Strona 142 z 147 PierwszyPierwszy ... 4292132140141142143144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 411 do 1 420 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mieszany widok

Domyślnie

Kurs z kurii oczywiście może przechylić szalę zwycięstwa na Twoją stronę, ale jeżeli Twój UP będzie tak upierdliwy jak mój to najchętniej widziane byłyby 4-stopniowe studia z fotografii/grafiki/zarządzania/psychologi i ... pewnie znalezliby coś jeszcze. Kurs w Łowiczu na pewno się przyda, tym bardziej , że z tego co pamiętam trwa 2 czy 3 h i kosztuje ok 100 PLN.

Domyślnie

Witam bylem w urzedzie pracy dzis i jestem zdolowany troche. Potrzebuja abym mial umowe o prace, conajmniej 6 miesiaczna w zawodzie w ktorym chce teras rozpoczac dzialalnosc. Mam duzo referencji ale to dla nich nic. Musi byc umowa o prace. Co moge zrobic teras? Bardzo malo fotografow pracuje na umowe o prace. Bardzo by mi sie przydalo takie dofinansowanie, mam doswiadczenie bardzo duze i tu nagle takie cos ehhhh ...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Umowę o pracę? żeby zacząć działalność?? coś im się pomyliło chyba bo jednym z warunków chyba jest to że w czasie roku nie możesz być nigdzie na etacie ani nawet chyba na umowę zlecenie nic robić..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Umowę o pracę? żeby zacząć działalność?? coś im się pomyliło chyba bo jednym z warunków chyba jest to że w czasie roku nie możesz być nigdzie na etacie ani nawet chyba na umowę zlecenie nic robić..
    No nie. Warunkiem jest żebyś był bezrobotny i w ciągu roku jak już dostaniesz kasę i założysz działalność nie możesz pracować nigdzie indziej na żadną umowę (o pracę, zlecenie itd.) w zawodzie w którym założyłeś działalność.
    Ma to uniemożliwić szwindle typu:
    "Pani Haniu, kryzys jest i jeżeli nie chce pani żebym panią zwolnił to bierze pani dotacje na 18tys. oddaje mi kasę i pracuje dla mnie dalej. Podwyżkę 200zł dołożymy. Co pani na to?"
    Taki przykład z czapy trochę ale wiadomo o jaki mechanizm przekrętów mogłoby się rozchodzić.
    A ten papier może być dlatego żeby odsiać ludzi którzy biorą kasę na rok na "przezimowanie". Wydadzą 18tys na sprzęt, przez rok zapłacą 5tys. małego ZUSu, sprzedają sprzęt za ~12k i są 7k na + za nic
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Hej, przepraszam zle mnie zrozumieliscie. Musze miec udokumentowana umowe o prace jako fotograf aby oni wiedzieli ze sie na tym znam Nie mam czegos takiego ... i dla mnie to glupota. Musialem wczesniej pracowac na wlasnie tej umowie o prace aby oni mi teras mogli dac ta dotacje. Chca umowe o prace minimum 6 miesiecy, nawet umowa o zlecenie im nie pasuje

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MastaMarek Zobacz posta
    Hej, przepraszam zle mnie zrozumieliscie. Musze miec udokumentowana umowe o prace jako fotograf aby oni wiedzieli ze sie na tym znam Nie mam czegos takiego ... i dla mnie to glupota. Musialem wczesniej pracowac na wlasnie tej umowie o prace aby oni mi teras mogli dac ta dotacje. Chca umowe o prace minimum 6 miesiecy, nawet umowa o zlecenie im nie pasuje
    Zrozumiałem bardzo dobrze:

A ten papier może być dlatego żeby odsiać ludzi którzy biorą kasę na rok na "przezimowanie". Wydadzą 18tys na sprzęt, przez rok zapłacą 5tys. małego ZUSu, sprzedają sprzęt za ~12k i są 7k na + za nic
    Tak po części jest to krzywdzące, ale spójrz na ogół.
    Takich przypadków jak powyżej był baaardzo spory % (wiem od znajomych z urzędu) dlatego pojawiają się takie obostrzenia.
    Niestety ale dla urzędu jesteś potencjalnym przypadkiem jaki opisałem wyżej...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Tak po części jest to krzywdzące, ale spójrz na ogół.
    Takich przypadków jak powyżej był baaardzo spory % (wiem od znajomych z urzędu) dlatego pojawiają się takie obostrzenia.
    Niestety ale dla urzędu jesteś potencjalnym przypadkiem jaki opisałem wyżej...
    Ale to jest kasa z UE i im zależy żeby ją wepchnąć do kieszeni każdemu kto się zgłosi bo:

1. Delikwent kupi sprzęt na faktury czyli państwo położy łapę na 23% VATu i 19% dochodowego u tych u których kupił. Dodatkowo te pieniądze nakręcają już działające firmy.
    2. Delikwent przez rok poprawi statystykę bezrobocia i wspomoże ZUS.
    3. A może coś z tej firmy wyjdzie i będzie płacił ZUS, a może nawet i jakieś podatki po roku?
    4. Delikwent jest przez rok obywatelem bardziej zadowolonym bo coś dostał za free. Może nawet pójdzie na wybory i zagłosuje na tych, którzy wzięcie kasy umożliwili.

Same zalety :-)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 08-02-2012 o 23:41

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ale to jest kasa z UE i im zależy żeby ją wepchnąć do kieszeni każdemu kto się zgłosi
    No pewnie by tak było gdyby nie fakt, że pieniędzy jest mniej niż chętnych na nie.
    Trzeba robić jakiś odsiew. A to:
    1. Delikwent kupi sprzęt na faktury czyli państwo położy łapę na 23% VATu i 19% dochodowego u tych u których kupił. Dodatkowo te pieniądze nakręcają już działające firmy.
    2. Delikwent przez rok poprawi statystykę bezrobocia i wspomoże ZUS.
    3. A może coś z tej firmy wyjdzie i będzie płacił ZUS, a może nawet i jakieś podatki po roku?
    4. Delikwent jest przez rok obywatelem bardziej zadowolonym bo coś dostał za free. Może nawet pójdzie na wybory i zagłosuje na tych, którzy wzięcie kasy umożliwili.

Same zalety :-)
    A szczególnie pkt. 2-3 bardzo interesują państwo.
    A skoro jest więcej chętnych niż pieniędzy to chyba lepiej żeby trafiły do większych "pewniaków" a nie spryciarzy co tylko przezimują rok ze sprzętem w szafie

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Moim zdaniem szukają pretekstu, żeby nie dać dotacji i tyle.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Moim zdaniem szukają pretekstu, żeby nie dać dotacji i tyle.
    No coś jest na rzeczy, bo ostatnio znajomy też mi mówił, że bardzo trudno teraz o dotację - podobno nie ma pieniędzy. Ostatnio wszędzie to słyszę .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 142 z 147 PierwszyPierwszy ... 4292132140141142143144 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów