Strona 134 z 147 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 331 do 1 340 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

właśnie co do tego są wątpliwości. Ma moje oko z ustawy wynika, ze można w koszty zaliczyć zakupy z dotacji o ile nie jest to środek trwały lub wartość niematerialna.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

MZ jeśli chciałbyś w koszty księgować wydatki z dotacji to sama dotację musiałbyś wykazać po stronie przychodów i opodatkować.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

dofinansowanie jest z art. 21 pkt 121
    art. 23 w pkt 56 nie wymienia art. 21 pkt 121
    art. 23 w pkt 31 mówi o kosztach uzyskania przychodu a nie przychodzie

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

To się Pan księgowy zdziwi, jak mu powiem. Dzięki
    CANON...

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    dofinansowanie jest z art. 21 pkt 121
    art. 23 w pkt 56 nie wymienia art. 21 pkt 121
    art. 23 w pkt 31 mówi o kosztach uzyskania przychodu a nie przychodzie
    Art. 23 generalnie mówi co nie jest kosztami uzyskania przychodu a pkt1 ust 31 mówi (niestety bardzo ogólnie) że nie są KUP koszty ze źródeł przychodów zwolnionych od podatku i z mojego doświadczenia wynika że tę ogólną definicję US rozciągnie na art 21 ust 121 (cholerka okulary muszę kupić bo przejechałem ten ustęp i podciągnołem tę dotację pod ust 129) jako źródło zwolnione z podatku. Dlatego zawsze odsyłam do własnego US po ich zdanie.
    Tak już OT to wk... mnie to że nic nie może być jasno w przepisach napisane tylko z wieloma przypadkami trzeba lecieć do US sie pytać jak to traktują a żeby mieć 100% pewności trzeba wystąpić o interpretację indywidualną.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

uważam tak jak Majchalak, tyle, ze jeszcze programów nie można amortyzować.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Ponieważ tak jak pisałem od dłuższego czasu nie miałem doczynienia z dotacjami więc nie zagłębiałem sie w temat, ale w świetle dzisiejszej dyskusji poczytałem trochę interpretacji indywidualnych i faktycznie (o dziwo) stanowisko jest takie:
    do KUP można zaliczyć zakup towarów, materiałów, wyposażenia oraz środków trwałych ale tylko tych których wartość zakupu nie przekracza 3500 netto.

Domyślnie

Przepisy podatkowe mówią wyraźnie, że nie można zaliczyć w koszty uzyskania przychodu wydatków, które były obięte dotacją. Sama dotacja z PUP jest rodzajem ulgi. Wyłączeniem jest tutaj zakup środków trwałych, których wartość nie przekracza 3500,00 (amortyzacja jednorazowa). Inna kwestią jest podatek od towarów i usług (VAT). Ustawa o VAT nie ogranicza prawa do odliczenia podatku VAT od towarów i usług zakupionych ze środków z dotacji. Wszystko zależy od formy opodatkowania jaką wybieramy przy zakłądaniu działalności oraz od tego czy chcemy byc podatnikiem VAT, czy wybieramy zwolnienie podmiotowe z tego podatku.
    Wybierając zwolnienie od podatku VAT rozliczmy zawsze kwoty brutto co przy wykonywaniu usług fotografii ślubnej jest o tyle wygodne, że nie doliczamy podatku VAT i co za tym idzie nie odprowadzamy go do US. Pamiętajmy nasi odbiorcy usług (PM) nie potrzebują faktury VAT, bo i tak nie odliczą podatku naliczonego zawartego w tej fakturze.
    Dylemat pojawia się w momencie kiedy oprócz usług fotografii ślubnej wykonywalibyśmy również usługi dla firm (fotografia reklamowa, imprezy firmowe, itp), a takie zawsze mogą się trafić. Wtedy faktura jest atutem dla odbiorcy, gdyż ma prawo odliczenia podatku zawartego w fakturze zakupu usługi.
    Podsumowują wybór czy wybrać opodatkowanie VAT, czy też zwolnienie z VAT,decyzja zależy od indywidualnych potrzeb.
    Pamiętać należy, że w przypadku wykonywania usług fotograficznych podatek VAT wyniesie 23% usługi netto i nasza PM będzie średnio zainteresowana, czy jesteśmy VAT-cem.
    Korzyść podatkowa przy zakładaniu działalności = ogromna (zwrot 23%) i to w jakimkolwiek terminie, czy zwrot jednorazowy, czy podatek naliczony do przeniesienia . Tylko co dalej? Czy mamy zamiar tak rozwinąć działalność by fotografia ślubna stanowiła tylko dorywcze źródło dochodu? Może rozwinąć usługi fotograficzne o fotografie reklamową i itp? Jeżeli to drugie to może warto zarejestrować się jako podatnik VAT (i tak gdy nasze obroty przekroczą określony w ustawie pułap czeka nas przystąpienie do VAT).

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atmphoto Zobacz posta
    Przepisy podatkowe mówią wyraźnie, że nie można zaliczyć w koszty uzyskania przychodu wydatków, które były obięte dotacją.
    A teraz wyobraź sobie sytuację, że za 50 % dotacji kupujesz towar, do dalszej odsprzedaży (w moim UP w regulaminie była taka możliwość). Zgodnie z tym co piszesz - nie wliczasz tego w koszty, tak?

Teraz to sprzedaj z 5% zyskiem... Będzie z 10 000 zł przychodu do opodatkowania, no bo przecież kosztów nie poniosłeś. Myślę, że m.in. dlatego pojawiło się mnóstwo interpretacji indywidualnych, o których wspomniał wyżej Strebor.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majchalak Zobacz posta
    A teraz wyobraź sobie sytuację, że za 50 % dotacji kupujesz towar, do dalszej odsprzedaży (w moim UP w regulaminie była taka możliwość). Zgodnie z tym co piszesz - nie wliczasz tego w koszty, tak?

Teraz to sprzedaj z 5% zyskiem... Będzie z 10 000 zł przychodu do opodatkowania, no bo przecież kosztów nie poniosłeś. Myślę, że m.in. dlatego pojawiło się mnóstwo interpretacji indywidualnych, o których wspomniał wyżej Strebor.
    Pisałem o środkach trwałych, nie o towarach handlowych. U mnie dopuszczalne jest 30% na towary i materiały.

Strona 134 z 147 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów