Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Moim zdaniem, nie napalaj się na Video Raw w dslr Canona. Nie będzie tego w nowej odsłonie 5d, 1ds czy też w mitycznym 3.5d. Jeśli jednak będzie, to będzie to potwornie drogie, czyli tak jakby nie było dla nas - mas.
Tak żeby było trochę jaśniej z tym formatem Video Raw. To nie jest odpowiednik mjpeg z klatkami RAW zamiast jpg. Tutaj nie ma zapisanych wszystkich pełnych klatek, dlatego pliki są dużo mniejsze niż by wynikało z ilość klatek razy wielkość pojedynczej klatki. Nie będę się więcej rozpisywał jako to jest zrobione, bo pewnie nikogo to tutaj nie interesuje. Jednak o ile się nie mylę to na karcie 64gb zmieści się przynajmniej 23 minuty materiału. Można się obejść bez zewnętrznego dysku, tylko karty trzeba często wymieniać. Dodanie takiego dysku, wiązałoby się z dodaniem kontrolera do korpusu, a tego Canon nie zrobi. Tak jak nie doda do korpusu Usb hosta, bo by mu się Grip z Wi Fi nie sprzedawał.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
Ja jestem w stanie trochę na niego uzbierać i władować, bo w ustawianiu wszystkiego jeszcze przed naciśnięciem przycisku REC jestem słaby/leniwy/etc. Tym bardziej, że może nawet poprawią (zrobią)downscaling i dorzucą 720p60 (a może nawet i 1080, jak chcą zawładnąć rynkiem)...
Tak, wiem, dlatego napisałem "pseudonaukowe", a później zapodałem linka do wag formatów REDowych.
czy czasem juz niektore "domowe" kamerki w okolicach ~2,5-3K nie maja 1080/60/50p ? Obilo mi sie to o uszy, jesli tak, to nie jest juz wcale jakies fantasy aby bylo w nowych korpusach![]()
czy to tylko ja jestem jakiejs starej daty, czy jednak aparat fotograficzny to co innego niz kamera wideo? bo moim podstawowym zainteresowaniem cieszy sie jednak to, jakie istniejacy badz nieistniejacy aparat robi zdjecia i jak przyjemny jest proces fotografowania...
tak tylko nawiasem pytajac, bo moze ja faktycznie z innej bajki jestem... ale nieodmiennie, interesuje mnie cos wiecej niz inwaliden-kamera...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
I od dawna wiadomo, ze kamerke video z matryca 36 x 24mm mozna za kilka tysi kupic w przydomowym sklepie
A kamerke z matryca APS-C za 1500zł
Ile ludzi by dalej siedzialo zapewne w czarnej D, gdyby w lustrzankach nie pojawil sie tryb video? Ile talentow sie ujawnilo, gdy za mala kase mozna tworzyc rzeczy wczesniej dostepne TYLKO dla zawodowcow lub ludzi majacych mase kasy.?
I juz chyba wiadomo o co biega.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 28-07-2011 o 15:46
ale naprawde bedziemy sie przekonywac, ze to jest sprzet do czegos wiecej niz okazjonalnego, dodatkowego nakrecenia filmu?
no bo chyba nie bedziemy sobie wmawiac, ze w ogolnych wynikach sprzedazy DSLR odsetek tych odbiorcow, ktorzy kupuja to wylacznie do krecenia filmow jest wiekszy niz fotografow - nawet nie biorac poprawki na nowosc tego wydarzenia i zachlysniecie sie nim przez rynek....
dobra, jade dalej z ironizowaniem...
czy piszac o tych rzeczach masz na mysli film, na ktorym ostrosc podaza normalnie za filmowanym obiektem... ? nie no, pewnie ze nie, bo jak sie oglada filmy z 5D (ale i z APS-C tez) to nalezy zachwycac sie pieknymi rozmyciami...
umowmy sie, ze ja rozumiem jakie sa zastosowania DSLR w filmowaniu i jego nowe mozliwosci, ale nadal upieram sie, ze to znacznie lepszy sprzet do fotografowania niz do filmowania. zeby ladna analogie zastosowac: cieszy mnie nieodmiennie udoskonalanie lyzek w zakresie krojenia kotleta, ale nadal uwazam, ze lepiej nadaja sie do jedzenia zupy...
no. linia aparatow ma lezacy i kwiczacy AF, matryce zaslugujaca na lepsza optymalizacje DR, sporo niewykorzystanych mozliwosci odczytu sensora do pomiaru (czyt: naswietlanie na "zeby nie przeswietlic"), o babolach funkcjonalnych w Canonie sie nie bede rozpedzal (drabinka ekspozycji na +/- 2EV, brak kurtynki w celowniku, szamansko rozwiazny MLU, ... - moge jeszcze pare wymienic) itd. itp.
niemniej, zamiast uczesac kotkowi futerko i przypilowac paznokcie, wciska mu sie w pupe piora i oklaskuje jako nowatorskiego pawia...
sorry, nie kupuje. jak dla mnie, to jesli taki 5D mkIII nie wniesie nic istotnie nowego i wartosciowego z punktu widzenia fotografowania to bede nadal robil mkI. a moglbym wydac pieniadze...
To już bardziej uwierzę w Video Raw niż skalowanie w dół 60 razy na sekundę. Nawet 24 razy na sekundę nie dadzą rady.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No widzisz... Ile osób tyle potrzeb. Ty chciałbyś otrzymać to co napisałeś, a mnie żadna z tych rzeczy nie jest potrzebna. Wystarcza mi to co jest w 5dII. To wątek plotkarsko-marzycielski. Daj nam sobie pomarzyć o video gadżetach w nowych korpusach.
Ostatnio edytowane przez polm ; 28-07-2011 o 21:21 Powód: Automerged Doublepost
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.