Strona 111 z 194 PierwszyPierwszy ... 1161101109110111112113121161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 101 do 1 110 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Jakosc obrazka? M9, nic, nic, u43 i APS-C razem. Pisze o niskich ISO.
    No jakże... jakoś obrazka to nie tylko detale...

M9....nic...nic....NEX....nic...m4/3
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    http://epicure.pl/!01.jpg
    http://epicure.pl/!02.jpg
    Z lewej aparat X, z prawej Y. Zgadnij, który z nich to 4/3, a który FF.
    Wydaje mi się, że lewa: m/43 a prawa FF, ale nawet jak będzie na odwrót to i tak moim zdaniem łatwiej zrobić ostrzejsze fotki E-PL1 niż tą twoją FF; sampel 01 zdradza że raczej nie jest to M9.
    A propos sampli Jerry'ego: posłużę się cytatem z BMW M5 spotkanej kiedyś w NJ: don't

Cichy: kumpel ma nex-3 z E16 kołowa ryba więc jakby wiem co toto za fotki wypluwa. Jak Tamron puści makrówki pod Nex'a pewnie pozabija, ale póki co E-PL1 mistrz!
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    ...moim zdaniem łatwiej zrobić ostrzejsze fotki E-PL1 niż tą twoją FF
    A niby jakim cudem?
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pytanie, czy "ostrzejsze zdjęcie" to subiektywne odczucie polegające na liczeniu pikseli przy 100% powiększeniu, czy na ocenie ostrości fragmentu zdjęcia w stosunku do całego kadru.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    i tak moim zdaniem łatwiej zrobić ostrzejsze fotki E-PL1 niż tą twoją FF
    To tak na podsumowanie to ktoś kto wybrał świadomie FF, korpusie który trzyma się pewnie i z przyjemnością nawet nie spojrzy na te wszystkie mydelniczki m4/3, już trabanty od Canona to jest przegięcie (nie wytrzymałem z tym nawet 2 miesięcy, choć bardzo chciałem). Aha i proszę w dyskusji nie poruszać jakości obrazowania jako argumentu za m4/3, bo to największa wada tego systemu (pomijając oczywiście archaiczne proporcje obrazu)

Pozdro

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A teraz z innej beczki. Nie ogolnie o APS-C, ale o NEX. (...)

Wyzsze ISO zjada detal, jak w wiekszosci aparatow.

No dobra, ja się nie wykłócam, bo obrabiając zdjęcia nie miałem takiego wrażenia, wprost przeciwnie, ale dziś zrobiłem sobie kolejny mały teścik:

www.kubacichocki.pl/koszyk/nexiso.jpg

Cropy 100% prosto z RAW, bez odszumiania, bez wyostrzania. Ja tu nie widzę utraty detalu.

Zaznaczę, że to są zdjęcia z NEX-3 i też już mam dosyć tego aparatu, ale wyłącznie ze względu na zbyt małe body

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

test ok.
    jakiego szkła używaleś? (pewnie nie jest to bez znaczenia).

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ale Kolekcjoner - MAM PROSBE. Zupelnie szczerze. Nie koniecznie teraz, ale wpadnij tu jak bedziesz mial chwile i napisz, idealnie z przykladami - cos wiecej o obrazowaniu, plastyce. O roznym rozkladaniu sie glebi ostrosci, o winietowaniu. Wlaczajac sredni format. Na pewno zrobisz to lepiej niz ja.

W ramach niesienia oswiaty :-D
    Wiesz ja jestem praktykiem nie teoretykiem. Może ktoś się znajdzie kto coś takiego napisze. Ja pierwszy aparat dostałem jak miałem 6 lat i od tego czasu pstrykam ale teoria jakoś nigdy mnie nie ciągnęła. Po prostu widzę różnice ale analizy szczegółowe czy dlaczego ten róg ostry, a ten nie - pozostawiam innym.
    Raczej też ciągle przywoływana tutaj ostrość zdjęć nie jest dla mnie priorytetem. Wystarczy zobaczyć choćby album ze zdjęciami Jerzego Baranowskiego z podkrakowskimi klimatami - wszystko robione Psixem. Na niektórych ziarno jak koń, ostrość taka sobie, a jest to poezja dla oczu.

PS:
    a propo walizki, nie moje graty, ale pokazujace sprzet goscia z fredmirandy, ktory przesiadl sie na bezlustrowce:

zdjęcia

Z czasem sekcja dSLR poszla w odstawke. Powod ten sam co u mnie.
    Nie chcialo mu sie po prostu nigdzie tego zabierac. A slubow nie robi :wink:
    Co do tego co pokazałeś. Po pierwsze kosztowo to chyba jedno jeśli nie gorzej . Po drugie gość ma takie priorytety, że to mu wystarcza. Mnie np. do krajobrazu też takie coś by się podobało - z jedynym zastrzeżeniem, że ja sobie do takiej roboty bardzo cenię LV. Po trzecie to FF czy tam prawie FF więc do zabawek o których jest ten wątek ma się to nijak. Po czwarte optyka do tego to poezja trudno znaleźć lepszą. Po piąte zmieniłem zdjęcia na linki bo były za duże .
    Wniosek. Wciąż taki sam. Nie da się szkłem utrzeć.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    test ok.
    jakiego szkła używaleś? (pewnie nie jest to bez znaczenia).
    No nie jest, bo przecież nie podepnę Nexowego naleśnika, bo jaki to ma sens ?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Cropy 100% prosto z RAW, bez odszumiania, bez wyostrzania. Ja tu nie widzę utraty detalu.
    Powiem tak - powtorze slowa Kolekcjonera:
    - teoretycznie pewnie masz racje
    - praktycznie - jak robie zdjecia syna w slabszym swietle (po to podnosze ISO) - jest duzo gorzej (pewnie dlatego, ze NEX nie ma EVF, trzyma sie go w reku, latwiej o poruszenie, itd.).

Czyli teoretycznie tak, praktycznie nie.
    Pozdrawiam!

Strona 111 z 194 PierwszyPierwszy ... 1161101109110111112113121161 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów