Gonia, gonia.
A teraz z innej beczki. Nie ogolnie o APS-C, ale o NEX. Dla tych CO WIDZA mala roznice na 1600 na DP Review
Jak mialem u43 - to sporo zdjec dzieciakow lub znajomych w mieszkaniu - robilem jedynie na ISO 100 z podpieta mala lampa FL-36. Na nia stofen lub lightsphere.
Jak uzywalem tylko NEX - to zostalem troche z reka w nocniku. Lampy zewn. ktora odbijam od scian\sufitu nie podepne. Lampa dedykowana - slabo. Zostaly mi jedynie jasne stalki i najwyzsze akceptowalne dla mnie ISO 1600.
I co? D...a blada. nawet zona (ktora nie zna sie na sprzecie kompletnie) smieje sie ze mnie, z tych zdjec z NEX'a na ISO 1600.
Do niedawna to bylo tylko smieszne, ale w pewnym momencie juz nie. Zaczela sie domagac, zebym cos zrobil, bo te zdjecia wstyd drukowac na srednim powiekszeniu na papierze (tak, czasem drukujemy i wysylamy poczta, gdzie technologia nie zawiatala, zeby bylo smieszniej - do Stanow).
Na szczescie mam z powrotem inne body, gdzie moge podpiac lampe.
Cala nadzieja w NEX-7 (sanki lampy i EVF), zobaczymy rowniez zapowiadana lampe zewn. - ma pozwolic odbic od sufitu, ale z tego co widac raczej stofenu, czy lightsphere nie nalozymy - oraz w szkle Zeiss 24mm f/1.7.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przypomnialem sobie jeszcze niedawne potwierdzenie red. Arka z Optycznych (w komentarzach pod bodajze plotkami), ze NEX ma jednak oslabiony filtr AA. Tylko dlaczego ja tego nie widze w moich zdjeciach...
Zrobilem w koncu maly test, na statywie. I moge potwierdzic, ze jednak filtr AA w NEX wydaje sie byc oslabiony.
Moze nie tak jak w u43, ale jednak. Optyczni pisali "oslabiony w jednym z kierunkow".
Nie widac tego natomiast efektow, jesli sie fotografuje w naszych warunkach pogodowych, tzn.
1) uzywa wyzszych ISO, 800 i 1600 (poza wychodze sporadycznie)
2) uzywa nawet najlepszych szkiel otwartych na f/1.4 - f/1.5.
Wyzsze ISO zjada detal, jak w wiekszosci aparatow.
Na przyslonach f/2.8 - f/11 - roznica miedzy M9 a NEX jest stala, z przewaga pierwszej.
Pelna klatka, zupelny brak AA, wiadomo.
ALE - na f/1.4, i jeszcze na f/2 - przewaga M9 jest o wiele wieksza nad NEX jesli chodzi o ilosc szczegolow - niz w przypadku przymknietego szkla.
A ja - ze wzgledu na pogode, swiatlo i brak sanek lampy w NEX - uzywalem glownie wyzszego ISO i otwartych szkiel.
Stad moje wczesniejsze powatpiewanie w oslabienie AA w NEX.