Strona 410 z 608 PierwszyPierwszy ... 310360400408409410411412420460510 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 091 do 4 100 z 6075

Wątek: Co nowego u Canona? [Plotki]

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rezygnacja z magnezu i wejście w plastik zapewne oznacza obniżenie kosztów produkcji i możliwość wejścia z produktem w cenową promocję jak też i finansowanie takiej.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Co do serii xxD... Pomimo, że jestem jej fanem i użytkownikiem od czasu 10D (później 40D i 50D) muszę tu sprostować jedną sprawę. Seria ta semi-profi była uznawana w naszym kraju. W klasyfikacji Canona to linia "dla zaawansowanych entuzjastów. 60D... Mam mieszane uczucia ze wskazaniem na te negatywne (zaznaczam, że są subiektywne i motywowane potrzebami). Po pierwsze - kamera. Moim zdaniem zbyteczna, ale rynek jej łaknie, więc niech będzie. Po drugie - odchylane LCD. Jeśli dyktowane obecnością kamery - OK. Jeśli tylko pędem rynku - bez sensu. I ostatnia sprawa - plastikowy korpus. Jak świat światem dwucyfrowe DSLR Canona były magnezowe. Między innymi ta cecha stawiała dwucyfrowe Canony o pół półki wyżej od dwucyfrowych Nikonów. Teraz Canon wyrównał w dół. Powód zmiany materiału obudowy? Koszty, koszty i jeszcze raz 7D W końcu musi być jakiś argument w różnicy ceny między 60D, a 7D.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Trzeba tylko mieć nadzieję, że pomimo w/w wad aparat obroni się dobrą jakością zdjęć. Chociaż, czy jakość zdjęć z 40D, czy 50D była niewystarczająca?
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 17-08-2010 o 10:09 Powód: Automerged Doublepost
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    xxxD jest OK dla niedzielnego pstrykacza
    toz to policzek... nie czuje sie niedzielnym pstrykaczem!! czy to oznacza ze ktos kto ma xxxd jest kims gorszym??
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez macgaw Zobacz posta
    toz to policzek... nie czuje sie niedzielnym pstrykaczem!! czy to oznacza ze ktos kto ma xxxd jest kims gorszym??
    dla ksiegowych Canona? tak. bo zaplaci mniej kasy niz profesjonalista.

inna kwestia, ze to, ze Canon cos adresuje dla okreslonej grupy kompletnie nie wyklucza innego odbiorcy. sam de facto mam 450D (no dobra, moja zona ma, no ale... ) i z checia z niego korzystam. aczkolwiek w zyciu u mnie glownym korpusem nie bedzie, nawet jakby przez awarie 5D zostal jedyny na placu boju. na dluzsza mete dostalbym cholery z ta pokretna ergonomia
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Jesli maja zejsc z waga i cena to bardzo dobry pomysl. Uzytkowalem 40D, teraz mam 5DmkII, oba magnezowe, ale zadnych z tego faktu korzysci nie mam. Wystarczy 7D zostanie magnezowy a 60D bedzie polka wyzej od xxxD dla tych ktorzy potrzebuja wiecej guzikow, lepszej ergonomii ale nie potrzebuja pancernego korspusu. To tez lepsze zroznicowanie oferty, mieliby zrobic 60D w postaci 7D wykastrowanego o AF i wizjer?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jakies lekkie szkla moze nie problem, ale ja bym sie bal trzymac 60D z 300/2.8. Nie wiem jak w praktyce, ale chyba ciezkie szkla z serii supertelephoto podpiete do xxxD i zlapane za samo body, moga uszkodzic mocowanie. Kilka kilo nacisku sporego szkla moze w praktyce pokazac ile daje magnezowy szkielet. Sam czesto chwytam, noszac taki zestaw z 20D/5D2 i lapiac za korpus mam juz te uczucie, ze cos tam na mocowanie EF naciska z spora siła.
    Co by bylo w body opartym na plastiku?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    to ja należę do mniejszości...
    Możliwe. Takie wrażenie można odnieść czytając różne opinie, nie tylko tutaj.
    Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    ...i tak naprawdę to chyba nie pracowałeś z 7D. Bo co jak co ale możliwości konfigurowania AF ma naprawdę wiele i sprawdzają się o wiele lepiej niż kurczowe trzymanie się środkowego punktu.
    Nie, nie pracowałem i nie mam potrzeby posiadania takiego "bajerka",
    jak "milion migających punktów" w wizjerze. ;-)
    Nie wątpię że jest świetny, konfigurowalny i... bla, bla, bla.
    Osobiście uważam 7D za świetny sprzęt, ale nie dla mnie.

Ostrzenie centralnym to jest mój świadomy wybór,
    a nie - jak to określiłeś - "kurczowe trzymanie się środkowego punktu."
    Co nie oznacza, że nie korzystam z pozostałych. Często używam trybu A-DEP.
    Poza tym korzystam również z ostrzenia ręcznego, gdy AF głupieje ze względu na warunki,
    więc bardziej przydatna tu jest matówka z klinem, niż "milion punktów AF"... itp., itd.
    Ten system AF w zupełności zaspokaja moje potrzeby.

Poza tym gdy biorę aparat do ręki, to potrzebuję go mieć gotowym do "strzału" w tym momencie,
    a nie zastanawiać się - jak mam ustawić AF by dobrze wyszło ;-)
    Jak mam czas na "myślenie", to joystick i ta ilość punktów AF jest dla mnie w zupełności wystarczająca.

Jeśli komuś mało - jest 7D, i bardzo dobrze że powstał.
    Bo 7D ma wszystko to, czego brakowało "przyrodnikom" i reporterom do szczęścia.
    Dlatego też uważam że w serii xxD pakowanie tego systemu AF i innych "bajerów" z 7D jest zbyteczne.
    Dla mnie bardziej użyteczny i pożądany jest odchylany LCD, niż "milion punktów" ;-)

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Co do serii xxD... Pomimo, że jestem jej fanem i użytkownikiem od czasu 10D (później 40D i 50D) muszę tu sprostować jedną sprawę. Seria ta semi-profi była uznawana w naszym kraju. W klasyfikacji Canona to linia "dla zaawansowanych entuzjastów"...
    Nooo, nie wiem
    Czytając inne portale zagraniczne (np. Camera Labs, Digital Camera Review),
    "od zawsze" seria xxD Canona była i jest określana jako "Semi-Pro".
    Więc IMHO nie do końca to polski "wymysł".

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Jakies lekkie szkla moze nie problem, ale ja bym sie bal trzymac 60D z 300/2.8. Nie wiem jak w praktyce, ale chyba ciezkie szkla z serii supertelephoto podpiete do xxxD i zlapane za samo body, moga uszkodzic mocowanie. Kilka kilo nacisku sporego szkla moze w praktyce pokazac ile daje magnezowy szkielet. Sam czesto chwytam, noszac taki zestaw z 20D/5D2 i lapiac za korpus mam juz te uczucie, ze cos tam na mocowanie EF naciska z spora siła.
    Co by bylo w body opartym na plastiku?
    Gwałtu, rety.Plastik się rozsypie zaraz po gwarancji, niedobry Canon...

Nie chce mi się szukać, ale jest na pbase konto, gdzie koleś pokazuje jak trzyma swoje 300D z ztcp 600L... w ręce trzyma nie na statywie... za grip w body... nie połamało się...
    Ja swoim 350D przydzwoniłem w kosz na śmieci jak spadałem na glebę, nawet nie pękło.

update: koleś usunął te fotki, zostawił tylko spotkanie dwóch sióstr, o tych samych imionach
    http://www.pbase.com/jpp355/image/49697462

Proponuję spokojnie używać i wymieniać jak się rozsypie. Skoro ślubniak oskarkowy co rok wymienia 5D/x na nowy egzemplarz to coś to mówi gdzie jest Jeden i gdzie jest reszta bandy....

BTW. Kolekcjoner? A.. ten prorok
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Pewnie, że się nie rozsypie.

Tylko w Sony plastik jest beee.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Jakies lekkie szkla moze nie problem, ale ja bym sie bal trzymac 60D z 300/2.8.
    ja i z 300/4 (raptem 1,2 kB) wpinanym do 30D/5D mam niemile uczucie w zoladku a 450D pod ta rurke... to na statywie

ale nie patrzmy na rzecz od d... strony. to do dlugiej bialej rurki wkreca sie korpus, nie odwrotnie

Nie wiem jak w praktyce, ale chyba ciezkie szkla z serii supertelephoto podpiete do xxxD i zlapane za samo body, moga uszkodzic mocowanie.
    300/4 na 450D jeszcze mozna czasem ponosic za klamke. ale tu nie ma wielu watpliwosci, ze xxxD nie jest stworzone do tego tematu, tak jak maluch 126p, chocby go nie wiem jak stuningowal, nie jest samochodem dostawczym, chocby skaly sraly

co de facto dodatkowo dowodzi slusznosci rozumowania ksiegowych Canona: ze jak ktos chce dluzsza rurke podpiac, to kupi magnezowe... 7D. zamiast nie daj biosie wydac mniej na 60D... to naprawde jest takie proste w tej firmie
    www albo tez flickr

Strona 410 z 608 PierwszyPierwszy ... 310360400408409410411412420460510 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów