Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 83

Wątek: Przejście z 24-70 na stałki

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    28/1.8 to moim zdaniem przedrożony bubel, na cropie (który w końcu wymaga lepszych obiektywów niż FF) wychodzi z niego cały ten syf za 1800 zeta...
    Miałeś c28/1.8 że tak o tym szkle mówisz? Ja mam i powiem że jest fajne. Owszem jest to specyficzne szkło które kupiłem zamiast T17-50.

Według obiegowej opini na cropie daje mniej mydlane rogi niz na FF. Nie daje tak miłego obrazka jak c85/1.8 no ale to inna ogniskowa inne rozmycie etc. Trudno wymagać takigo rozmacia od 28/1.8 jak ma 85/1.8

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    Miałeś c28/1.8 że tak o tym szkle mówisz?
    Owszem, miałem, 1 dzień na próbę. Może zaszkodziło mi w jego ocenie to, że porównywałem go z Nikkorem 35/1.8 DX za 700 zł.

Według obiegowej opini na cropie daje mniej mydlane rogi niz na FF.
    A jakim sposobem miało by być odwrotnie?
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Owszem, miałem, 1 dzień na próbę. Może zaszkodziło mi w jego ocenie to, że porównywałem go z Nikkorem 35/1.8 DX za 700 zł.
    Może i nikkor 35/1.8 jest lepszy za to c85/1.8 jest zapewne lepsza od nikkora 85/1.8. A szkoda ale z tych dwóch wole lepszą c85/1.8

A jakim sposobem miało by być odwrotnie?
    Poczytaj CB

Domyślnie

Jeszcze do niedawna byłem posiadaczem tylko stałek,ale zmęczyła mnie ciągła żonglerka szkłami, postanowiłem zamienić na zoomy i nie żałuję.Oczywiście w pogoni za bokehem tylko stałki dają szansę na osiagnięcie właściwego efektu,ale treść zdjęcia nie zależy od stałek, często raczej od szybkości i widzenia tematu.Polecam zoomy, oczywiście jasne będą lepsze,ale Twoja puszka nie szumi tak bardzo,więc możesz jechać na wysokim iso :-)

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Może i nikkor 35/1.8 jest lepszy za to c85/1.8 jest zapewne lepsza od nikkora 85/1.8. A szkoda ale z tych dwóch wole lepszą c85/1.8
    O 85-tkach nie rozmawiamy - zresztą niewiele miałbym do powiedzenia, Nikkora 85/1.8 nie posiadałem/nie posiadam.

Rozmawiamy za to o podstawowym (przynajmniej dla mnie) obiektywie - "pięćdziesiątce". W nikonowskim cropie masz wybór - tania i więcej niż przyzwoita stałka 35/1.8 lub drogi i bardzo dobry zoom 17-55. W canonowskim cropie moim zdaniem nie masz - jakość optyczna, uniwersalność 17-55is wyprzedza drogiego jak zboże w czasach głodu 28/1.8 o lata świetlne.

Poczytaj CB
    A czytam. Jednakowoż - krytycznie.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

O 85-tkach nie rozmawiamy - zresztą niewiele miałbym do powiedzenia, Nikkora 85/1.8 nie posiadałem/nie posiadam.

Rozmawiamy za to o podstawowym (przynajmniej dla mnie) obiektywie - "pięćdziesiątce". W nikonowskim cropie masz wybór - tania i więcej niż przyzwoita stałka 35/1.8 lub drogi i bardzo dobry zoom 17-55. W canonowskim cropie moim zdaniem nie masz - jakość optyczna, uniwersalność 17-55is wyprzedza drogiego jak zboże w czasach głodu 28/1.8 o lata świetlne.

(...)
    Przypomnę Ci o istnieniu canonowskiej 35/2.0 - ona jeszcze niedawno była bardzo tania, teraz widzę cena trochę podskoczyła - ale jest.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Przypomnę Ci o istnieniu canonowskiej 35/2.0 - ona jeszcze niedawno była bardzo tania, teraz widzę cena trochę podskoczyła - ale jest.
    Niestety, nie zdążyłem się zapoznać. Być może jest to jakaś propozycja alternatywna dla 17-55is.

Żeby nie było niedomówień: nie klękam tu wcale przed 17-55is, obiektywem którego nigdy na stałe nie miałem bo - nie potrzebowałem. Nie można jednak go nie docenić w tym wątku - w kontekście "sprawy Grega" jest to obiektyw optymalny. Optymalny w tym systemie - dodam dla jasności.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Kiedyś interesowałem się systemem Nikona. I z tego co widziałem to Nikkor 17-55 jest na pewno solidniejszy od Canona 17-55, ale optycznie to szału nie robi, szczególnie za tę cenę.

28mm 1.8 pamiętaj że to stare szkło kryjące FF, nie bardzo można go porównywać z cropowym 35mm Nikona.

Coś już napisał
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Oki to tak resumując zostawić 17-40L(podbijać iso) i poczekać na lepsze czasy jak kiedys zakupie 5d, czy sprzedać dołozyć parę stówek i brać 17-55. Szkoda, że mieszkam w takim a nie innym regionie Polski gdzie nie ma porządnego sklepu lub uzytkownika, który by posiadał owe szkiełko. Ciągle czekam na cene od kolegi z CB - 17-55.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Kiedyś interesowałem się systemem Nikona. I z tego co widziałem to Nikkor 17-55 jest na pewno solidniejszy od Canona 17-55, ale optycznie to szału nie robi, szczególnie za tę cenę.
    Też tak uważam, nic innego nie pisałem.

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    28mm 1.8 pamiętaj że to stare szkło kryjące FF, nie bardzo można go porównywać z cropowym 35mm Nikona.
    No cóż: Canon chyba uważa, że właśnie trzeba porównywać - bo nic nie proponuje w zamian. Wszyscy klaszczemy i kochamy go dalej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez greg1981 Zobacz posta
    Oki to tak resumując zostawić 17-40L(podbijać iso) i poczekać na lepsze czasy jak kiedys zakupie 5d, czy sprzedać dołozyć parę stówek i brać 17-55.
    Tu kończą się możliwości naszej pomocy - dylemat czy pozostać przy cropie z bezkompromisowymi szkłami czy uciec w FF jest już mocno subiektywny. Szczególnie biorąc pod uwagę ceny: 7d, 5d2, 1ds. Ja wybrałem opcję SSW (sp...m stąd w ogóle).
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 15-12-2010 o 20:29 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów