Strona 144 z 152 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 431 do 1 440 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Pytanie tylko czy PUP może wymagać czegoś, co prawnie nie jest wymagane przy prowadzeniu działalności ? Nie w każdym rodzaju działalności jest wymagane posiadanie lokalu z szyldem i osobnym wejściem.
    Od mojej żony wymagano zgody zarządcy budynku mimo iż mieszkanie mamy własnościowe. Ja prowadząc swoją działalność nic takiego nie brałem i nigdzie nie przedstawiałem przy rejestracji w Urzędzie Miejskim - czy to nie jest absurd i ograniczanie swobody prowadzenia działalności przez PUP ?
    Inna sprawa że np Będziński PUP stwierdził że żona nie może prowadzić podobnej działalności jak ja i że w tym wypadku "niech mąż Panią zatrudni" ...

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flar Zobacz posta
    (...)
    Inna sprawa że np Będziński PUP stwierdził że żona nie może prowadzić podobnej działalności jak ja i że w tym wypadku "niech mąż Panią zatrudni" ...
    A to już bardzo ciekawe podejście bo nie można zatrudniać żony.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Domyślnie

...bezrobotny pozyskał lokal na prowadzenie działalności gospodarczej, z wyłączeniem
    pomieszczeń w lokalach mieszkalnych...

taki zapis umieścili w kryteriach i wychodzi na to że mogą tego wymagać. Podobno do każdego ubiegającego się o takie dofinansowanie przyjeżdzają i oglądają. A to że swoją pracę wykonujesz u klienta ich mało obchodzi.

A no i bez wykształcenia w danym kierunku - będzie ciężko

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strebor Zobacz posta
    A to już bardzo ciekawe podejście bo nie można zatrudniać żony.

Można. Problem jest tylko z wrzucaniem wynagrodzenia w koszty.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaqkaba Zobacz posta
    Można. Problem jest tylko z wrzucaniem wynagrodzenia w koszty.
    To będzie się tylko nazywało "zatrudnienie" bo wynagrodzenie nie może byc kosztem, a dla ZUS'u nie będzie to pracownik tylko osoba współpracująca obłożona składkami w pełnej wysokości jak osoba prowadząca DG.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Domyślnie

Witam.

Nie wiem, czy pytanie pojawiło się wcześniej, bo przeczytałem tylko kilka ostatnich stron wątku, a zależy mi i tak na możliwie najaktualniejszych informacjach. Czy ktoś orientuje się może co jest lepszym wyjściem - zakupy na fakturę już na DG, czy może na fakturę jako osoba prywatna, ewentualnie paragon, mowa oczywiście o środkach z dofinansowania. Księgowa ojca radziła mi zakup sprzętu jeszcze przed rozpoczęciem działalności, ale ma tendencję do mylenia się, więc wolę się upewnić. Twierdziła, że są jakieś nowe zmiany i kupując już na firmę zostaję obarczony podatkiem, który bym musiał zapłacić w przypadku kończenia działalności, nic przy tym nie zyskując, bo VATu nie mogę i tak odliczyć. Może ktoś się w tym orientuje?

Z góry dziękuję za ewentualną pomoc

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Jeśli dany urząd nie wymaga zakupu przed lub po to - moim zdaniem - lepiej kupić już na firmę. VAT zawsze możesz odliczyć (choć nie licz że skarbowy ci go chętnie odda) - najlepiej traktować go jako nadpłatę na przyszłe miesiące.
    Jedyny plus kupna nie na działalność jest taki, że niektóre towary mają wtedy dłuższą gwarancję / rękojmię (vide zakupy w Fotojoker)

Co do zatrudniania żony to panie z PUP tylko udowodniły jak "rzetelną" wiedzę posiadają.
    Swoją drogą to jest jeden sposób na zatrudnienie - przy rozdzielności majątkowej podobno idzie wygrać sprawę sądową z ZUS i zatrudniać współmałżonka.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sir_zibo Zobacz posta
    Witam.

Nie wiem, czy pytanie pojawiło się wcześniej, bo przeczytałem tylko kilka ostatnich stron wątku, a zależy mi i tak na możliwie najaktualniejszych informacjach. Czy ktoś orientuje się może co jest lepszym wyjściem - zakupy na fakturę już na DG, czy może na fakturę jako osoba prywatna, ewentualnie paragon, mowa oczywiście o środkach z dofinansowania. Księgowa ojca radziła mi zakup sprzętu jeszcze przed rozpoczęciem działalności, ale ma tendencję do mylenia się, więc wolę się upewnić. Twierdziła, że są jakieś nowe zmiany i kupując już na firmę zostaję obarczony podatkiem, który bym musiał zapłacić w przypadku kończenia działalności, nic przy tym nie zyskując, bo VATu nie mogę i tak odliczyć. Może ktoś się w tym orientuje?

Z góry dziękuję za ewentualną pomoc
    A powiedziałeś księgowej w jakiej formie podatkowej chcesz się rozliczać ? Głównie od tego zależy czy brać na firmę czy nie.
    no comment...

Domyślnie

Księga przychodów i rozchodów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Czyli zasady ogolne , no tu wiem tyle co nic wiecej sie nie wypowiadam. Szczerze nie wiem po co na start pakowac sie w taka forme , i do tego vat. Bawic sie pozniej w rozliczanie tego , szukanie kosztow itp sprawy. Rozumiem przy wiekszych obrotach czy sporych wydatkach ma to sens.
    no comment...

Strona 144 z 152 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów