Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 97

Wątek: 70-200 zamiana f4 na f2.8

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Lovtza, zapodaj fotki które popełniłeś, a wówczas podyskutujemy konkretnie. Bo tak to jak ze ślepym o kolorach możemy podyskutować. Nie żebyś to Ty był ślepcem.
    Z mojego doświadczenia wynika że 9 na 10 użytkowników zwyczajnie nie potrafi obsługiwać swojego sprzętu i stąd ich najczęściej narzekania na wadliwy AF, ostrość, a właściwie jej brak, czy wysokie szumy.
    Najczęściej dowiadują się o swojej ignorancji na warsztatach, kiedy podstawy obsługi wyjaśnia im ktoś bardziej obyty.
    Nawiasem mówiąc polecam warsztaty jako najlepszą z możliwych szkół fotografii.
    Ale wracając do tematu.
    Jakoś nie sądzę aby moja sztuka, mojego brata, czy kilku kumpli była wyjątkowo świetna.
    My wiemy na jakich czasach naświetlać przy jakich ogniskowych i jakim świetle.
    A wartość hiperfokalna jest zakodowana w lewym przymkniętym oku po trzech piwach.

Mając te podstawy można robić tym szkłem sesje dla wymagających odbiorców, jak agencje, studia graficzne itp.
    I przez lata nie spotkać się z zarzutem o słabą jakość z powodu ostrości.

Coś już napisał

Domyślnie

OK ale to jutro.

Hmm jak nie potrafie obslugiwac mojego aparatu to czemu ze swojego f4 mam ostre.

"My wiemy na jakich czasach naświetlać przy jakich ogniskowych i jakim świetle"
    Pomysl jaki czas mozna osiagnac na f2.8 w slonecznym dniu.

Ja na swoim f4 robie fotki i na 1/320 ostre bez IS, wiec sory ale jak cos za 2k drozej robi mi rozmazane na 1/1600 czy nawet 1/3200 to chyba mam prawo uwazac ze cos jest nie tak.

Moze po prostu za bardzo sie czepiam i wyamagam za duzo.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lovtza Zobacz posta
    OK ale to jutro.

Hmm jak nie potrafie obslugiwac mojego aparatu to czemu ze swojego f4 mam ostre.

"My wiemy na jakich czasach naświetlać przy jakich ogniskowych i jakim świetle"
    Pomysl jaki czas mozna osiagnac na f2.8 w slonecznym dniu.

Ja na swoim f4 robie fotki i na 1/320 ostre bez IS, wiec sory ale jak cos za 2k drozej robi mi rozmazane na 1/1600 czy nawet 1/3200 to chyba mam prawo uwazac ze cos jest nie tak.

Moze po prostu za bardzo sie czepiam i wyamagam za duzo.
    nie czepiasz się, musisz po prostu troszkę poczytać o fotografii, dowiesz się że przy wyższych czasach, lepiej wyłączyć IS
    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowa Ruda

Domyślnie

hmm. posiadam 2.8 nonIS i czasy rzędu 1/200 - 1/320 . bez mydła i ostre.
    i to poświadczy wielu moich znajomych. (z tym, że to zdjecia dynamicznych rzeczy)

czasem po prostu fotograf ****
    Ostatnio edytowane przez Totalny ; 25-06-2011 o 00:23
    "Zginęło wielu wspaniałych kierowców rajdowych, lecz odczytuję to jako pech, który w tej dyscyplinie przypłacić można dość szybko życiem. Jest to wielka tragedia, gdy w wyniku rywalizacji sportowej umiera człowiek." - Marian Bublewicz
    50D plus wiele nadziei.

Uzależniony

Domyślnie

Z wykresow wynikalo ze najlepsza ostrosc jest przy f5.6 i to sie powtarza dla wszystkich szkiel ktore posiadam. Nie mozna tez porownywac ostrosci f4 w jednym szkle do f2.8 w drugim. Mialem f4is i zamienilem na 2.8ismk2. Z jednej strony f4 robilo ostrzejsze zdjecia. Z drugiej, roznica jest tak mala i nie widoczna na druku, ze jednak wole jasniejszy obiektyw.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lovtza Zobacz posta
    Co do fotek jakie wrzucil nam kolega to jak poprzednik powiedzial. Bardzo mala ta fotka. Kropnij ja na 100% i wtedy zobaczymy.
    ja myślę, że tutaj jest problem, kolega nie ogląda zdjęć, tylko cropy i piksele

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wrzucam linki do fotek zrobionych wczoraj.
    Być może, co się często zdarza, ktoś zwyczajnie oczekuje cudów, a nie respektowania praw fizyki.
    Dwie fotki, pierwsza na wysokim ISO 2500 i stosunkowo krótkim czasie 1/100s.
    Oraz druga na samym końcu 200mm i 1/350s.

1

Uploaded with ImageShack.us

2

Dla mnie i pewnie wielu innych te obrazki są ostre jak należy, ale z drugiej strony kiedy się wpatruję w ten trzeci piksel od lewej....
    Ostatnio edytowane przez amatorek ; 25-06-2011 o 09:02

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Przy takiej wielkości da się już coś powiedzieć.

A wracając do Twojego argumentu o wielkościach wydruku - czy np. 10x15 to drukujesz dając plik o wielkości dłuższego boku 800 pikseli?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Przy takiej wielkości da się już coś powiedzieć.

A wracając do Twojego argumentu o wielkościach wydruku - czy np. 10x15 to drukujesz dając plik o wielkości dłuższego boku 800 pikseli?
    No jasne że nie, ale nie rozumiem skąd pytanie.
    Przy tej wielkości w zupełności wystarczają 3Mpx.
    Ostatnio edytowane przez amatorek ; 25-06-2011 o 09:19

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DAWIDSON Zobacz posta
    nie czepiasz się, musisz po prostu troszkę poczytać o fotografii, dowiesz się że przy wyższych czasach, lepiej wyłączyć IS
    zadne z tych szkiel nie ma IS
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez amatorek Zobacz posta
    Wrzucam linki do fotek zrobionych wczoraj.
    Być może, co się często zdarza, ktoś zwyczajnie oczekuje cudów, a nie respektowania praw fizyki.
    Dwie fotki, pierwsza na wysokim ISO 2500 i stosunkowo krótkim czasie 1/100s.
    Oraz druga na samym końcu 200mm i 1/350s.

1

2

Dla mnie i pewnie wielu innych te obrazki są ostre jak należy, ale z drugiej strony kiedy się wpatruję w ten trzeci piksel od lewej....
    Kurde stary ale nie rozumiesz ze czasy na swiezym powietrzu w sloneczny dzien to nie 1/100 a 1/1000 ? albo 1/3200 chyba mam prawo wymagac ze na takim czasie zdjecie wygalda ostro i nie jest poruszone.

Tu masz zdjecie 1/320 z mojego f4 zobacz jakie sa warunki, napitala deszcz strasznie ogolnie malo bylo widac, jednak nawet przy tym zdjecie jest ostre.

http://imageshack.us/photo/my-images/857/lotus49b.jpg/

To jest jpg prosto z aparatu.

Wiec chyba nie wymagam kokosow jak chce zeby f2.8 zrobil ostre przy 1/1600 czy 1/3200
    Ostatnio edytowane przez lovtza ; 25-06-2011 o 10:04 Powód: Automerged Doublepost

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów