Strona 528 z 608 PierwszyPierwszy ... 28428478518526527528529530538578 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 271 do 5 280 z 6075

Wątek: Co nowego u Canona? [Plotki]

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

a pro po iso25 czy filtry szare nie załatwiają sprawy ??
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirgerwazy Zobacz posta
    Załatwiają.
    Ale chyba trzeba być supermanem/batmanem/MacGyverem (niepotrzebne skreślić i sorry McGyver), żeby szybciej wyjąć filtr i nakręcić, niż przełączyć ISO.

Coś już napisał

Domyślnie

Załatwiają na tyle skutecznie, że jako dodatkowy element optyczny wpływają na jakość obrazu, najczęściej niewiele, ale jednak, bo całkowicie neutralne nigdy nie będą.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yakuza144 Zobacz posta
    A czy przypadkiem na matrycach cyfrowych najlepszym nie jest ISO 200? Coś kiedyś mi się takiego przewineło
    Jest. Ale tylko na tych gorszych forach
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Świetne rozwiązanie, szczególnie jak masz ze 4 średnice filtrów na obiektywach. I gwarantuję Ci, że zawsze najbardziej będą potrzebne te obiektywy, które mają tę samą średnicę a filterek będzie dokręcony oczywiście na tym drugim. Teraz widzisz przewagę rozwiązania z ISO?

A tak mnie naszło: dotykowy tylny ekran, na którym ruchem palca nakłada się szarą software'ową połówkę na takiej części i pod takim kątem, jaki akurat jest potrzebny.. ale by fajnie było, co?
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 08-04-2011 o 22:02 Powód: Automerged Doublepost
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    A tak mnie naszło: dotykowy tylny ekran, na którym ruchem palca nakłada się szarą software'ową połówkę na takiej części i pod takim kątem, jaki akurat jest potrzebny.. ale by fajnie było, co?
    I zamiast zrobić to jak trzeba, czyli poświęcić temu 15 sekund w LR, mielibyśmy ufajdać sobie cały ekran tłustymi paluchami? No nie przekonałeś mnie
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Świetne rozwiązanie, szczególnie jak masz ze 4 średnice filtrów na obiektywach. I gwarantuję Ci, że zawsze najbardziej będą potrzebne te obiektywy, które mają tę samą średnicę a filterek będzie dokręcony oczywiście na tym drugim. Teraz widzisz przewagę rozwiązania z ISO?
    pomijajac ta kwestie - filtry ND nie sa idealnie neutralne barwnie. i to niestety w okolicach pory wieczornej potrafi wyraznie wyjsc na wierzch, niekoniecznie na plus zdjec.

kwestia druga - filtr szary kradnie swiatlo, a przy standardowych dla landszafciarzy szklach f/4 to juz jednak AF nie ma sie z czym rozpedzac i byle ND 4x daje f/8, co czesto mocno utrudnia zlapanie ostrosci. a przy dluzszej rurce to ja jednak wole nie ostrzyc na oko MF-em.

kwestia trzecia - w moim wypadku mowa by byla o uzyciu ISO 25 i juz jakiegos filtra szarego badz chocby polara. z powodow wymienionych w punkcie dwa seksapil nakrecania kolejnego filtra jest mocno ograniczony...

mi nie, ale chcialbym czujnik RFID wbudowany w korpus (plus software'owy support w Lightroomie) , tak zeby mozna bylo sobie na filtry, czy cokolwiek innego ponaklejac chipki i miec od razu w softwarze na kompie odczytane co bylo uzyte na zdjeciu. takie male marzenie, bo ani to realne, ani niezbedne (ot, chciejstwo), ale technicznie jest calkiem latwo do zrobienia, a byloby czasem wygodnie wiedziec, co tam sie na tym szklo mialo...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale to co innego odzyskiwać szczegóły z przepaleń a co innego od razu naświetlić przykładowe niebo 2EV niżej. W LR to już nie to samo...
    Jarek

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ale to co innego odzyskiwać szczegóły z przepaleń a co innego od razu naświetlić przykładowe niebo 2EV niżej. W LR to już nie to samo...
    ale tobie chodzilo o taki magiczny trik, ze czesc pikseli na matrycy dostaje mniejsza czulosc, czyli robi hardware'owo szara polowke?

o ile wiem, teoretycznie sie da sterowac wzmacnianiem sygnalu czesci przetwornikow ADC od photosite'ow, ale w praktyce nie mam pojecia jakie by byly koszta matrycy z takim cudem wiankiem.

mnie natomiast chodzilo o cos innego: uzywam sobie filtrow jak zawsze, tylko LR mi je automagicznie rozpoznaje dzieki czytnikowi*. bo teraz to musze pamietac (co sie rzadko udaje), albo zapisywac.

* - czytnik dzialajacy dokladnie na zasadzie karty zblizeniowej do parkowania czy tego typu ustrojstwa. sie takie rzeczy robi juz od dobrych paru lat...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Wystarczyłoby wymienić filtr AA na matrycy na ND i już macie swoje iso25 i do tego ostre (choć aparat będzie się upierał, że to iso100) :P

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Canon 14.5-60mm f/2.6, ehhh szkoda, że nie EF

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 528 z 608 PierwszyPierwszy ... 28428478518526527528529530538578 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów