Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

O ile wiem to te akurat prawa fizyki działają nadal niezmiennie ,o ile czegoś nie przegapiłem.

Być może można by znależć tabelkę czy krzywą spadku pojemności aku w funkcji temp.Pewnie i współczynnik od siły i kierunku wiatru by można stosować
    Ale wystarczy być tego świadomy i korzystać np. z samochodu do wspomagania
    sesji.Tak do utrzymania temp.aku jak i do doładowywania.Tak że to nie jest problem w przeciętnych warunkach polskiej zimy.
    Z lampami byłbym ostrożny.Szybkie shockowe zmiany temp.Roszenie .
    Podobnie jak wyżej użyłbym do sesji ...samochodu lub dwu.No i glowy jak zwykle.

Ale latem te sprawy czy na dworze czy w studio też musza być przedmiotem uwagi.Bo bywa że te "kiepskie"lampy czy modyfikatory same się palą, przewracają,aku rozładowywują ,modelka sinieje złośliwie itp.A wszystko po to by utruć i szkodzić ...
    Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• KuzynPit
      Początki nałogu
      • 2008
      • 398

Takie rzeczy to ja wiem
      Aczkolwiek chciałbym się dowiedzieć czy ktoś testował sprzęt w warunkach jesienno-zimowych... i jak bardzo mu spadła ilość błysków na akumulatorze

Komentarz

• Em Es
        Zablokowany
        • 2011
        • 394

mam zamiar kupić pierwsze lampy w życiu , jestem bliski decyzji zakupu dwóch mobilnych 300tek Quantuum

pytanie : w nich jest regulacja regulacja od 1/32 czy od 1/16 ?

tu podają i widać na foto 1/32 :

a na aukcjach allegro np tu 1/16 :
        http://allegro.pl/lampa-quantuum-r-d...889745077.html

zasilanie w obu linkach wygląda inaczej - czy to stary i nowy model a jeśli tak to który jest nowy ?

kolejne pytanie - czy mogę jakoś wykorzystać zasilanie 12V z samochodu ? w sensie - wyczerpie się aku od lampy to zapinam się do auta ?

do tego chciałbym dokupić albo to :
        http://allegro.pl/octa-180-quantuum-i1898421575.html

albo to :
        http://allegro.pl/softbox-150cm-m-bo...903563988.html

300tka uciągnie octę 180 cm ?

do tego chciałbym taki beauty dish 70 cm z plastrem :

plaster :

a może coś innego ? wszelkie sugestie mile widziane

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Zamieszczone przez Em Es
          300tka uciągnie octę 180 cm ?
          W sensie mocy? Spokojnie :-). Z bliska możesz walić nawet f/11 na ISO100. Jeśli chodzi o stabilność o potrzebny porządny statyw z porządną przeciwwagą i najlepiej podpórka pod samą oktę.
          Digart

Komentarz

• KuzynPit
            Początki nałogu
            • 2008
            • 398

Wiec tak, powiem Ci z mojego doświadczenia.. też mialem zonka jak widziałem regulacje 1/16 ale moja wersja bodajże od jabbafoto kupowałem 300tke to też był problem że pisze 1/16 ale realnie jest 1/32. ewentualnie napisz maila do sklepu i spytaj sie

Co do zasialnia via zapalniczka- owszem w zestawie masz kabelek którym podłączasz lampe do gniazdka samochodowego i tyle. ładować aku nie mozesz chyba że masz przetwornice i sobie wsadzisz normalny zasilacz do akumulatora który jest w zestawie do przetwornicy.

Ja kupiłem niedawno 120cm okte i spokojnie się trzyma
            I mam również w zestawie BD z gridem ale 40cm i się sprawuje spoko w blogu w stopce sobie mozesz obadać efekty 300tki większość zdjęć mam robione na 300tce samej, z BD i nowy wpis jest na okcie

Komentarz

• Em Es
              Zablokowany
              • 2011
              • 394

dziękuję za wyjaśnienia

zastanowił mnie fragment o podłączeniu do samochodu - czy to oznacza że można podłączyć te lampy pod 12V z pominięciem tej skrzyneczki zasilającej Quantuum ?

bo jeśli tak to wystarczyłyby mi w zupełności 2 lampy i jedna "skrzyneczka"

Komentarz

• KuzynPit
                Początki nałogu
                • 2008
                • 398

Lampę bezpośrednio możesz podpiąć pod gniazdko samochodowe ale kabel ma chyba 3m wiec jakaś przedłużka by Ci sie przydałą bo nie wszędzie podjedziesz chyba autem:P
                Bo rozumiem że chodzi Ci o układ 1 lampa do battery packa a druga z serii R+ dual power idzie do gniazdka samochodowego?:>

Komentarz

• Em Es
                  Zablokowany
                  • 2011
                  • 394

dokładnie o taki jak napisałeś
                  z przewodem dla 12V nie ma problemu , zrobię sobie z 50m i już

dziękuję za odpowiedź , jutro zabieram się za zamawianie

Komentarz

• aligator16
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 457

Zamieszczone przez Em Es
                    dokładnie o taki jak napisałeś
                    z przewodem dla 12V nie ma problemu , zrobię sobie z 50m i już
                    Z tymi 50m nie przesadzaj, bo albo będziesz musiał zastosować spuer gruby przekrój, albo będziesz miał możliwy spadek napięcia, co skutkowałoby problemami z lampą ;]

Komentarz

• obcy21
                      Początki nałogu
                      • 2010
                      • 467

czyli lepiej sobie drugi aku pod lampę podstawić... - tak awaryjnie.
                      Regulamin pkt 8.

Komentarz

• aligator16
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 457

No tak zdecydowanie lepiej, tym bardziej że samochodem czasami blisko nie da się podjechać do lokacji, a przedłużacz musiałby iść po kilkaset metrów

Komentarz

• Em Es
                          Zablokowany
                          • 2011
                          • 394

na pewno macie rację - nie ma sensu dźwigać zwoju przewodów grubości palca

dwa aku załatwią sprawę (szczególnie przy błyskaniu jedną lampą w plenerze)

lampa ma być u mnie jutro , jak wszystko będzie OK - domówię drugą
                          octa 150 + grid i DB + plaster były na miejscu w sklepie/hurtowni

składanie octy chwilkę zajmuje ale z drugiej strony nie robię często zdjęć i zbytnio mi to nie przeszkadza

dzięki za podpowiedzi

Komentarz

• KuzynPit
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 398

lepiej kupić dwa takie zestawy bo nóż jakiś rabat dostaniesz przy zakupie dwóch lamp

Komentarz

• Em Es
                              Zablokowany
                              • 2011
                              • 394

na pewno tak - ale najpierw wolę pobłyskać jedną - jak się spodoba - domówię drugą
                              rabat - może przy zakupie drugiej u tego samego sprzedawcy ?

póki co - chłopakom ze sklepu oddalonego ode mnie o jakieś 150km opłacało się sprzedać mi z wliczonym kurierem UPS za 945zł , w moim rodzinnym mieście - 979zł - wiadomo że jak mam jechać przez pół miasta i płacić więcej to wolę nie jechać i płacić mniej ...dostawa po trackingu - jutro

Komentarz

• Em Es
                                Zablokowany
                                • 2011
                                • 394

lampa doszła , aku ma wystarczyć na jakieś 200 błysków bez ładowania

pytanie - skoro oryginalny aku to 12V (jakieś 3Ah jeśli wierzyć chińskim nadrukom) - czy
                                ktoś kombinował z podłączeniem zwykłego samochodowego aku ?

Komentarz

Pracuję...