Początki nałogu
    • 2008
    • 457

A mi się wydaje że ten czas błysku to jakiś chwyt, a czasy 1/8000 uzyskuje właśnie dzięki temu wyzwalaczowi, który działa na zasadzie hss.

Komentarz

• Canion
      Uzależniony
      • 2008
      • 551

któremu? tzn czy jest dedykowany wyzwalacz do lamp Q serii HS który realizuje synchro 1/8000?
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      sie pogubiliśmy trochę. MMM czy do lamp HS jest dokładany dedykowany wyzwalacz?
      Ostatnio edytowany przez Canion; 17216. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• marszull
        Bywalec
        • 2011
        • 126

chyba ze dziala na zasadzie takiej jak DIY wyzwalacze do lamp studyjnych
        czyli fotocela zamocowana na lampe pracujaca w hss na aparacie, i zarazem wyzwalajaca lampe studyjna
        tak czy inaczej chyba trzeba poczekac na oficjalne info, b na razie duzo przypuszczen tylko

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Dobra, wyciągam to z pudełka i się bawię. Może jeszcze dziś coś napiszę :-)
          Digart

Komentarz

• Canion
            Uzależniony
            • 2008
            • 551

ustaw na aparacie powiedzmy 1/1000 i sfotografuj ścianę. czysto . bez pasków? da sie tak z tymi Q?

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez Canion
              ustaw na aparacie powiedzmy 1/1000 i sfotografuj ścianę. czysto . bez pasków? da sie tak z tymi Q?
              Lampa odpalona zwykłym kablem synchro na czasie 1/8000 f/8.0 daje taki efekt:

Lampa odpalona wyzwalaczami Pixel Knight przy czasie 1/8000 f/8.0. Aparat w 'M', Pixel w trybie ETTL. Lampa podłączona kablem do odbiornika Pixel, wewnętrzny odbiornik lampy nie jest użyty.

Resztę zabawy i porównywanie ze zwykłą R300 jutro.
              Digart

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

To ja teraz nie rozumiem. Czemu ze zwykłym kablem jest pasek, a z Pixelem nie, jeżeli zmiana dotyczyła lampy? Musimy mieć Pixela?

Komentarz

• aligator16
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 457

Bo zwykły kabel ma synchro takie jak ma aparat, skąd lampa ma wiedzieć w którym momencie błysnąć tym strobo czy jak to inaczej tam działa. Do tego musi być system hss, chyba nie ma innego sposobu żeby to zadziałało.

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

To jakim kablem jest podłączona lampa do odbiornika Pixel?

Komentarz

• aligator16
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 457

Zwykłym kablem synchro Ale pixel przez ten kabel daje informacje hss, zwykłe złącze w aparacie tych informacji przecież nie daje, proste jak drut

Komentarz

• micles
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 4359

To dlaczego zatem zwykła lampa studyjna miałaby w takim strobo nie działać przy małych mocach? Wydaje mi się, że nie ma ograniczenia co do częstości błysków - jest sygnał na synchro i jest moc w kondixach = błyskam.

Czy się mylę i częste błyski są możliwe dopiero w r300hs.

BTW, wydaje mi się, że błysk HSS Canona nie jest podawany tak "na pałę", że do lampy wysyłana jest seria informacji o pojedynczych, zwykłych błyskach, tylko jeden, a to dopiero na lampie jest ten HSS realizowany.

Komentarz

• aligator16
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 457

Zamieszczone przez micles
                          To dlaczego zatem zwykła lampa studyjna miałaby w takim strobo nie działać przy małych mocach? Wydaje mi się, że nie ma ograniczenia co do częstości błysków - jest sygnał na synchro i jest moc w kondixach = błyskam.

Czy się mylę i częste błyski są możliwe dopiero w r300hs.
                          Co do tego czy to są krótkie błyski strobo, czy jeden długi to nie wiem nie wnikam, wiem jedno - mam lampy r+ 300, 600 i 1000Ws i na każdej działa hss w połączeniu z pixelami Także wydaje mi się że te "lampy o krótkich czasach błysku" to po prostu zwykłe lampy, z wbudowanym odbiornikiem a'la pixel, i dołączonym do zestawu nadajnikiem.

Komentarz

• Canion
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 551

MMM w prostych zołnierskich słowach. jaki nadajnik jest dołączony w komplecie do lamp serii HS, ew. jakiego nadajnika zaleca używać producent lamp?

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez Canion
                              MMM w prostych zołnierskich słowach. jaki nadajnik jest dołączony w komplecie do lamp serii HS, ew. jakiego nadajnika zaleca używać producent lamp?
                              Do lampy nie ma dołączonego żadnego nadajnika. Działa (sprawdziłem) zwykły najtańszy np. taki:

Według producenta nawet z takim ma działać szybkie synchro, niestety mnie się nie udało tego w żaden sposób uzyskać i na zdjęciu jest typowy efekt naświetlonej tylko szczeliny migawki. W porównaniu do "zwykłej" R300 to efekt z odpalenia pixelami w trybie e-ttl (aparat w M) to efekt jest taki sam (góra zdjęcia ciemniejsza). Jedyna różnica to taka że zwykła lampa R300 daje nawet minimalnie większe naświetlenie klatki ale to pewnie wynika z dłuższego czasu jej błysku.

Instrukcja od lampy jest marna i niestety nie pomogła :-). Jutro będę miał jakieś informacje od dystrybutora, może dowiem się jak te szybkie czasy z lampą uzyskać. Na dzień dzisiejszy to lampa mi daje takie same efekty jak "zwykła" R i szybkie synchro nie działa.
                              Takie są skutki kupowania nieprzetestowanych nowości, zaraz się pewnie okaże że trzeba kupić jakiś wyzwalacz za chorą kasę żeby to działało :-)
                              Digart

Komentarz

• pank
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1502

Ale nawet jakby zaczęło działać to nie będzie tak jak w systemówkach że lampa straci drastycznie na mocy żeby wyrobić się z błyskami?
                                Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

Pracuję...