Strona 48 z 65 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 646

Wątek: Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Dobra, czas na łyżkę dziegciu.

Autofocus na bardzo jasnych szkłach (stałki) jest w 550d tak samo nieprzewidywalny, jak w 40d, 50d, 7d i oczywiście nowszych trzycyfrówkach (wystarczy zadać sobie nieco trudu i przeszukać net). I nie łudźcie się, że sprawę załatwiłaby mityczna mikroregulacja.
    Tutaj pozwolę się nie zgodzić na całej linii. Więcej niż 90% problemów z "błędnym" działaniem AF, to niedoskonałość najsłabszego ogniwa czyli fotografującego. Potrzeba treningu i wprawy. Warto też spróbować technik, które poprawiają skuteczność, np. korzystania tylko z serwa czy przeniesienia AF ze spustu na osobny przycisk (* lub AF-ON).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Słaby AF to był może w 300d i 350d, ale tego nie jestem pewien, bo wtedy moje umiejętności były skromne
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 13-04-2010 o 20:11 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Warto też spróbować technik, które poprawiają skuteczność, np. korzystania tylko z serwa czy przeniesienia AF ze spustu na osobny przycisk (* lub AF-ON).
    Dlaczego taka technika jest lepsza od tradycyjnie ustawianego AF czyli OneShot i tylko standardowy spust migawki.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wracając do sprawy AF w 550d, niestety mam pewne przesłanki, aby uznać że problem ten trapi również inne aparaty Canona, włączając w to 7d.

Cytat z http://www.expertreviews.co.uk/digit...canon-eos-550d

The auto-focus system has nine points, with the centre being a cross-type f/5.6 point with extra sensitivity at f/2.8. Most of the time the AF system worked well and focuses very quickly, but occasionally we found that it would front focus. This is where the camera focuses slightly in front of your intended subject and is the same issue we saw with both the 450D and 500D. It isn't a major problem if you're using relatively small apertures, but if you're looking to buy fast glass (with a maximum aperture of f/2.8 or larger), it's something to watch out for.

Koniec cytatu.

Z przykrością - potwierdzam
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Z przykrością - potwierdzam
    Mam dokladnie to samo. Zacząłem korzystać tylko z centralnego ale to niewiele daje. Podpięty 50/1,8 i AF tragedia.

pozdr
    chesky

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chesky Zobacz posta
    Mam dokladnie to samo. Zacząłem korzystać tylko z centralnego ale to niewiele daje. Podpięty 50/1,8 i AF tragedia.

pozdr
    chesky
    Akurat 50/1.8 jest znany z błędów ostrzenia - ale nie ma w tym nic dziwnego przy tym poziomie luzów. Ale nawet z dobrymi mechanicznie obiektywami nie jest idealnie. Powiedzmy, że jest dostatecznie. W serii xxD jest plus dostatecznie, a być może w xD jest dobrze (?). Canon w popularnych modelach jest raczej znany z AF przyzwoicie szybkiego, lecz przeciętnego, jeśli chodzi o celność. Na AF mniej narzekają użytkownicy Nikona - niewykluczone, że w tym systemie AF działa lepiej, choć może być i tak, że "żółci" są mniej marudni niż Canonierzy
    Moje doświadczenie z Canonem jest takie, że przy jasnych obiektywach w seriach xxxD i xxD nie należy w 100% ufać autofocusowi. Jeśli ujęcie jest ważne i można go powtórzyć, to lepiej to zrobić. Tyle, że często nie ma takiej możliwości...

Domyślnie

Powiem szczerze, że przesiadłem sie z Sony R1 na Canona wlasnie ze wzgledu na AF i czuje, że zaliczyłem wpadke

pozdr
    chesky

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Akurat 50/1.8 jest znany z błędów ostrzenia - ale nie ma w tym nic dziwnego przy tym poziomie luzów. Ale nawet z dobrymi mechanicznie obiektywami nie jest idealnie. Powiedzmy, że jest dostatecznie. W serii xxD jest plus dostatecznie, a być może w xD jest dobrze (?). Canon w popularnych modelach jest raczej znany z AF przyzwoicie szybkiego, lecz przeciętnego, jeśli chodzi o celność. Na AF mniej narzekają użytkownicy Nikona - niewykluczone, że w tym systemie AF działa lepiej, choć może być i tak, że "żółci" są mniej marudni niż Canonierzy
    Moje doświadczenie z Canonem jest takie, że przy jasnych obiektywach w seriach xxxD i xxD nie należy w 100% ufać autofocusowi. Jeśli ujęcie jest ważne i można go powtórzyć, to lepiej to zrobić. Tyle, że często nie ma takiej możliwości...
    Ja walczę z 85/1.8. Jestem lekko załamany i zaczynam wątpić, jak i Chesky, w słuszność C-drogi. W tej chwili mogę powiedzieć tyle - z jasnymi szkłami stary, zajechany 20d jeżeli chodzi o precyzję AF to w skali szkolnej mocna trójka, a 550d zaliczył już drugą poprawkę na Żytniej i dalej nie wiem czy dostanie promocję na następny miesiąc...

W tej chwili moja - co tu dużo kryć - irytacja - zaczyna przybierać formy krytyczne... zaraz wyciągnę trupka D70 i wymienie jasną szklarnię na Nikkory
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

@MariuszJ,
    ja kupiłem c550d ze względu na noty jakie ten aparat otrzymuje. Sprzęt wymieniam co 3 lata i tak teraz zrobiłem. Gdyby nie słaby tryb video w Nikonie to nigdy bym nie oglądał Canona Na obecna chwilę chce kupic 24-70 L ale poczekam, aż ktoś potwierdzi, że AF z tym zoom'em działa. 50/1,8 lepiej ostrzy na LV no ale nie o to chodzi. Ogólnie powtórze - jestem zniesmaczony mimo uroku 550ki bo innych wpadek w tym aparacie nie widze.

pozdr
    chesky

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chesky Zobacz posta
    @MariuszJ,
    ja kupiłem c550d ze względu na noty jakie ten aparat otrzymuje. Sprzęt wymieniam co 3 lata i tak teraz zrobiłem. Gdyby nie słaby tryb video w Nikonie to nigdy bym nie oglądał Canona Na obecna chwilę chce kupic 24-70 L ale poczekam, aż ktoś potwierdzi, że AF z tym zoom'em działa. 50/1,8 lepiej ostrzy na LV no ale nie o to chodzi. Ogólnie powtórze - jestem zniesmaczony mimo uroku 550ki bo innych wpadek w tym aparacie nie widze.

pozdr
    chesky
    Chesky, jakbym to sam pisał.
    Łączę się w bólu :/
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Może ja sprzedam swojego 5d2? Jako speszal edyszyn z działającym AFem? Np. za 8tys? ;-)

Strona 48 z 65 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów