Strona 146 z 147 PierwszyPierwszy ... 4696136144145146147 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 451 do 1 460 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mieszany widok

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie Odp: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Żadne tam zlecenia czy dzieło - bo się wtedy może Urząd Skarbowy przyczepić.
    Do czego się może przyczepić? Bo nie bardzo rozumiem?

Od kiedy prowadzenie działalności uniemożliwia podpisywanie umów o dzieło lub zlecenie?

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Możesz ale jak rozszerzysz działalnośc po miesiącu. Na początku wpis do ewidencji podobno wygląda tak ze możesz tylko na usługi fotograficzne a potem rozszerzasz i robisz co chcesz... oprócz umowy o prace. Zadzwon i zapytaj w ten deseń, u mnie powiedzieli ze ok bo jakby nie szedł interes to nie moga kogoś tak uwalic na rok

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

nie powinno się wykonywać umów zlecenie gdzie przedmiotowa usługa jest zbieżna z wpisem pkd z prowadzonej DG

Coś już napisał
    Miasto
    Lubelskie

Niedawno w moim UP pojawił się taki zapis:

"Umowa o dofinansowanie zawiera w szczególności zobowiązanie wnioskodawcy do:

7) zwrotu równowartości odliczonego lub zwróconego, zgodnie z ustawą z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług, podatku naliczonego dotyczącego zakupionych towarów i usług w ramach przyznanego dofinansowania, w terminie:

a) 90 dni od dnia złożenia przez wnioskodawcę deklaracji podatkowej dotyczącej podatku od towarów i usług, w której wykazano kwotę podatku naliczonego z tego tytułu – w przypadku gdy z deklaracji za dany okres rozliczeniowy wynika kwota podatku podlegająca wpłacie do urzędu skarbowego lub kwota do przeniesienia na następny okres rozliczeniowy,
    b) 30 dni od dnia dokonania przez urząd skarbowy zwrotu podatku na rzecz wnioskodawcy
    – w przypadku gdy z deklaracji podatkowej dotyczącej podatku od towarów i usług, w której wykazano kwotę podatku naliczonego z tego tytułu, za dany okres rozliczeniowy wynika kwota do zwrotu.
    c) złożenia oświadczenia potwierdzającego datę odzyskania odliczonego lub zwróconego podatku VAT."

Jak to rozumieć?
    D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Oznacza to tyle, że jeśli jesteś vat-owcem i odliczysz vat od zakupów finansowanych z dotacji, to musisz go zwrócić do PUP bo PUP finansuje wartość brutto zakupów.
    Mozesz po prostu nie odliczać vat od zakupów z dotacji i masz spokój.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Z tego co słyszałem trzeba napisać podanie że zwrot vat też przeznaczymy na działalność. I wtedy nie trzeba go zwracać. Inna sprawa że w wypadku zwrotu VAT kontrole skarbowa masz na pewno

Tapnięte z mojego SGS III ♡
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Witam Chcę otworzyć własne studio fotograficzne. Dowiedziałam się wielu ciekawych informacji, ale zastanawia mnie jedno: czy fotograf musi posiadać kasę fiskalną? Mam na myśli robienie sesji dziecięcych/osobistych/okolicznościowych.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Odpowiedz brzmi "to zależy".
    udaj się do księgowego i on ci wszystkie warianty wytłumaczy.

Pisane z tel, sorki za literówki.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Coś już napisał Awatar TomekCanon
    Miasto
    Kraków

Kończy mi się właśnie umowa z UP, tzn.rok prowadzenia działalności już minął, teraz chcą tylko papierki ze skarbówki, z ceidg i z zusu, na potwierdzenie że te 12 msc. prowadziłem ten interes a potem umowa wygasa.
    Tak btw.chore, przecież w ceidg jest info że działalność była prowadzona ten rok bez przerw, ale dobrze.
    Został tylko kwitek z US, pewnie dostanę go w poniedziałek, zanoszę i koniec umowy.
    Teraz do czego dążę: mam w tej chwili już dogadaną super ofertę na Canona 5D mark 3, a gościu chce się zamienić na kamerę którą brałem z dotacji + moja dopłata 500 zł.
    Była kontrola w listopadzie, w ogóle się nie znali na sprzęcie foto-video, żadnych zdjęć nie robili, a numery seryjne im mówiłem "na gębę", nawet nie patrzyli czy się zgadzają. Dali świstek, że wszystko jest w porządku bez zastrzeżeń i poszli w długą.
    Jak myślicie, mogą jeszcze przyjechać na praktycznie 4 dni przed końcem i wykryć ten przekręt, czy jeśli na dniach umowa przejdzie do historii to mogę spać spokojnie? (z "wtyków" wiem że w tej chwili mają na głowie jakieś 50 innych umów do zamknięcia, więc wątpię by im się chciało tu pchać znowu bez powodu).
    Mam: R, R6, A7 IV Szkła: 16-35 2.8L II, 35 1.4L, 135 2.0L, 70-200 4L, Sony 24-70 F4
    Miałem (dużo tego): Canony: 20D,40D,60D,70D,2x5D,2x5D II,3x5D III,5D IV, 2x6D,6D II,7D,7D mark II. I Nikony: D50, D90, 2xD7000, D200, D610. Sony: A100, A6300, A7 II, A7 III

Strona 146 z 147 PierwszyPierwszy ... 4696136144145146147 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów