Strona 411 z 608 PierwszyPierwszy ... 311361401409410411412413421461511 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 101 do 4 110 z 6075

Wątek: Co nowego u Canona? [Plotki]

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ale i te kamery muszą "gonić" Sonówkę Ex1.
    Nie znam tych kamer Canona ale uwierz mi, że EX-y to pod względem sensora żadna rewelacja ani jak jest zbyt dużo światła, ani jak jest zbyt mało. Do news-ów te kamery dają wystarczającą jakość ale do bardziej ambitnych zadań nigdy bym ich nie kupił - szczególnie za te pieniądze.

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Teraz za magnezowe body (7D) trzeba będzie dać 5000zł a nie 3000zł (50d). Myślę że dla wielu to będzie jednak istotne.
    A ja myślę że nie. Ten magnez to trochę mit. I nie bronię tu Canona, bo dobrze wiadomo co nimi kieruje. Natomiast moje osobiste doświadczenia pokazują, że nocnikowy plastik z 350-tki okazał się bardziej trwały niż magnez z 30-tki .
    Co do 7-mki to ten aparat ma dużo więcej zalet niż magnez i to dla mnie jest wystarczający argument do tego, że bym go wolał niż 50D, a nie magnez.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    dla ksiegowych Canona? tak. bo zaplaci mniej kasy niz profesjonalista.
    Hmmm . Tu bym nie był taki pewien. Tych niedzielnych jest jednak taka liczba, że to na nich robią największy obrót i kto wie czy nie największy zysk. Także co do tej hierarchii ważności może być różnie.

Gwałtu, rety.Plastik się rozsypie zaraz po gwarancji, niedobry Canon...

Nie chce mi się szukać, ale jest na pbase konto, gdzie koleś pokazuje jak trzyma swoje 300D z ztcp 600L... w ręce trzyma nie na statywie... za grip w body... nie połamało się...
    Ja swoim 350D przydzwoniłem w kosz na śmieci jak spadałem na glebę, nawet nie pękło.
    No właśnie - mój też niejedno przeszedł, a 30-tka była bardzo szanowana i padła już chyba na amen :rolleyes:.

BTW. Kolekcjoner? A.. ten prorok
    Który 8)?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

cos Kolekcjoner z ta 30-tka pecha miales. moja w morzu plywala i do dzisiaj skubana nie chce pasc. zaparla sie i nie zdycha no z drugiej strony, nie uzywalem jej jako kastetu ani do gry w kregle, wiec nie upieram sie, ze na uderzenia jest zbyt wytrzymala
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Pozwolę sobie wtrącić trzy grosze a`propos plastiku. Jestem posiadaczem 450D, podpinam 70-200 F4 L, obiektyw jest cięższy od korpusu, trzymam za korpus, nic nie odpadło, luzów też póki co nie stwierdziłem, co roku z powyższym korpusem jeżdżę na narty w Alpy, fociłem już przy -20, a latem w Egipcie, Jordanii, Włoszech i Grecji (do +40), czasem było sucho, czasem wilgotno, czasem było spore zapylenie, oczywiście nie spuszczam celowo na ziemię, nie wrzucam do wody, aczkolwiek drobny kapuśniaczek i śnieg sprzęt przeżył.
    Myślę że dla amatora za jakiego się uważam, zdecydowanie ważniejsze od pancernego korpusu, jest waga i parametry użytkowe takie jak filmy (do tej pory musiałem się decydować czy focić czy filmować) i ich dobra jakość, oraz co dla mnie istotne to dobry szybki AF (poza wakacjami lubię też popstrykać samoloty). Waga istotna jest zwłaszcza jak w upale na wakacjach z rodzinką poza aparatem dźwiga się a to picie, a to coś jeszcze. Podobnie było też w 350d, który posiadałem poprzednio, mimo plastiku aparat przy podobnym trybie użytkowania sprawował się znakomicie.
    Osiągnąłem już na szczęście wiek kiedy nie zwracam uwagi na wszelkie łatki i określenia marketingowe typu pro, semi pro itd. tylko kieruje się własnymi indywidualnymi potrzebami. Poczekam na testy i jeżeli 60D będzie miał skuteczny AF i będzie ogólnie rzecz ujmując pozwalał robić ładne zdjęcia i filmy to poważnie rozważę zamianę, a tak żartując to gdyby 450D pozwalał filmować to używałbym go jeszcze długo, w myśl zasłyszanej zresztą na tym forum maksymy, że lustrzanka jest tyle warta ile dołączony do niej obiektyw i osobiście wolę kupić dobre szkło niż super body.
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Jakies lekkie szkla moze nie problem, ale ja bym sie bal trzymac 60D z 300/2.8. Nie wiem jak w praktyce, ale chyba ciezkie szkla z serii supertelephoto podpiete do xxxD i zlapane za samo body, moga uszkodzic mocowanie. Kilka kilo nacisku sporego szkla moze w praktyce pokazac ile daje magnezowy szkielet. Sam czesto chwytam, noszac taki zestaw z 20D/5D2 i lapiac za korpus mam juz te uczucie, ze cos tam na mocowanie EF naciska z spora siła.
    Co by bylo w body opartym na plastiku?

wszystko spoko, tylko mowisz o szkle ktore jest dla profesjonalistow, a nie dla amatorow. jak ktos kupuje 300/2.8 to wie po co je kupuje i na 99% wie ze xxxD nie spelni jego wymogow.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

w zasadzie pod szkła krotkie i lekkie bedzie 60d, ktory dodatkowo bedzie mniej ważył. dobrze ze amator ma wybor pomiedzy mega tanie, a tanie, amatorskie i z dobrym AF, wiekszym wizjerem, wieksza iloscia przyciskow. a jezeli ktos uzywa dlugich luf typu 100-400, to 60d pewnie sie przy niej nie zlamie, ale jesli kupi 7d, to bedzie idealny zestaw

duzo ludzi zanim kupi pierwsze 6d lata po weselach z xxD. Teraz ich rece będa lekko odciążone, a bebechy beda te same

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

[QUOTE=Smok;854654
    Osiągnąłem już na szczęście wiek kiedy nie zwracam uwagi na wszelkie łatki i określenia marketingowe typu pro, semi pro itd. tylko kieruje się własnymi indywidualnymi potrzebami.
    [/QUOTE]
    ale to nie sa okreslenia marketingowe. slowo "profesjonalny" wywodzi sie od lacinskiego "professio" i nie oznacza nic innego niz "zawodowy". aparat zawodowy to aparat adresowany do uzytkownika fotografujacego zawodowo, czyli zarabiajacego w ten sposob na chleb. nie ma to nic wspolnego z umiejetnosciami, bo w grupie fotografow zawodowych jest przeciez niemalo kotleciarzy

"amator" od francuskiego "amateur" (milosnik), to ktos kto zajmuje sie dana dziedzina dlatego, ze czerpie z tego radosc i jest mnostwo znakomitych fotografow amatorskich

marketing jedyne co robi, to probuje amatorom wmowic, ze chca sprzet profesjonalny. z akcentem na czasownik "chciec", ktory znaczy co innego niz "potrzebowac"
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    cos Kolekcjoner z ta 30-tka pecha miales. moja w morzu plywala i do dzisiaj skubana nie chce pasc. zaparla sie i nie zdycha no
    No wiem ale mnie to niestety nie pociesza w żadnym stopniu . Właśnie chyba wilgoć ją załatwiła - prawdopodobnie padła płyta główna.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar Manfred

Domyślnie

"premiera" canona EOS 7DSV
    http://www.usa.canon.com/cusa/consum...01e024801dc12b
    teraz czekamy na debilne posty 7D vs 7DSV

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale beton - nie mają już czego wymyślić... I co, mam dzieciakom w szkole naklejać na łby kody kreskowe?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Gwałtu, rety.Plastik się rozsypie zaraz po gwarancji, niedobry Canon...

Nie chce mi się szukać, ale jest na pbase konto, gdzie koleś pokazuje jak trzyma swoje 300D z ztcp 600L... w ręce trzyma nie na statywie... za grip w body... nie połamało się...
    Ja swoim 350D przydzwoniłem w kosz na śmieci jak spadałem na glebę, nawet nie pękło.
    No dobra, ale pewny jestes, ze mocowanie w jego 300D nie ma juz sporych luzow? Skad wiesz? Moze 5min po zrobieniu zdjecia jego 300D stracilo mocowanie, albo urwało gripa. Zdjecie wstawic mozna zawsze. Ja takze moge wstawic zdjecie jak trzymam swoje 5D2 na jedym palcu nad mostem i rzeka - ale masz gwarancje, ze to nie bylo moje ostatnie foto z tym zestawem?

Trzymac, a fotografowac i sporo ruszac takim zestawem to dwie zupelnie inne bajki. 300 wazy 2.5KG i czuje sie jak naciska na mocowanie, a 600L wazy grubo ponad 2x tyle. Co jak co, ale wystarczy zobaczyc schemat budowy xxxD (i pewnie tex 60D na podobe) i widac, ze mocowanie wcale nie ma az takiego oparcia jak body magnezowe.

Strona 411 z 608 PierwszyPierwszy ... 311361401409410411412413421461511 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów