lampa+niska wartośc przesłony np: f2,8+szare filtry
Quantuum R+ Dual Power
Zwiń
X
-
-
ale właśnie jak to uzyskać nie skracając czasu ekspozycji za pomocą flitów ?
zresztą takie filtry będą w stanie zmniejszyć czas tylko nieznacznie, ale na pewno w słoneczny dzień nie zejdą do 1/200 z przesłoną powiedzmy f2,0....Komentarz
-
Nie da się z tym co masz. Filtrami zejdziesz spokojnie przysłoną do 2.8 ale czas synchronizacji musi zostać 1/200, krótkie czasy to albo pocketami albo pixel knight.Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Komentarz
-
580EXII w HSS na body. Do palnika lampy przyklejona fotocela z gniazdem PC. Gniazdo PC do nadajnika fotixa, lub bezpośrednio do r600.Chłopaki, tylko nie bijcie
Jak uzyskać w słoneczny dzień przy użyciu tej lampy małą GO i przy tym oczywiście krótkie czasy: np 1/2000, 1/8000 ?
p.s. Nie za bardzo kumam co to jest ten HSS który przewija się w wątku
(dodam że mam duala r600, 580exII na stanie i phottixa do bezprzewodowego odpalania lampy)
z góry dziki za wyrozumiałość i rady...
Nie wiem czy zadziała, ale z innymi lampami działa i teoretycznie powinno działać ze wszystkimi.Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
hehe - jak dla mnie chyba za duże skróty myślowe...
Z tego co zrozumiałem to musiał bym dokupić coś takiego: http://allegro.pl/fotocela-do-lamp-c...748919063.html ?
I teraz tak: jak co z czym... i czym podłączyć ???
nie za bardzo bowiem rozumiem co oznacza: "Do palnika lampy przyklejona fotocela z gniazdem PC" tzn. jak przyklejona ?
p.s. rozumiem że tak czy inaczej żeby lampę studyjną uruchomić np. ma 1/5000s. to muszę podpiąć do body EX580 w trybie HSS, tak ?Komentarz
-
W sumie dinderi wyjaśnił to już prosto.
Kup:
Fotocela z gniazdem pc
kabel pc-pc (myśle że dłuższy się przyda jeżeli będziesz chciał wpiąć bezpośrednio pod r600 bo do wyzwalaczy dają zwykle tak z 10 cm)
Na body 580 w trybie hss, palnik lampy + fotocela (błysk lampy ma wyzwolić fotocelę - stąd przymocuj jąkoś razem z palnikiem). Z fotoceli popowadź kabel pc do nadajnika phottixa albo wepnij bezpośrednio pod lampęKomentarz
-
Może być na ślinę
Plastrem wytrzyma dłużej.
Chodzi o to, żeby fotocela była na tyle blisko palnika 580-ki, żeby jej błysk w jasny dzień uaktywnił fotocelę.
Ten schemat opisałem kiedyś TUTAJ
Tak. Żeby lampa zewnętrzna zsynchronizowała sie z migawką szybsza niz 1/200, musi odpalić odpowiednio wcześniej. Nie ma jednak skąd wziąć tej informacji, no bo skądrozumiem że tak czy inaczej żeby lampę studyjną uruchomić np. ma 1/5000s. to muszę podpiąć do body EX580 w trybie HSS, tak ?
. 580-ka na body będzie więc pełniła rolę "informatora". Fotocela poda impuls wyzwolenia lampy z opóźnieniem jakie wynika z drogi, którą światło musi przebyć od lampy do fotoceli, a potem z bezwładności układu fotoceli. Upraszczając: "w tej samej chwili, co błysk lampy na body"
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
Próbowałem już kiedyś opisanego sposobu z 580tką i Dual Power 300Ws, ale wyzwalaczami było YongNuo RF602 - z mego doświadczenia mogę powiedzieć że nie działało to jak powinno. Może phottixy zadziałają lepiej. W moim przypadku była to praca losowa, raz działało z czasami 1/4000s, innym razem nie chciało złapać z czasem 1/320s. po tych próbach odpuściłem temat. Próbowałem chyba wszystkich możliwych kombinacji z dostępnym sprzętem i niestety nie udało się uzyskać pełnej powtarzalności w wyzwalaniu lampy w ten sposób
Komentarz
-
oczywiście sposób jaki opisał dinderi, można też załatwić odpowiednio długim kabelkiem przenoszącym ttl i lampką 580exII przyłożoną do fotoceli lampy studyjnej.
Jeżeli zamierzasz często korzystać z HSS to najwygodniej (niekoniecznie najtaniej - ok. 400pln ) będzie kupić zestaw podstawowy pixel knightów (nie wiem czy to w ogóle jeszcze sprzedają w PL). jeden odbiornik + jeden nadajnik i Twoja 580exII Ci załatwia temat bezprzewodowo
z tych dwóch rozwiązań zdecydowanie bardziej polubiłem rozw. nr 2
7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200Komentarz
-
Jeżeli zamierzasz często korzystać z HSS to najwygodniej (niekoniecznie najtaniej - ok. 400pln ) będzie kupić zestaw podstawowy pixel knightów (nie wiem czy to w ogóle jeszcze sprzedają w PL). jeden odbiornik + jeden nadajnik i Twoja 580exII Ci załatwia temat bezprzewodowo
z tych dwóch rozwiązań zdecydowanie bardziej polubiłem rozw. nr 2
Jeśli to prawda to całkiem rozsądnym kosztem (zwłaszcza że mam już Knighty) uzyskam HSS na lampach studyjnych. Już nie mogę się doczekać pleneru ;-)
A dziś chyba podenerwuje żonę i przetestuję w domu :-]EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...Komentarz
-
-
Nie z wszystkimi. Z tymi ze stosunkowo długim czasem trwania błysku, i krzywą mocy błysku możliwie mało stromą w miejscu, w którym zdjęcie jest naświetlane.Komentarz
-
-
Komentarz
-
W związku z tym że idzie zima i w plenerze temperatury powoli zaczną spadać poniżej 10stopni, i mnie zaczęło zastanawiać czy i ktoś używał quantuuma z battery packiem w okresie jesienno-zimowym. Wie ktoś jak bardzo spadła wytrzymałość akumulatora do lampy? Oraz jak sama lampa się zachowuje w niższych temp? Orientuję się ktoś?Komentarz
Komentarz