A mi się wydaje że ten czas błysku to jakiś chwyt, a czasy 1/8000 uzyskuje właśnie dzięki temu wyzwalaczowi, który działa na zasadzie hss.
Quantuum R+ Dual Power
Zwiń
X
-
-
-
chyba ze dziala na zasadzie takiej jak DIY wyzwalacze do lamp studyjnych
czyli fotocela zamocowana na lampe pracujaca w hss na aparacie, i zarazem wyzwalajaca lampe studyjna
tak czy inaczej chyba trzeba poczekac na oficjalne info, b na razie duzo przypuszczen tylko
Komentarz
-
-
ustaw na aparacie powiedzmy 1/1000 i sfotografuj ścianę. czysto . bez pasków? da sie tak z tymi Q?Komentarz
-
Lampa odpalona zwykłym kablem synchro na czasie 1/8000 f/8.0 daje taki efekt:
Lampa odpalona wyzwalaczami Pixel Knight przy czasie 1/8000 f/8.0. Aparat w 'M', Pixel w trybie ETTL. Lampa podłączona kablem do odbiornika Pixel, wewnętrzny odbiornik lampy nie jest użyty.
Resztę zabawy i porównywanie ze zwykłą R300 jutro.Komentarz
-
To ja teraz nie rozumiem. Czemu ze zwykłym kablem jest pasek, a z Pixelem nie, jeżeli zmiana dotyczyła lampy? Musimy mieć Pixela?Komentarz
-
Bo zwykły kabel ma synchro takie jak ma aparat, skąd lampa ma wiedzieć w którym momencie błysnąć tym strobo czy jak to inaczej tam działa. Do tego musi być system hss, chyba nie ma innego sposobu żeby to zadziałało.Komentarz
-
-
Zwykłym kablem synchro
Ale pixel przez ten kabel daje informacje hss, zwykłe złącze w aparacie tych informacji przecież nie daje, proste jak drut
Komentarz
-
To dlaczego zatem zwykła lampa studyjna miałaby w takim strobo nie działać przy małych mocach? Wydaje mi się, że nie ma ograniczenia co do częstości błysków - jest sygnał na synchro i jest moc w kondixach = błyskam.
Czy się mylę i częste błyski są możliwe dopiero w r300hs.
BTW, wydaje mi się, że błysk HSS Canona nie jest podawany tak "na pałę", że do lampy wysyłana jest seria informacji o pojedynczych, zwykłych błyskach, tylko jeden, a to dopiero na lampie jest ten HSS realizowany.Komentarz
-
Co do tego czy to są krótkie błyski strobo, czy jeden długi to nie wiem nie wnikam, wiem jedno - mam lampy r+ 300, 600 i 1000Ws i na każdej działa hss w połączeniu z pixelami
Także wydaje mi się że te "lampy o krótkich czasach błysku" to po prostu zwykłe lampy, z wbudowanym odbiornikiem a'la pixel, i dołączonym do zestawu nadajnikiem.
Komentarz
-
MMM w prostych zołnierskich słowach. jaki nadajnik jest dołączony w komplecie do lamp serii HS, ew. jakiego nadajnika zaleca używać producent lamp?Komentarz
-
Do lampy nie ma dołączonego żadnego nadajnika. Działa (sprawdziłem) zwykły najtańszy np. taki:
Według producenta nawet z takim ma działać szybkie synchro, niestety mnie się nie udało tego w żaden sposób uzyskać i na zdjęciu jest typowy efekt naświetlonej tylko szczeliny migawki. W porównaniu do "zwykłej" R300 to efekt z odpalenia pixelami w trybie e-ttl (aparat w M) to efekt jest taki sam (góra zdjęcia ciemniejsza). Jedyna różnica to taka że zwykła lampa R300 daje nawet minimalnie większe naświetlenie klatki ale to pewnie wynika z dłuższego czasu jej błysku.
Instrukcja od lampy jest marna i niestety nie pomogła :-). Jutro będę miał jakieś informacje od dystrybutora, może dowiem się jak te szybkie czasy z lampą uzyskać. Na dzień dzisiejszy to lampa mi daje takie same efekty jak "zwykła" R i szybkie synchro nie działa.
Takie są skutki kupowania nieprzetestowanych nowości, zaraz się pewnie okaże że trzeba kupić jakiś wyzwalacz za chorą kasę żeby to działało :-)Komentarz
-
Ale nawet jakby zaczęło działać to nie będzie tak jak w systemówkach że lampa straci drastycznie na mocy żeby wyrobić się z błyskami?Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Komentarz

Komentarz