Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mieszany widok

Domyślnie

Witam.

Nie wiem, czy pytanie pojawiło się wcześniej, bo przeczytałem tylko kilka ostatnich stron wątku, a zależy mi i tak na możliwie najaktualniejszych informacjach. Czy ktoś orientuje się może co jest lepszym wyjściem - zakupy na fakturę już na DG, czy może na fakturę jako osoba prywatna, ewentualnie paragon, mowa oczywiście o środkach z dofinansowania. Księgowa ojca radziła mi zakup sprzętu jeszcze przed rozpoczęciem działalności, ale ma tendencję do mylenia się, więc wolę się upewnić. Twierdziła, że są jakieś nowe zmiany i kupując już na firmę zostaję obarczony podatkiem, który bym musiał zapłacić w przypadku kończenia działalności, nic przy tym nie zyskując, bo VATu nie mogę i tak odliczyć. Może ktoś się w tym orientuje?

Z góry dziękuję za ewentualną pomoc

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Jeśli dany urząd nie wymaga zakupu przed lub po to - moim zdaniem - lepiej kupić już na firmę. VAT zawsze możesz odliczyć (choć nie licz że skarbowy ci go chętnie odda) - najlepiej traktować go jako nadpłatę na przyszłe miesiące.
    Jedyny plus kupna nie na działalność jest taki, że niektóre towary mają wtedy dłuższą gwarancję / rękojmię (vide zakupy w Fotojoker)

Co do zatrudniania żony to panie z PUP tylko udowodniły jak "rzetelną" wiedzę posiadają.
    Swoją drogą to jest jeden sposób na zatrudnienie - przy rozdzielności majątkowej podobno idzie wygrać sprawę sądową z ZUS i zatrudniać współmałżonka.

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flar Zobacz posta
    VAT zawsze możesz odliczyć (choć nie licz że skarbowy ci go chętnie odda) - najlepiej traktować go jako nadpłatę na przyszłe miesiące.
    A co ma Urząd Skarbowy do Twoich pieniędzy? jeśli spełnisz określone warunki (wszystkie faktury zapłacone + wystawiona jakakolwiek faktura w miesiącu, za który składasz deklarację + zaznaczenie kwadracika ze zwrotem 25-dniowym) to do 25 dni masz pieniądze na koncie. Często wiąże się to z kontrolą, ale ta kontrola to nic strasznego...

Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    Sesje fotograficzne się rozlicza na 8% VATu.
    a jakaś podstawa prawna do tych 8%? bo nie znalazłem w ustawie, ani w załącznikach do niej...

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majchalak Zobacz posta
    a jakaś podstawa prawna do tych 8%? bo nie znalazłem w ustawie, ani w załącznikach do niej...
    Załącznik do ustawy o podatku VAT, dokładnie "Usługi twórców i artystów wykonawców w rozumieniu przepisów ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych wynagradzane w formie honorariów za przekazanie lub udzielenie licencji do praw autorskich lub praw do artystycznego wykonania".

Wszystkie projekty graficzne tak rozliczamy i sesję fotograficzne packshotowe. Chociaż to pewnie zależy od konkretnego US, nasz na szczęście to akceptuje. Jak ktoś nie oddaje albumu ślubnego ze zdjęciami tylko same zdjęcia w formie cyfrowej, to spokojnie może robić na 8%. Nie wiem jak to by się miało, gdyby ktoś oddawał album ze zdjęciami i płytę DVD, wtedy pewnie 8% by nie przeszło.
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sir_zibo Zobacz posta
    Witam.

Nie wiem, czy pytanie pojawiło się wcześniej, bo przeczytałem tylko kilka ostatnich stron wątku, a zależy mi i tak na możliwie najaktualniejszych informacjach. Czy ktoś orientuje się może co jest lepszym wyjściem - zakupy na fakturę już na DG, czy może na fakturę jako osoba prywatna, ewentualnie paragon, mowa oczywiście o środkach z dofinansowania. Księgowa ojca radziła mi zakup sprzętu jeszcze przed rozpoczęciem działalności, ale ma tendencję do mylenia się, więc wolę się upewnić. Twierdziła, że są jakieś nowe zmiany i kupując już na firmę zostaję obarczony podatkiem, który bym musiał zapłacić w przypadku kończenia działalności, nic przy tym nie zyskując, bo VATu nie mogę i tak odliczyć. Może ktoś się w tym orientuje?

Z góry dziękuję za ewentualną pomoc
    A powiedziałeś księgowej w jakiej formie podatkowej chcesz się rozliczać ? Głównie od tego zależy czy brać na firmę czy nie.
    no comment...

Domyślnie

Księga przychodów i rozchodów

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów