Jak koncert życzeń, to się dołączę :-P
1. Cztery, no dobra - pięć, punktów AF. Te cztery to dokładnie w mocnych punktach obrazu, albo przynajmniej bardziej rozsunąć w pionie te najbliżej położone. Jeśli nie da się zmniejszyć liczby punktów AF, to żeby chociaż można było wyłączyć nieużyteczne dla mnie, punkty na końcach ramion krzyża. Wtedy byłoby ławiej mini-dżojstikiem wybrać ten, które chcę. Ale zdecydowanie najbardziej popieram powrót ECF, o którym już wspomniał Bahrd.
2. Odchylany i obracany wyświetlacz a'la PowerShoty. Skoro jest LiveView i kręcenie filmów, to na pewno się znajdzie grupa, która z tego skorzysta. Mi się przyda, gdy fotografuję poprzez teleskop.
3. (AM)OLEDowy wyświetlacz główny. Wystarczy taki jak jest w Samsung Pixon 12.
4. Możliwość zasłonięcia wizjera tak, jak to jest w lepszych Nikonach. Jest to wygodniejsze, skuteczniejsze i pewniejsze rozwiązanie niż stosowane w Canonach zaślepka z paska.
5. Możliwość wykonywania zdjęć cyklicznie (dowolna liczba co określony czas), bez konieczności stosowania gripa, bądź sterowania z komputera poprzez EOS Utility. Przyda mi się np. przy zdjęciach przyrody.
6. Czerwona dioda wspomagania AF, nie wymagająca podnoszenia lampy. Tak było w EOS 50 i było dobrze.
7. Czerwone podświetlenie górnego wyświetlacza. Przy zdjęciach w nocy powoduje mniejsze zmęczenie wzroku.
8. Szybki podgląd wyświetlanego zdjęcia w skali 1 punkt obrazu to 1 punkt na wyświetlaczu. Podobne powiększenie przydałoby się również przy LV.
9. Może jeszcze potwierdzanie ostrości dodatkowym znacznikiem na wyświetlaczu podczas pracy z wykorzystaniem LV. Przyda się przy filmach, jak już sam ustawię ostrość, żeby aparat mi potwierdził, że mam przestać kręcić pierścieniem ostrości.
10. Szybszy procek w kolejnych modelach nie powinien się marnować. Poproszę jeszcze tryby filmowania 1280x720@240, 1920x1080@120 i ewentualnie 720x480@720 fps.
Co nowego u Canona? !!!
pomyliliście przedział koledzy mili
W sumie dużo z tych waszych życzeń już dawno jest w Canonach.
Ja bym tam chciał w nowej jedynce(bo wszystko niżej mnie kompletnie nie interesuje) taką bajerancką matówkę jak w nikonach. Można sobie włączyć różne linie, czy do do architektury czy mocne punkty czy jeszcze jakieś tam inne. Fajna sprawa ale pewnie patent na tym siedzi.
To że tobie niepotrzebny... pisz w swoim imieniu, proszę.
No i dlaczego odnosisz się tu tylko do 1D MKIV???
Jak się ma, to się z tego korzysta.
Jest trochę ludu którym tego "gadżetu" brak w puszkach xxD,
ja jestem jednym z nich. W pewnych momentach wolałbym przykucnąć,
niż zaliczać "glebę" by zrobić zamierzone ujęcie.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
ja tez bym chcial. z dodatkowymi opcjami jest tak jak mawiali kowboje. Lepiej miec rewolwer i go nie potrzebowac niz nie miec a potrzebowac![]()
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max